Opettajat kokevat kovia ulkonäköpaineita: "Kommentit ovat raakoja"

Opettajatkin kokevat kovia ulkonäköpaineita. Jopa ala-asteen opettajia arvioivat kollegat ja oppilaat. Erityisesti painetta kohdistuu pukeutumiseen.

Väitöskirjatutkija Marjo Kamila on tutkimassa 130 opettajaa siitä, miltä opettaja saa näyttää, ja millaista heidän sosiaalinen vuorovaikutuksensa on. Kamilan mukaan opettajat kyttäävät toistensa pukeutumista aktiivisesti, ja erityisesti naisten pukeutuminen on suurennuslasin alla.

– Peruskoulussa opettajien on oltava edelleen kansankynttilöitä, eli opettajien on oltava täydellisiä ja näytettävä opettajalta, Kamila sanoo.

Esimerkiksi tatuoinnit ja lävistykset saavat joidenkin niskavillat pystyyn. Ammattikorkeakouluissa opettajat pyrkivät olemaan roolimalleja ja näyttämään esimerkillään miten oppilaiden tulisi pukeutua tulevissa työpaikoissaan.

Naisten pukeutumisessa kiinnitetään erityisesti huomiota epäsopivuuteen, kaula-aukko ja hameen pituus ovat tarkkoja asioita.

– Vaikka naisopettajalla on paksut sukkahousut ja kahden sentin korot, mutta polvet ovat näkyvissä, se voi olla jollekin liikaa, Kamila sanoo.

Miesten kohdalla huomiota kiinnitetään toistuvasti yllä oleviin vaatteisiin, polvipusseihin ja yleiseen nuhjuisuuteen.

"Kommentit kollegoille raakoja"

Kamilan mukaan puheet opettajienhuoneessa ovat erittäin raakoja. Selän takana puhe on töykeää, suorasanaista ja nälvivää. Naisten kohdalla kommentteja pahentaa myös kateus.

– Joskus pelkällä katseella tehdään selväksi, että joku on pukeutunut "väärin". Sitten perään vielä haukutaan miestennielijäksi.

Mutta kyllä haukkuja tulee joskus päin naamaakin. Eräs miesopettaja oli kommentoinut mieskollegansa pukeutumista näin: "Oletko homo, kun sinulla on valkoiset tennarit?"

– Ja tämä ei ollut mikään vitsi, Kamila huomauttaa.

Koulutuslautakunnan jäsenet, jotka päättävät keitä opettajiksi otetaan, ovat sanoneet Kamilalle, että ulkonäkö vaikuttaa pätevyyden ohella työnotossa. Eli pukeutuminen ja käyttäytyminen ratkaisee asian, jos paperit ovat tasavertaiset.

Myös oppilaat satuttavat kommenteillaan

Myös lihavuus ja ikä voivat olla pukeutumisen syynäämisen aiheita. Pukeutumisen kyttäämisessä ei ole Kamilan mukaan maantieteellisiä eroja, vaan se on koulukohtaista.

– Joissakin kouluissa ei voi pitää samoja vaatteita kahta päivää peräkkäin, Kamila sanoo.

Myös oppilaat saattavat kommentoida opettajien pukeutumista.

– Siinä pyritään nolaamaan opettajaa hetkellisesti ja oppilaiden kommentointi on suorempaa kuin kollegoilla.

Opettajilta ei Kamilan mielestä itseltään kysytä, minkälaisissa vaatteissa hän viihtyy. Hän toivookin, että pukeutumisen avulla voitaisiin opettaa erilaisuutta, etteivät kaikki olisi kuin samasta muotista.

Lue myös:

    Uusimmat