OP muutti ennustettaan: Nämä tekijät vetävät Suomen taloutta parempaan suuntaan

OP:n Reijo Heiskanen:Tämä on Suomen taloustilanne nyt 1:45
OP:n Reijo Heiskanen MTV Uutisten haastattelussa.

OP:n ekonomistien arvio tämän vuoden talouskasvusta heikkeni. Ensi vuoden ennuste on noussut aiemmasta.

OP-Ryhmän ekonomistien suhdannekatsauksen mukaan Suomen bruttokansantuote (BKT) supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2024, mutta kasvaa 2,0 prosenttia vuonna 2025. 

Kuluvan vuoden ennustetta on laskettu vuoden alussa arvioidusta 0,0 prosentista. Vuoden 2025 ennuste on puolestaan noussut aiemmin arvioidusta 1,4 prosentista.

– Tällä hetkellä ollaan hyvin selkeästi taantumassa. Alkuvuonna tilanne on heikentynyt, jolloin olimme talouskasvussa mitattuna taantuman pohjalla, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kuvailee MTV Uutisissa. 

Lakot ja rakennusalan alamäki

OP:n mukaan Suomen talouden taantuma osoittautui vuonna 2023 ennakkotietoja syvemmäksi, ja tämän lisäksi alkuvuonna taloutta ovat painaneet lakot ja aiempia odotuksia jyrkempi rakentamisen alamäki. 

Lakkojen seurauksena alkuvuoden talousdatan tulkitseminen on tavanomaista vaikeampaa.

Heiskanen kuitenkin toteaa, että vientimarkkinoiden näkymät ovat kirkastuneet ja kulutuksen näkymät ovat hyvät.

– Kotitalouksien kulutus on vakaassa tilanteessa, on hyödynnetty korona-ajan säästöjä. Nyt ostovoima alkaa vähitellen kohentua. Myös maailmanmarkkinoilla vienti alkaa kohentua, ja nämä tekijät vetävät Suomen taloutta parempaan suuntaan, Heiskanen arvioi.

Inflaatio on Suomessa hidastunut jo parin prosentin tuntumaan, jossa se lähivuosina myös pysyy. Hintojen nousuvauhdin hidastuminen ja korkojen lasku tukevat talouden käännettä parempaan.

OP:n ennusteen mukaan vuonna 2025 myös työllisyys alkaa uudelleen elpyä.

– Suomen osalta olennaista on pidemmän aikavälin kasvun vahvistaminen. Siihen liittyy julkisen talouden vahvistaminen, joka luo luottamusta tulevaan, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan talouspolitiikkaa olisi hyvä rakentaa pitäen mielessä, että kasvun varaan ei voi laskea.

Lue myös:

    Uusimmat