"Onko sinun vaimo tuolla käärössä", poliisi kysyi Ullanlinnan psykiatrilta – kun totuus paljastui, miehen vastaus oli lyhyt

Psykiatria syytetään vaimonsa murhasta Ullanlinnassa – tämä teosta ja motiivista tiedetään nyt 4:18
Näin tapausta käsiteltiin oikeudessa marraskuussa 2023.

Poliisin esitutkintamateriaali paljastaa, miten Ullanlinnan henkirikoksesta välituomion saanut psykiatrimies käyttäytyi jäädessään kiinni.

Poliisipartio oli työvuorossa 17. joulukuuta 2022, kun hätäkeskukseen tuli tehtävä Ullanlinnan arvoalueelle.

Ilmoittaja oli nähnyt jotain erikoista Raatimiehenkadulla ja päättänyt ilmoittaa näkemästään viranomaisille.

Hän oli kiinnittänyt huomiota psykiatrimieheen, joka hääräili kerrostalon porttikongiin pysäköidyn tummanpunaisen Volvo-maasturinsa ympärillä ja yritti nostaa autoon jotain suurta ja painavaa.

Puuhat herättivät ilmoittajassa huolta, sillä hän tiesi, että kyseisen miehen vaimo oli edellispäivänä kadonnut. Naista oli etsitty naapurustossa laajemmaltikin.

Myös poliisipartio tiesi edellispäivän katoamistapauksesta. He kuittasivat tehtävän ja lähtivät katsomaan, mistä on kyse.

"Kysyn sinulta nyt ihan suoraan"

Punainen Volvo oli yhä porttikongissa, kun poliisit saapuivat paikalle. Auton takana maassa oli iso ja paksu jätesäkkikäärö.

Toinen poliiseista kertasi tapahtumia myöhemmin poliisikuulusteluissa. Kertomus on osa poliisin esitutkintamateriaalia.

Noin minuutin kuluttua taloyhtiön pihalta saapui autolle mies. Selvisi, että kyse oli samasta miehestä, joka edellisenä päivänä ilmoitti vaimonsa kadonneeksi.

Poliisien mielestä kääre oli erittäin epäilyttävä. Miehelle ilmoitettiin, että on syytä epäillä, ettei kaikki ole kunnossa, ja että poliisit haluavat tutkia käärön.

Toinen konstaapeleista paukautti tiukan kysymyksen:

– Kysyn sinulta nyt ihan suoraan, onko sinun vaimo tuolla käärössä.

Mies vastasi, että ei ole.

"Kaikki on ollut niin sekavaa"

Mies laitettiin poliisiauton takatilaan odottamaan. Toinen poliiseista antoi miehelle vettä. Hänen mukaansa mies oli tilanteessa hermostunut ja poissaoleva, mutta pystyi kuitenkin vastailemaan järkevästi.

Poliisin mukaan mies antoi kuitenkin ymmärtää olevansa sekavassa tilassa.

– Kaikki on ollut viime aikoina niin sekavaa, luulen, että olen menossa psykoosiin, konstaapeli muisteli miehen sanoneen.

Poliisi ei vastannut mitään. Mies jäi poliisimaijan takatilaan. Poliisit avasivat käärön ja löysivät miehen vaimon surmattuna.

Toinen poliiseista avasi poliisiauton takatilan uudelleen ja kertoi kiinni otetulle miehelle asiasta.

– No niin, mies vastasi.

Käräjäoikeus: Mies on syyllinen

Maanantaina Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa välituomion ja totesi, että psykiatrimies on syyllinen vaimonsa kuolemaan syytteen mukaisella teolla. Samalla hänet määrättiin mielentilatutkimukseen.

Syyttäjän mukaan mies surmasi vaimonsa pariskunnan yhteisessä kodissa kynttilänjalalla tai muulla esineellä.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta, mutta käräjäoikeus ei vielä ottanut kantaa siihen, mistä rikosnimikkeestä on kyse. Asia ratkaistaan mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Myös mahdollisesta rangaistuksesta päätetään myöhemmin.

Psykiatrimies on myöntänyt aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman, mutta hänen mukaansa kyse oli vahingosta. Hän on kiistänyt tahallisen henkirikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat