Onko motivaatio liikkumiseen hukassa? Kaikki nämä hyödyt liikkumisesta saat heti, parissa viikossa tai parissa kuukaudessa

Näillä superkombinaatioliikkeillä ehkäiset lihasten kipeytymisen treenatessa 1:57
KATSO MYÖS VIDEO: Näillä kolmella liikkeellä voit valmistaa kehoasi treeniin ja ehkäistä lihaskipuja. Vinkkejä antamassa liikuntafysiologi Tapio Tulenheimo.

Jos motivaatio liikkumiseen meinaa hukkua, saattaa sen saada pintaan, kun muistuttaa itselleen, millaisia hyvinvointivaikutuksia säännöllisestä liikkumisesta saa heti, muutamissa viikoissa, kuukausissa ja puolessa vuodessa.

Liikuntamotivaatiota voi joskus olla vaikea kaivaa itsestään esille, mutta kenties pieni muistutus liikkumisen hyvinvointi- ja terveyshyödyistä saa lähtemään lenkkipoluille tai muun itselleen mieluisen lajin pariin.

Säännöllinen liikkuminen edistää terveyttä ja ehkäisee sairauksia tutkitusti, mutta saadakseen liikkumisesta hyvää oloa ja positiivisia terveysvaikutuksia ei tarvitse odottaa pitkään, sillä liikkumisesta saa irti useita hyötyjä samoin tein. 

Parissa viikossa vieläkin enemmän. 

Koska jokainen on yksilö, myös liikkumisen vaikutukset ovat yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat muun muassa ikä, sukupuoli, terveysdentila sekä aiempi liikkumistausta ja kunto.

Mitä vähemmän on aiemmin liikkunut ja mitä huonompi kunto on, sitä nopeammin liikkumisen positiiviset vaikutukset usein huomaa.

On myös hyvä muistaa, etteivät liikkumisen myönteiset vaikutukset edellytä varsinaista liikunnan harrastamista vaan voivat ilmetä myös arki- ja hyötyliikunnan myötä.

Parempia yöunia ja verenpaineen sekä sokeriarvojen laskua

Vaikka et välttämättä tuntisi valtavaa endorfiiniryöppyä heti liikkumisen jälkeen, tapahtuu elimistössäsi paljon hyviä asioita.

Vireystilasi kohoaa, sillä hermoimpulssit lisääntyvät ja tehostuvat välittäjäaineiden erityksen kasvaessa, kertoo UKK-instituutti.

Liikkumalla paranee myös aivojen verenkierto sekä hapen ja ravinnon kulku. Ne edistävät aivosolujen toimintaa ja uusiutumista, kertoo Aivoliitto.

Liikkumisen jälkeen elimistöä rauhoittava parasympaattinen hermosto aktivoituu ja keho rentoutuu, jolloin nukahtaminen voi helpottua ja unen laatu parantua. Myös lepoverenpaine laskee. 

Liikkuminen hoitaa myös niveliä, sillä niiden aineenvaihdunta paranee. Nivelneste pääsee voitelamaan nivelpintoja ja nivelten liikelaajuus lisääntyy. Liikkumisen seurauksena nivelkivut voivat helpottua.

Jo parin viikon päästä lihasten suorituskyky on parantunut ja mieliala kohonnut

Kun liikuntaa on harrastanut parin viikon ajan säännöllisesti tai aiemmin hyvin vähän liikkunut ihminen on lisännyt hyötyliikuntaa päiviinsä muutaman viikon ajan, alkaa lihasten suorituskyky jo parantua, sillä hermoimpulssit lihaksiin tehostuvat, kertoo UKK-instituutti.

Liikkuminen voi tuntua sujuvammalta, kun tasapaino, ketteryys ja koordinaatio ovat kehittyneet.

Säännöllinen liikkuminen voi jo muutamien viikkojen jälkeen helpottaa tuki- ja liikuntaelimistön mahdollisia kipuja.

Myös mielenterveydellisiä hyötyjä voi huomata, koska useimmiten mieliala kohenee, ja stressi, ahdistus sekä lievät masennusoireet voivat lievittyä.

Liikkumisen mieltä kohottavaa vaikutusta voi lisätä myös se, että todennäköisesti uni on pidempää ja laadukkaampaa eli se ei keskeydy niin usein heräämisiin.

Kestävyyttä ja lihasvoimaa muutamassa kuukaudessa

Kun liikkuminen on loksahtanut osaksi arkea parin kuukauden ajan, voi jo huomata kestävyyskunnon parantuneen.

Myös lihasvoimaa on tullut lisää, koska lihassolut ovat kasvaneet. Myös perusaineenvaihdunta on tehostunut, kertoo UKK-instituutti.

Tässä kohtaa liikkuminen voi auttaa myös helpottamaan tuki- ja liikuntaelimistön kipuja.

Myös aivot kiittävät, sillä niiden toiminta kohentuu, kun liikkumisen myönteiset vaikutukset hermostossa ja verisuonissa jatkuvat säännöllisen liikkumisen myötä.

Jos jaksat pitää liikuntarutiineistasi kiinni puoli vuotta, kaikki tämä tapahtuu

Kyky sietää stressiä parantuu ja toiminnalliset yhteydet aivorakenteiden välillä vahvistuvat. Toisin sanoen liikkuminen muovaa aivoja, kun sinne syntyy uusia yhteyksiä.

Koska liikkuminen lisää solujen syntymistä hippokampuksen alueella, voi liikunta yhdistettynä kiinnostavaan tekemiseen auttaa kasvattamaan hippokampuksen ja siten muistikapasiteetin kokoa, kertoo Aivoliitto.

Kun liikkumista on jatkanut säännöllisesti yli puoli vuotta, voi sillä olla muistisairauksien riskiä pienentäviä vaikutuksia.

Puoli vuotta säännöllistä liikkumista näkyy myös veriarvoissa, sillä veren rasva- ja sokeriarvot paranevat, kun rasva- ja sokeriaineenvaihdunta kohentuvat, kertoo UKK-instituutti.

Valtimoiden kunnon ja toiminnan kohentumisen myötä myös verenpaine laskee.

Kenties myös flunssat vaivaavat harvemmin, sillä liikkuminen on vahvistanut immuunipuolustusta ja parantanut vastustuskykyä.

Lue myös:

    Uusimmat