Mainos

Oslossa surtiin yhdessä ja käännettiin katseet tulevaan

Norjasta tänään palannut MTV3 Uutisten toimittaja Aino Huilaja kuvailee viikonlopun olleen norjalaisille täydellisen epätodellinen viikonloppu. Kukaan ei vielä perjantai-iltapäivällä osannut kuvitella millainen isku Norjaa tulisi ravistelemaan.

– Saaren tekoja on kuvattu helvetiksi, ja sitä ne todella ovat olleet, samoin Oslon pommi-isku. Osloa on pidetty rauhan kaupunkina. Kyllä siellä kaikki olivat aivan ymmyrkäisinä perjantain tapahtumista vielä lauantainakin.

Huilajan mukaan Oslossa kokoonnuttiin suremaan erityisesti tuomiokirkolle. Vaikutti siltä, että oslolaiset halusivat käydä suruaan yhdessä läpi. Kukkameret koristavat kirkon edustaa ja nyt jo eristetyn pommialueen reunamia.

Norjalaiset surivat avoimesti

– Heti lauantaiaamusta norjalaiset ja erityisesti oslolaiset kokoontuivat kaupungin keskustaan tuomiokirkolle. Tuomiokirkkoon saapui väkeä aivan koko ajan. Siellä papit auttoivat ja puhuivat norjalaisille. Norjalaisilla oli selvästi halu käydä asiaa läpi. Ei todellakaan haluttu sulkeutua sisälle, vaikka varmasti osa teki myös niin.

Huilajan mukaan osa kaupungin keskustaan saapuneista otti turisteina kuvia, mutta oslolaiset selvästi kävivät suruaan yhdessä läpi. He itkivät avoimesti ja puhuivat tapahtuneesta.

– Mutta samalla siellä vallitsi sellanen tunnelma, että tästä päästään yhdessä läpi. Tuo tunnelma oli jo heti lauantaina, mikä hieman ihmetyttikin. Norjalaiset halusivat selvästi selättää nämä hirmuteot ja ikään kuin näyttää, että tällainen ei tule heidän kansakuntaansa kaatamaan, vaan suuresta surusta huolimatta mennään elämässä eteenpäin.

Kaikissa Pohjoismaissa pidettiin klo 13 hiljainen hetki pommi-iskun ja joukkosurman uhrien muistoksi.

Katso Mari Karppisen juttu (Kymmenen uutiset 25.7.2011)

Katso Jussi Karhusen juttu (Kymmenen uutiset 25.7.2011)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso suojelupoliisin apulaispäällikkö Olli Kolstelan haastattelu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso Päivi Taljan juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Katso Mari Mäkisen juttu (Seitsemän uutiset 25.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.