Vappu, 102, ja Mari, 42, ovat ystäviä ikäerosta huolimatta – huumori ja elämänasenne yhdistävät: "Meillä on sellainen sopimus, että loppuun asti mennään"

Hoivakoti etsi vanhuksille kirjekavereita – huippusuosio 1:55
Amerikkalainen hoivakoti etsi vanhuksille kirjekavereita – katso videolta, miten aloitteeseen reagoitiin.

Marilla ja Vapulla on 60 vuotta ikäeroa. Ystävättäret toivoisivat, että nuoret eivät vierastaisi vanhuksia vaan rohkenisivat tarjota heille seuraansa vastineeksi elämänviisauksista.

42-vuotias Mari Oras ja 102-vuotias Vappu Berggren ovat tunteneet toisensa pitkältä ajalta jo ennen ystävystymistään.

Vapulla oli tapana käydä Marin mummulla kylässä, sillä tämä asui aivan naapurissa. Mari tunsi Vapun senkin vuoksi, että hän on ollut pitkään Punkalaitumen vanhin asukas ja tavallaan paikallinen julkkis.

Toukokuussa 2019 kotonaan tyttärensä kanssa asuva Vappu valitsi yrittäjäksi ryhtyneen Marin hoitajakseen. Hoitosuhde syveni pian ystävyydeksi, kun elämänasenteeltaan positiivinen kaksikko pääsi tutustumaan toisiinsa paremmin.

– Me olemme toisiamme varten, Mari sanoo.

Perjantait varattu yhteiselle illanvietolle

Vappu ja Mari näkevät toisiaan kolmesti päivässä: aamulla, päivällä ja illalla. Ystävyys on tehty ilojen ja murheiden jakamisesta, yhteisistä ruoanlaitto- ja leivontahetkistä, laulamisesta sekä aamuisista hemmottelutuokioista.

– Mari rasvaa ja voitelee jalkani ja selkäni ja käsivarteni kaikilla eri voiteilla. Ei kaikki hoitajat varmasti tee tätä joka aamu, Vappu kertoo.

Perjantait puolestaan on varattu kaksikon yhteiselle illanvietolle. Silloin he paistavat lettuja – eli plättejä, kuten Punkalaitumella tavataan sanoa – jotka syödään hillon ja makurahkan kera.

Optimismi ja huumorintaju yhdistävät ikäerosta huolimatta

Haastattelun aikana Vappu ja Mari nauravat useaan otteeseen. He sanovat arvostavansa toisissaan huumorintajua ja positiivisuutta.

– Vappu on aito, ja Vapun sydän on ihan täyttä kultaa, Mari luonnehtii.

Kypsästä iästään huolimatta Vappu on edelleen terävä päästään. Hän jaksaa pitää huolta muista ja vitsailla. Huumorintaju on yksi kaksikkoa yhdistävä tekijä.

Vappu puolestaan kehuu ystäväänsä iloiseksi, ystävälliseksi ja sydämelliseksi:

 – Mari on niin iloinen ja nauraa aina, että ei tässä voi toinenkaan murjottaa, Vappu naurahtaa.

60 vuotta aiemmin syntynyt ystävä on opettanut Marille positiivisen elämänasenteen merkityksen lisäksi ja elämänviisautta. Sota-ajat nähnyt Vappu on koronakriisin aikana muistuttanut, että kyllä tästäkin selvitään. Vaikka pitkään elämään on mahtunut murheita ja suruja, ei Vappu halua vaivata päätään asioille, joihin ei voi vaikuttaa.

Mari arvelee, että aina silmissä tuikkiva positiivisuus on Vapun pitkän iän salaisuus.

Nuori voi oppia ikäihmiseltä elämänviisautta

Vaikka Vappu on löytänyt ystävän kypsällä iällä, ei jokainen vanhus saa vastaavasta onnesta nauttia. Vanhusten yksinäisyys on valitettavan yleinen ongelma.

Mari ja Vappu toivovat, että yhteiskunta ei säästäisi vanhusten kustannuksella. Sen sijaan pitäisi panostaa siihen, että tuotaisiin nuoria ja vanhuksia yhteen. Moni nuori voi vierastaa vanhusta, mutta pelkoon ei ole syytä. Ikäihmiseen tutustuminen antaa voimaa ja elämänviisautta, Mari sanoo kokemuksen syvällä rintaäänellä.

– Tämä on niin rikasta elämää. On lottovoitto, kun saan olla Vapun kanssa.

Ystävykset ovat sopineet, että ystävyydeksi muuttunut hoitosuhde jatkuu, kunnes kuolema heidät erottaa:

– Meillä on sellainen sopimus, että loppuun asti mennään, Mari toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat