Onko sinulla psykopaatin aivot?

Raakoihin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden aivoista on löydetty rakenteellisia poikkeavuuksia. Tutkimuksen mukaan psykopaattien aivot ovat rakenteeltaan erilaiset kuin terveen ihmisen.

King´s Collegen psykiatrisen instituutin tutkijat Lontoossa ovat tulleet siihen tulokseen, että psykopaatin aivot eroavat vielä erikseen sellaisten väkivaltaisten rikollisten aivoista, joilla on pelkästään antisosiaalinen persoonallisuushäiriö.

Tutkijat havaitsivat poikkeavuudet aivoskannausten perusteella. Tutkimusta johtavan Nigel Blackwoodin mukaan aivoskannaamisen avulla voidaan identifioida ja diagnosoida väkivaltaisia rikollisia ja arvioida heille sopivaa hoitoa.

Tutkimuksen mukaan psykopaateilla, jotka tunnistaa muun muassa empatian puutteesta, oli vähemmän harmaata ainetta tietyillä aivojen alueilla.

Tutkimuksessa myös pääteltiin, että samat hoitotoimenpiteet eivät toimi sekä antisosiaalisista persoonallisuushäiriöistä kärsivillä että psykopaateilla, joilla on aivovaurioita eli muun muassa vähemmän harmaata ainesta tietyissä aivolohkoissa.

Lontoon University Collegen professorin Essi Vidingin mukaan Blackwoodin tutkimus osoitti tärkeää, uutta todistetta sille, miten keskeistä on erottaa psykopaattiset ihmiset ei-psykopaattisista. Tutkimustuloksilla on merkitystä myös tuomioistuimessa.

Psykopaateilla vähemmän aineksia tunnealueilla

Blackwoodin tutkimusryhmä tutki rikollisia, joille oli jo diagnosoitu antisosiaalisia persoonallisuushäiriöitä. 44 väkivaltaisen miehen aivot skannattiin magneettimenetelmää (MRI) hyödyntäen.

Aivoskannausten perusteella 17:llä diagnosoitiin antisosiaalisen persoonallisuushäiriön lisäksi psykopatia, 27:llä taas ei.

Tulosten mukaan psykopaateilla oli huomattavasti vähemmän harmaata ainesta niillä aivojen alueilla, joiden avulla ihmiset kykenevät ymmärtämään muiden ihmisten tunteita ja aikeita. Nämä osat myös aktivoituvat silloin, kun ihmiset arvioivat, mikä olisi moraalisesti oikea tapa toimia. Lisäksi vauriot näillä aivojen alueilla linkittyvät yhteen empatian puutteen kanssa. Ne kulkevat käsikädessä myös sen kanssa, että ihmiset eivät kykene tuntemaan esimerkiksi syyllisyyttä tai häpeää.

Psykopatia aivojen kehityshäiriö

Myös Edinburghin yliopiston professorin Lindsay Thomasin mukaan Blackwoodin tutkimukset osoittavat, että psykopatia on aivojen kehityshäiriö.

Jo ennestään on ollut tiedossa, että suurin osa väkivaltaisista rikoksista on sellaisten miesten tekemiä, joilla on antisosiaalisia persoonallisuushäiriöitä. Tällaiset henkilöt reagoivat yleensä aggressiivisesti turhautumiseen tai uhkiin, mutta valtaosa heistä ei kuitenkaan ole psykopaatteja.

Psykopaattien ja pelkistä antisosiaalisista persoonallisuushäiriöistä kärsivien välillä on selviä käyttäytymiseroja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja