Onko ystäväsi myrkyllinen persoona? Psykologit kertovat vaaranmerkit

Tästä tiedät, että sinulla on paras ystävä 1:10
Entä mistä hyvän ystävän tunnistaa? Katso video!

Nämä merkit paljastavat, että ystäväsi ei ole hyväksi sinulle.

Ystävät ovat tärkeitä, mutta ihan kelle tahansa ei kannata aikaansa uhrata. Ystävän pitäisi olla tuki ja turva, ei alaspäin työntävä ja syyllistävä. Myrkyllisestä ystävyydestä on ihmiselle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Mistä sitten tunnistaa toksisen ystävyyden? Women’s Health haastatteli amerikkalaispsykologeja, jotka nimesivät tavallisia vaaranmerkkejä.

1. Annat enemmän kuin saat

Ystävyyden pitäisi olla vastavuoroista. Jos kaverin vuoksi antaa kaikkensa, mutta vastapalvelusta ei koskaan kuulu, on todennäköistä, että kyseessä on myrkyllinen ihmissuhde.

Toki ystävälle pitää olla myös armollinen, sillä jokaiselle tulee vastaan tilanteita, jolloin kaveria on vaikea tukea. Mutta jos kuvio kulkee siten, ettei ystävä koskaan kuuntele tai auta, ei ihmissuhde ole kovin kestävällä pohjalla, psykologi Andrea Bonior sanoo Women’s Healthille.

2. Luottamus on mennyt

Ihmissuhteet perustuvat keskinäiseen luottamukseen. On selkeä vaaranmerkki, jos ystävään tai tämän motiiveihin ei voi luottaa.

Toisinaan lupauksen rikkomiselle on hyvä syy. Tässäkin tapauksessa määrä tekee myrkyn. Jos ystävä alituisesti pettää luottamuksen, kannattaa vakavasti pohtia, pitäisikö kyseinen henkilö itsekin jättää oman onnensa nojaan.

3. Et halua tavata

Jos ystävältä saapuvaa viestiä säikähtää tai tapaamisen peruuntumisesta iloitsee, kannattaa miettiä, kenen eduksi ihmissuhde ylipäätään on. Ystävän näkemisen kun ei lähtökohtaisesti pitäisi tuntua ikävältä askareelta.

Psykologi Elizabeth Lombardo kertoo Women’s Healthille, että epämiellyttävä tapaaminen voi aiheuttaa jopa ahdistusta, päänsärkyä ja vatsavaivoja. Nämä ovat selkeitä merkkejä siitä, ettei kyseinen ystävä ole hyväksi.

4. Et pidä itsestäsi hänen seurassaan

Myrkyllisyys voi tarttua ihmisestä toiseen. Inhottava henkilö saattaa nostaa ystävissään esiin vähemmän mairittelevia piirteitä, kuten juoruilua, aggressiivisuutta tai päihteiden käyttöä. Myrkyllinen ystävä voi tarkoituksellisesti myös yrittää muuttaa ympärillään olevia ihmisiä.

Jos ystävän kanssa ei voi olla oma itsensä tai kokee muuten olonsa tämän seurassa surkeaksi, voi ihmissuhde olla myrkyllinen.

5. Hän puhuu pahaa selän takana

Kaikki juoruilevat joskus. Sillä on kuitenkin merkitystä, miten toisesta tämän selän takana puhuu. On eri asia olla huolissaan ystävän voinnista kuin mollata tätä ihmisenä tai nauraa hänelle.

6. Kilpailette jatkuvasti

Pieni kisailu ystävien kesken ei ole haitaksi, kunhan loppujen lopuksi haluaa toiselle vain hyvää. Mikäli kateus ottaa vallan ja keskinäinen kisailu on jatkuvaa, ei suhde todennäköisesti ole tervein mahdollinen.

7. Kadut neuvon kysymistä

Myrkylliset ihmiset eivät ole tunnettuja empaattisuudestaan. Ystävä, joka ei kuuntele tai antaa alentuvia neuvoja, ei todennäköisesti ole henkilö, jolta saa apua. Jos katuu välittömästi neuvon pyytämistä ystävältä, voi se tarkoittaa suhteen olevan myrkyllinen.

8. Hän on töykeä läheisillesi

Psykologi Jill Squyres kertoo Women’s Healthille havainneensa, että myrkylliset ihmiset ovat usein inhottavia ystäviensä läheisille. He saattavat laukoa tökeröitä kommentteja esimerkiksi kaverinsa puolisosta, muista kavereista tai jopa lapsista. Toisinaan myrkyllinen ihminen nolaa myös ystävänsä.

Kannattaakin pohtia, onko vaikea ja tökerö ihminen kaikkien muiden ihmissuhteiden riskeeraamisen arvoinen.

9. Koet olosi hyväksikäytetyksi

Myrkyllinen ihminen voi manipuloida lähipiiriään ja yrittää saada heidät tekemään asioita vastentahtoisesti, muka yhteisymmärryksessä.

Tämä voi ilmetä esimerkiksi ravintolalaskun jakamisessa: Myrkyllinen ystävä vaatii laskun jakamista tasan, vaikka olisi itse juonut ja syönyt paljon suuremmalla rahalla. Seuralainen tietää asian todellisen laidan, mutta hyväksyy epäreiluuden ja maksaa enemmän kuin pitäisi, jotta ystävyys säilyisi.

10. Et tiedä, miksi olette ystäviä

Ajan myötä ihmiset muuttuvat ja voivat kasvaa erilleen. Yhteinen historia ei tarkoita, että edessä pitäisi olla yhteinen tulevaisuus.

Jos tuntuu kuin eläisi ystävän kanssa aivan eri planeetoilla tai suhteesta ei saa enää itse mitään irti, kannattaa pohtia, onko sitä järkevää jatkaa. Mikäli ystävyydestä tuntuu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa, voi sen lopettaa, vaikka takana olisi vuosien yhteinen matka.

11. Hän kritisoi sinua koko ajan

Myrkyllinen ystävä tekee pilkkaa muista ja yrittää painaa heitä alas itsetuntoa vahingoittavalla tavalla. Hänen tarkoituksenaan on sekoittaa eikä selventää kaverin ajatuksia.

– Myrkyllisessä ystävyyssuhteessa henkilö kritisoi sinua ja käyttää epäonnistumisiasi sinua vastaan tai yrittää saada sinut tuntemaan olosi huonoksi, psykologi Erin Miers sanoo Women’s Healthille.

Tosiystävä ei tietenkään yritä vain miellyttää vaan hän puhuu rehellisesti ja arvostavasti. Oikea ystävä ottaa vastuun teoistaan ja pyytää anteeksi, jos huomaa toimineensa väärin tai aiheuttaneensa mielipaha – ilman muttia.

Bestiksiltä mikään ei pysy salassa! Nämä asiat jokainen kertoo parhaalle ystävälleen 0:40
Nämä asiat jokainen kertoo parhaalle ystävälleen.

Lue myös:

    Uusimmat