Onko sinulla usein turvonnut olo? Se voi johtua tästä!

Kiristääkö vyötäröä? Et välttämättä ole syönyt liikaa, vaan taustalla voi olla yllättäviäkin syitä. Voisiko pinkeä tunne vatsassa johtua tästä? Tarkasta lista!

Niinkin yleisen vaivan kuin vatsan turpoamisen voi laukaista vaikka uudelleen lämmitetty pasta tai antibiootit, uutisoi Daily Mail. Toisinaan turvotus voi aiheuttaa ärtyneen suolen oireyhtymän, joka vaivaa joka seitsemättä brittiä. Suurimmalla osalla ihmisistä vatsa turpoaa vain muutaman sentin, mutta joillakin ympärysmitta voi vaikka tuplaantua yhdessä päivässä, vain tyhjentyäkseen yön yli ilmasta ennen seuraavaa kertaa.

Kaikkien vatsat eivät kuitenkaan laajene tähän tapaan vaan sen sijaan saatetaan kärsiä epämukavasta turvotuksen tunteesta. Mitkä syyt siis voivat olla turvottavan olon takana ja mitä asialle voi tehdä? Asiantuntijat kertovat vinkkinsä.

Uudelleen lämmitetty ruoka

Toisille turvotus iskee vain, kun he käyvät ulkona syömässä, kertoo ravitsemusterapeutti Luci Daniels.

– Minulla on potilaita, jotka kertovat kärsivänsä turvonneesta vatsasta syötyään pastaa, riisiä tai perunoita ravintolassa. Tämä johtuu usein siitä, että (kerran valmistetut) ruoat ovat lämmitetty uudestaan, Daniels kertoo.

Vaikuttaa siltä, että tärkkelyspitoisen ruoan uudelleen lämmittäminen muuttaa sen molekyylirakennetta niin, että joidenkin ihmisten on vaikeampi sulattaa sitä kuin toisten.

– Jos huomaat kärsiväsi tästä, sinun ei tarvitse kuitenkaan vältellä näitä ruokia; varmista vain, että ne ovat vastavalmistettuja, Daniels lisää.

Samanlaisia piirteitä löytyy prosessoiduista ruuista, kuten valmisaterioista ja esipaistetuista leivistä kuten patongeista.

Liikaa tai liian vähän kuituja

– Korkeakuituiset ruoat, kuten murot, pavut ja palkokasvit aiheuttavat turvotusta. Älä pakota itseäsi syömään paljoa leipää, leseitä ja vihanneksia, jos ne ovat sinulle pahasta, Daniels uskoo.

Ravitsemusterapeutin mukaan terveelliset välipalat ovat osa ongelmaa.

– Monet ihmiset popsivat pitkin päivää tuoreita hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä, jotka kaikki turvottavat aiheuttaen ongelmia niin terveille kuin ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville. Edamame-pavut ovat tunnettuja turvotuksen aiheuttajia, silti ihmiset syövät niitä terveysvaikutteiden tähden, Daniels uskoo.

Daniels myös muistutaa, etteivät valikoivat ruokavaliot kuten Atkinsin tai Dukanin dieetti auta asiaa.

– Ihmiset miettivät miksi he tuntevat olonsa turvonneeksi ja kärsivät ummetuksesta, ollen samalla proteiinipainotteisella ruokavaliolla ja saaden liian vähän kuituja, mitä tarvitsemme käydäksemme säännöllisesti vessassa, Daniels jatkaa.

Antibiootit

Niin sanottujen hyvien bakteerien puuttuminen suolistosta saattaa johtaa turvotukseen. "Suoliston floorana" tunnettu hyvä bakteerikanta auttaa stimuloimaan ruoansulatusprosessia ja pitämään vatsan terveenä.

Antibiootit tai ruokamyrkytys saattavat häiritä herkkää bakteerien tasapainoa aiheuttaen huonojen bakteerien lisääntymisen, kertoo allergioihin erikoistunut ravitsemusterapeutti Marianne Williams. Tämä epätasapaino tarkoittaa, sitä että olet todennäköisemmin herkempi ruuille, jotka lietsovat suolistoa aiheuttaen turvotusta ja kaasun kertymistä vatsaan.

Probioottien uskotaan palauttavan hyvien bakteerien tasapainon. Myös bifido-bakteerien uskotaan lieventävän turvotusta.

Stressi

– Aivojen ja suoliston välillä on selvä yhteys – joten näin ahdistus voi tehdä mistä tahansa ruoansulatusoireista rankempia, lääketieteen tohtori Peter Whorwell sanoo.

Ärtyneen suolen oireyhtymässä tämä yhteys korostuu ja suolisto on yliherkkä esimerkiksi stressille, erikoisruokavalioille, hormoneille ja bakteereille.

– Itse asiassa stressi on yksi suurimmista tilan aiheuttajista. Näen paljon potilaita, jotka kertovat aina kärsineensä hiukan oudosta vatsasta, mutta ongelma on mennyt pahemmaksi jonkin stressaavan tapahtuman jälkeen, Whorwell lisää.

Lue myös:


AVA

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja