Mainos

Yläasteikäiset huomaavat kaiken: "Ootsä ope raskaana?"

Yläasteikäiset oppilaat ovat tarkkanäköisiä ja kommentoivat huomioistaan opettajille hanakasti. Vantaalla työskentelevä yläasteen opettaja Anna (nimi muutettu) sanoo, että kommentteja tulee laidasta laitaan.

– Itselläni, kun olen aika lyhyt, niin kommentteja tulee samalla tavalla kuin omana kouluaikana. Toisaalta se on hyväntahtoista, mutta ei välttämättä aina, Anna sanoo.

– Joskus haetaan sellaista henkistä yliotetta, kun vaikka avaa ovea, niin tullaan lähelle taakse seisomaan ja naureskellaan, että onpa se lyhyt.

Anna muistaa myös hyvin, kun kymmenisen vuotta sitten joku tyttö kysyi, onko hän raskaana. Anna sanoo tuolloin olleensa hyvin hoikka, ja vatsalle oli kerääntynyt normaalia pömppöä.

– Tällaisia aika härskejä, suoria kysymyksiä oppilailta satelee.

Mutta paljon tulee myös hyvää palautetta. Erityisesti tytöt huomaavat, jos on käynyt kampaajalla, ja kehuvat uutta tukkaa. Myös tietyt vaatemerkit huomataan.

Oppilaiden kommenttien mukaan ei voi elää

Anna ei pysty tarkkaan sanomaan, kuinka pahasti oppilaiden sanat sattuvat, mutta myöntää, että kymmenen vuoden takainen raskaus-kysymys on jäänyt kyllä mieleen. Hän sanoo itse kuitenkin suhtautuvansa asioihin kevyesti.

– Jos näitä alkaa liikaa miettimään, on varmasti pulassa.

Anna ei mieti liikaa pukeutumistaan, mutta yläastelaisena naisopettajana hän haluaa pitää vaatetuksensa asiallisena. Avonaiset paidat ja varsinkin minihameet eivät kuulu työvaatteisiin.

– Siitä pitää huolehtia, ettei pukeutumisella provosoi, ja herätä liikaa huomiota tietyssä mielessä, Anna sanoo.

Nuoret kyselevät Annan mielestä hyvin pitkälti itselleen ajankohtaisista asioista. Yläasteikäiset ovat muutoksen vaiheessa, ja kehossa tapahtuvat muutokset huomataan heti opettajissa.

– Jos joku on oikein laiha, häneltä kyllä kysytään sairastaako anoreksiaa. Nuoret kysyvät asioista, jotka ovat itselle ajankohtaisia, Anna sanoo.

Annan mielestä ulkoinen habitus on tärkeää, mutta oppilaiden kommenttien mukaan ei voi alkaa elämään.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.