Oppositio hallituksen 15 miljardin tukipaketista: Hallitus ei tue pienyrittäjiä vaan sanoo, että jää kotiin työttömyysturvan kanssa

Minkä takia pien- ja yksinyrittäjille ei suunnata enemmän suoraa tukea? Valtiovarainministeri Katri Kulmuni Seitsemän uutisten vieraana 3:04
Katri Kulmuni avasi hallituksen tukipakettia Seitsemän uutisissa 20. maaliskuuta.

Opposition mukaan hallituksen uusi tukipaketti on hyvä, mutta pienyrittäjien tukalaa tilannetta nämä toimet eivät auta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa, että elvytyspaketin olisi pitänyt antaa jo pari viikkoa sitten.  

– Monilla yrityksillä tulee kassakriisi eteen ja rahat loppuvat eli nyt tarvitaan nopeita toimenpiteitä, hän painottaa.

Essayahin mukaan täytyy nyt katsoa mihin hallituksen toimet riittävät ja tarvitaanko lisää toimia myöhemmässä vaiheessa. Työnantajamaksujen pienentämistä KD pitää hyvänä toimena. Työnlainsäädännön muutokset, millä pystytään nopeuttamaan lomautuksia ja irtisanomisia saavat myös kiitosta. 

– Tässä vaiheessa tämä on varmaan hyvä alku, täytyy muistaa, että tuosta 15 miljardista 12 miljardia on mahdollisuutta antaa takausta ja siinä mielessä se ei ole mitenkään suoraa rahoitusta, Essayah sanoo.

Pienyrittäjät joutuvat maksumiehiksi

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan hallituksen tukipaketissa on paljon hyvää.

– Erityisen iloinen olin yksityisyrittäjien ja freelancereiden mahdollisuuteen päästä sosiaaliturvan piiriin. 

Kokoomuksen mukaan hallituksen toimet eivät kuitenkaan tue pieni ja keskikokoisia yrityksiä tarpeeksi. Kokoomuksen mukaan työnantajamaksut pitäisi poistaa kokonaan kolmen kuukauden poikkeustilan ajaksi. Yrityksille voisi myös maksaa takaisin jo alkuvuonna maksettu arvonlisävero.

– Suuryritysten, työnantajien ja työntekijöiden näkökulmasta hallituksen paketti on hyvä. Se tuo helpotusta, tukea ja apua mutta pk-kenttä joka saa maksulykkäystä tai lainaa, niin joutuu sen sitten myöhemmin maksamaan. 

Vastuullista talouspolitiikkaa

Myös kriisin aikana tulisi kuitenkin tehdä mahdollisimman vastuullista talouspolitiikkaa, muistuttaa perussuomalaiset. Valtion kuuluisi myös leikata turhia menoja.  Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio olisi toivonut enemmän apua juuri pienyrittäjille. 

– Nyt hallitus ikään kuin sanoo pienyrittäjille, että jää kotiin työttömyysturvan varassa. Samaan aikaan hänen yrityksensä kulut kulkevat. 

Tavion mukaan paketin suuruus ei myöskään kerro kaikkea. 

–    Hallitus puhuu nyt 15 miljardin euron tukipaketista, mutta jos katsotaan sisältöä, niin ei se ole ihan tätä, Tavio kommentoi. 

Lue myös:

    Uusimmat