Mainos

Älä häpeä hikoilua – ilman sitä et selviäisi

Olipa kyseessä sitten jumppatunti tai ruuhkabussi, moni meistä häpeää hikoiluaan. Se ei kuitenkaan kannata, sillä hikoilu on ihmislajille elinehto. 

Hien pyyhkiminen otsalta on tuttu näky kuumana kesäpäivänä, mutta se paljastaa myös yhden kiehtovan asian lajistamme. Ilman hikeä emme nimittäin olisi täällä.

Monet eläinlajit hikoilevat, mutta vain ihmiset käyttävät sitä tehokkaana kehon jäähdytyskeinona. Useimmille eläimille hikoilu on tapa pitää iho terveenä, uloshengitys puolestaan tapa jäähdyttää kehoa. 

Hikoilu on tehnyt meistä hyviä metsästäjiä 

Kirjailija ja luennoitsija Vybarr Cregan-Reid selittää, että tämän tehokkaan jäähdytysjärjestelmän avulla voimme jatkaa liikkumista ja ajattelemista kuumuudesta huolimatta.

Ihmisvartalo on suunniteltu juoksemista varten, mutta se olisi täysin hyödytön ilman tehokasta jäähdytysjärjestelmää. Evoluution kannalta hikoileminen on siis ollut elinehto, sillä juuri se on tehnyt meistä hyviä metsästäjiä. 

Kahdella jalalla seisominen tarkoittaa hyvän juoksukunnon lisäksi myös sitä, että ihminen altistuu vähemmän auringonpaisteelle kuin neljällä jalalla seisovat eläimet. Kahdella jalalla seisomisesta on hyötyä erityisesti aivoilla, jotka pääsevät kauemmaksi maanpinnan kuumasta ja vähätuulisesta ilmastosta. Jalkojen hikoilu on siis aivan suunniteltu juttu.

Näistä seikoista johtuen asiantuntijan mielestä on melko outoa, että hikoilemista pidetään kulttuurissamme niin suurena tabuna. Joten seuraavan kerran, kun nolostut hikoilemisesi vuoksi, mieti, että ilman sitä et olisi olemassa.

Video: Laita hiki pintaan tämän tehokkaan treenin avulla!

1:46

Lähde: Dailymail 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.