Mainos

Osalla suomalaisista on nelinkertainen maksakirroosin riski

Alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin menehtyi vuonna 2005 lähes kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin vuonna 1999.

Osalla suomalaisista on perintötekijöistään johtuen jopa nelinkertainen riski sairastua maksakirroosiin. Kansanterveyslaitoksen erikoistutkijan, dosentti Kai Lindrosin mielestä heidät pitäisi seuloa väestöstä. Näin voitaisiin mahdollisesti vähentää maksakirroosin aiheuttamia kuolemia.

Maksakirroosille altistava geenimuoto on suomalaisväestössä yleinen. Se on jopa joka kuudennella suomalaisella.

Suurentunut maksakirroosin riski on niillä alkoholin suurkuluttajilla, jotka ovat perineet tietyn geenin tulehdusta edistävän muodon. Lindros ehdottaa, että tällaiset alkoholin suurkuluttajat seulottaisiin väestöstä, ja heille kerrottaisiin riskistä. Lääkärit voisivat seuloa riskipotilaita selvittäessään heidän alkoholinkäyttöään.

Nopeaa ja yksinkertaista menetelmää maksakirroosille altistavan CD14-geenimuodon seulontaan ei kuitenkaan toistaiseksi ole kehitetty.

Maksakirroosi yleistynyt

Alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin kuoli vuonna 2005 lähes kaksi kertaa enemmän suomalaisia kuin vuonna 1999. Alkoholin kokonaiskulutuksen kasvun uskotaan yhä lisäävän sairastuvien määrää.

Lindrosin tutkimusryhmän havainto perimän vaikutuksesta maksakirroosiin sairastumisessa sai lisävahvistusta 2000-luvun taitteessa tehdyissä tutkimuksissa. Ryhmä selvitti eläinkokeilla, että alkoholi nostaa CD14-reseptorin määrää maksassa. CD14-reseptori välittää tulehdussignaaleja, jotka ovat peräisin suolistoperäisistä bakteerimyrkyistä. Verenkiertoon päässeet myrkyt vauhdittavat maksavaurioiden syntymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.