Seksihalut eivät aina kohtaa parisuhteessa – seksuaaliterapeutti muistuttaa, mikä voi olla määrää parempi mittari

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kuvailee.

Seksuaaliterapeutti suosittelee, että seksissä panostettaisiin määrän sijasta laatuun.

Ei ole lainkaan epänormaalia, että parisuhteessa seksihalut saattavat vaihdella. Kun toinen haluaisi vielä päivittäin seksiä, toinen tyytyisi kuukausittaisen rakasteluun. Kaalimato.comin keväällä 2022 teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 30 prosenttia suomalaisista haluaisi enemmän seksiä kuin kumppaninsa. 

– Usein ajatellaan seksiä sen kautta, kuinka usein sitä on, mutta joskus laatu on parempi mittari. Vaikka ei ole olemassa mitään yksiselitteistä määrää, minkä verran onnelliseksi koetussa parisuhteessa pitäisi harrastaa seksiä, on kuitenkin tärkeää, että osapuolet ovat riittävän tyytyväisiä seksielämään, muistuttaa seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen tiedotteessa.

Vaikka seksihalujen eriparisuus on normaalia, voi se aiheuttaa riitoja. Seksuaaliterapeutti kehottaakin keskustelemaan aiheesta avoimesti.

– Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät asiat ja haasteet laukaisevat usein ihmisen syvemmällä olevia haasteita. Olisikin tärkeää keskustella tunteista syvemmällä tasolla, joita esimerkiksi torjutuksi tuleminen herättää. Näin voidaan lisätä molempien ymmärrystä ja oikoa väärinkäsityksiä, Lavikainen sanoo.

Mitä tehdä, jos seksilelut aiheuttavat riittämättömyyden tunnetta parisuhteessa? Juttu jatkuu videon alla.

Mitä tehdä, jos seksilelut aiheuttavat riittämättömyyden tunnetta parisuhteessa? 1:30
Mitä toimia, jos seksilelut aiheuttavat riittämättömyyden tunnetta parisuhteessa?

Nämä asiat vaikuttavat haluun

Kyselyyn vastanneista 26 prosenttia oli täysin tai ainakin melkein samaa mieltä kumppaninsa kanssa siitä, kuinka usein seksiä tulisi harrastaa. Kyselyyn osallistui tuhat 18–70-vuotiasta suomalaista.

– Usein esimerkiksi stressaava tilanne töissä, arjen väsymys tai muut mielen päällä olevat asiat vaikuttavat omaan haluun. Lisäksi ihmisten välillä on luonnostaan eroja siinä, miten seksuaalinen halu ilmenee sekä millainen seksuaalinen tarve ja motiivi on, Lavikainen sanoo.

Myös nuoruudessa opitut sukupuoleen liittyvät roolimallit voivat Lavikaisen mukaan vaikuttaa niin seksuaaliseen haluun kuin seksuaaliseen aktiivisuuteenkin.

On hyvä muistaa, ettei stereotypinen ajattelumalli alati haluavasta miehestä ja haluttomasta naisesta pidä aina paikkaansa. Lue syyt miehen mahdollisen haluttomuuden taustalla. Jos itse olet suhteen haluttomampi osapuoli, mutta haluaisit saada seksihalusi takaisin, testaa nämä kymmenen päivittäistä tapaa, jotka auttavat halujen palauttamisessa. Naisen seksihalut nousevat tutkitusti esimerkiksi silloin, kun kumppani osallistuu tähän hyvinkin arkiseen asiaan. Tärkeää on myös ottaa huomioon kaksi eri tapaa haluta.

Entä kun seksi ei kiinnosta yhtään?

Kun seksi ei kiinnosta yhtään - Lotta-Leo kertoo, millaista on aseksuaalin elämä 8:29
Haastattelussa aseksuaali Lotta-Leo Laajalahti ja Väestöliiton asiantuntija Sari Hälinen.

Lähde: Kaalimato

Lue myös:

    Uusimmat