Näin hallitus haluaa muuttaa koulua: Opettajille lisää valtuuksia puuttua häiriöön ja kännykän käyttörajoitus

Purra: "Perussuomalaiset osallistuu vain sellaiseen hallitukseen, jossa esimerkiksi maahanmuutto selvästi kiristyy. Ei ole mitään piiloagendaa" 12:17
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kertoi toukokuussa, että digilaitteiden käyttöä koulussa tulee voida rajata

MTV Uutisten haltuunsa saaman hallitusohjelmaluonnoksen mukaan hallitus aikoo toteuttaa useita muutoksia koululainsäädäntöön. Lainsäädäntömuutoksilla halutaan mahdollisuutta rajoittaa nykyistä tehokkaammin esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen.

Hallitus aikoo tehdä tarvittavat lainsäädäntömuutokset, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana ja näin vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen. Hallitus aikoo panostaa perustaitojen oppimiseen antamalla lisää aikaa ja työrauhaa opettajille ja oppilaille. Hallitus myös vahvistaa opettajien ja rehtoreiden toimivaltuuksia puuttua opetusta häiritsevään ja kouluaikana tapahtuvaan toimintaan. 

Hallitus kasvattaa perusopetuksen vähimmäistuntimäärää 2–3 vuosiviikkotunnilla laajentamatta opetussuunnitelmaa. Lisäyksellä tavoitellaan lisätunteja erityisesti alakoulun vuosiluokille luku-, kirjoitus- ja laskutaidon opettamiseen. Lisäykset jätetään toteutettavaksi paikallisin päätöksin.

Hallitus aikoo myös toteuttaa osaamistakuun, joka tarkoittaa vähimmäisosaamistason määrittelyä ja sen saavuttamista edettäessä peruskoulussa luokalta seuraavalle. Erityistä huomiota kiinnitetään peruskoulun toisen ja kolmannen luokan taitteeseen, yhdeksänteen luokkaan ja päättöarviointiin.

Tavoitteena on varmistaa jokaiselle nuorelle riittävät perustaidot, joilla pärjää jatko-opinnoissa. Selvitetään mahdollisuus laajentaa joustava perusopetus toteutettavaksi jokaisessa kunnassa, jotta oppilailla on mahdollisuus saada suoritettua perusopetuksen oppimäärä.

Koulujen kasvatustehtävään kuuluu varmistaa, että suomalainen kulttuuriperintö välittyy uusille sukupolville. Tähän sisältyy myös koulujen juhlaperinteiden vaaliminen kevät- ja joulujuhlineen. 

Muutokset lukioon

Hallitusohjelmassa on myös mainittu, että lukiodiplomeille luodaan valtakunnallinen kriteeristö ja mahdollistetaan yhden pakollisen ylioppilaskokeen korvaaminen lukiodiplomilla. Yhden viidestä ylioppilaskokeesta voisi jatkossa korvata lukiodiplomilla.

Hallitus aikoo myös säätää lain lukiolaisten oikeudesta tukiopetukseen. Näin varmistetaan riittävä tuki lukio-opinnoissa etenemiseen jokaiselle opiskelijalle.

Hallitus selvittää ja arvioi mahdollisuuden toteuttaa myös liikunnanopetus viikoittaisena oppiaineena koko koulutuksen ajalle.

Lue myös:

    Uusimmat