Onko tämä nyt ihan normaalia? 5 asiaa, joista tavallisesta poikkeava hikoilu kertoo

Hikoilu on osa elimistön normaalia toimintaa, mutta tavallisesta poikkeava hikoilu voi olla merkki esimerkiksi diabeteksesta tai nestehukasta.

Hikoilu on elimistön tapa säädellä kehon lämpötilaa. Ihon lämpötila laskee, kun hikirauhasista erittyvä hiki haihtuu ihon pinnalta.

Jokainen ihminen hikoilee, ja ihmisen taipumus hikoiluun on hyvin yksilöllistä. Hikoilu voi kuitenkin myös kertoa paljon ihmisen terveydestä.

Bustle-sivusto listasi asioita, joita normaalista poikkeava hikoilu voi kertoa.

1. Natriumin puutos

Runsas suolaisen hien erittyminen voi kertoa natriumtasapainon häiriöstä ja natriumin puutteesta. Natrium on elimistön tärkeimpiä suoloja.

Natriumtasapainon häiriö voi esimerkiksi johtaa aineenvaihdunnan häiriöihin ja altistaa sydämen rytmihäiriölle.

Suolaisen hien lisäksi natriumtasapainon häiriöstä kertovat hiestä iholle jäävät valkoiset raidat.

2. Raskaus

Runsas hikoilu on yksi raskauden merkeistä. Hikoilun lisääntyminen johtuu aineenvaihdunnan kiihtymisestä ja lisääntyneen verenkierron aiheuttamasta ihon lämpenemisestä. Erityisen tyypillistä hikoilu on raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

3. Liikahikoilu

Liikahikoilusta, hyperhidroosista, puhuessa tarkoitetaan tilaa, jossa hikirauhaset erittävät iholle liian paljon hikeä.

Liikahikoilu voi olla perinnöllistä, mutta se voi kertoa myös sairaudesta. Liihahikoilua voivat aiheuttaa esimerkiksi kilpirauhasen liikatoiminta, diabetes, tuberkuloosi tai imusolmukesyöpä.

Yhtäkkiä iskevä liikahikoilu onkin syy varata aika lääkäriltä.

4. Diabetes

Diabetes voi aiheuttaa voimakasta hikoilua erityisesti silloin, kun henkilön verensokeri on alhaalla. Liiallinen hikoilu ilmenee useimmiten ylävartalossa ja pään alueella yön aikana.

Artikkeli jatkuu videon alla.

8:45

5. Nestehukka

Hikoilun tarkoitus on viilentää kehoa. Runsas hikoilu voikin kieliä elimistön liiallisestä lämpenemisestä, mikä voi johtaa nestehukkaan. Runsaasti hikoilevan onkin syytä pitää huolta nesteytyksestään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja