Oppilaalta saa ottaa kännykän pois kesken oppitunnin jo nyt: Onko Orpon hallituksen kiristys turha?

Lain mukaan kännykän saa jo nyt ottaa oppilaalta pois oppitunnilla 0:35
Somesta tuttu "lakiope" Anu Rapala kertoo, mitä laki sanoo jo nyt.

Oppilaan uppoutuminen kännykän chatteihin ja peleihin on ollut jo vuosia haasteena opettajille. Työrauhan takaamiseksi Petteri Orpon hallitus on ohjelmassaan halunnut rajoittaa puhelimien käyttöä koulussa. Perusopetuslaissa lukee kuitenkin jo nyt, että kännykän saa ottaa oppilaalta pois kesken oppitunnin.

Lain kiemuroita avasi MTV:n Huomenta Suomessa keuruulaisopettaja Anu Rapala, joka tunnetaan muun muassa TikTokin Lakiope-valistusvideoistaan.

Se, kuinka hyvin opettaja on perillä oikeuksistaan, riippuu siitä, milloin hän on saanut koulutuksensa. Omassa koulutuksessani 2000-luvun alussa ei puhuttu mitään, Rapala kertoo.

Rapalan mukaan nykyiseen opettajakoulutukseen kuuluu myös pakollisia lakitenttejä, joten tilanne on siltä osin kohentunut.

Mutta mitä kännykän kanssa niskuroivalle oppilaalle voi tehdä? Nykyinen perusopetuslaki antaa rehtorille ja opettajalle jo nyt yhdessä tai erikseen mahdollisuuden poistaa oppilaalta puhelin tai jokin muu "opetusta ja oppimista häiritsevä esine".

– Se lukee jo laissa. Eli kännykkä pois, Rapala toteaa.

Haltuun saa ottaa myös laissa kielletyt, turvallisuutta vaarantavat tai omaisuuden vahingoittamiseen erityisesti soveltuvat esineet, joiden  hallussapidolle ei ole hyväksyttävää syytä.

Katso tästä koko Anu Rapalan haastattelu, jossa hän kertoo muun muassa, miten oppilaan saa poistaa luokasta häiritsemästä opetusta.

Anu Rapalan terveiset opettajille: Lakikirja avuksi kurinpitoon 9:51

Lue myös:

    Uusimmat