Eikö aika riitä urheiluun? Helppo tapa lisätä liikuntaa päivään

Helppo kotitreeni tyynyn ja maitotölkin avulla 9:06
KATSO MYÖS VIDEO: Tähän helppoon kotitreeniin tarvitset vain tyynyn ja maitotölkin!

Liikunta tekee hyvää pienissäkin erissä. New York Postin siteeraamat asiantuntijat kertovat, että pienetkin aktiiviset pyrähdykset kannattavat!

Jos arkeen kuuluu paljon velvoitteita, voi säännöllisten liikuntahetkien lisääminen tuntua vaikealta. Päivät saattavat täyttyä työstä, perheestä, ystävien tapaamisesta ja muista asioista.

Amerikkalaisten asiantuntijoiden mukaan pienten liikuntapyrähdysten sisällyttäminen päivittäiseen arkeen on helppo tapa lisätä aktiivisuutta ja siirtyä kohti liikunnallisempaa elämäntapaa. 

Tämä on hyvä uutinen niille, jotka potevat huonoa omatuntoa siitä, että päivän treeni jäi väliin.

– Johdonmukaisuus on avainasemassa. Mistään liikuntamuodosta ei välttämättä ole hyötyä, jos sitä tehdään epäjohdonmukaisesti, kirjoittaa liikuntafysiologi Katie Lawton amerikkalaisen Clevelandin klinikan lehdistötiedotteessa.

Haarahyppyjä, askelkyykkyjä, reipasta kävelyä...

Lawtonin mukaan tämä niin sanottu "liikunnallinen välipala" on tyypillisesti korkean intensiteetin toimintaa, joka kestää minuutin tai pari.

Esimerkkejä pienistä liikuntapyrähdyksistä ovat portaiden nouseminen, haarahypyt, askelkyykyt, punnerrukset, tarmokas kävely pitkin käytävää, wall sit -liike eli selkä seinää vasten istuminen tai lankkuliike.

Lawton kertoo, että lyhytkestoinen korkean intensiteetin liikuntasuoritus voi hyödyttää kaikkia kunnosta riippumatta.

Pieniä liikuntapyrähdyksiä voi tehdä periaatteessa missä ja milloin vain. Ne ovat siitä käteviä, että niihin ei tarvita esimerkiksi kuntosalijäsenyyttä tai laitteita. 

Niinpä ne voi tehdä vaikka kotona etäpäivän aikana taukoja pitäessä tai mukauttaa muuten oman arjen rutiinien joukkoon.

Huomioi kuitenkin oma kuntosi

Se, miten näiden liikuntapyrähdysten parissa kannattaa aloittaa, riippuu kunkin omasta kuntotasosta.

– Liikunta tekee hyvää, vaikka kyseessä ei olisi suunniteltu liikuntasessio, sanoo fysioterapiaan erikoistunut lääkäri Meghan WeisterFortune Well -sivustolle.

– Nämä "liikuntavälipalat" voivat olla matalan kynnyksen tapa saada keho liikkumaan päivän mittaan ja se korreloi paremman terveydentilan mittarien kanssa

Pienten liikuntapyrähdysten ei pitäisi täysin korvata säännöllisiä treenisuorituksia, mutta ne voivat auttaa kohentamaan terveyttäsi ja ovat oikein järkevä ja helppo ensiaskel.

Sisällytä pyrähdykset osaksi arjen rutiinejasi

Lawton kehottaa miettimään jonkin hyvän hetken liikkumiselle – oli kyse "liikuntavälipalasta" tai kunnon treenistä. Hän korostaa, että vaikutukset näkyvät todennäköisemmin, jos liikuntaa harrastetaan säännöllisesti.

– Joidenkin ihmisten on vaikea vain lopettaa se, mitä olivat tekemässä ja mennä kuntoilemaan, hän sanoo.

– Kannattaa yrittää saada liikunta osaksi päivän aikatauluja.

Wieser ehdottaa, että liikunnalliset hetket kannattaa lisätä osaksi jo arjessa muutenkin olevia tapoja. Monen päivään kuuluu esimerkiksi aamuinen kahvipaussi.

– Joten kun odotat kahvin keittämistä, voit liikkua.

Lawton muistuttaa, että ennen rankkaa liikuntaa on syytä lämmitellä.

Clevelandin klinikan artikkelissa kerrotaan, että pyrähdysten yleisten terveyshyötyjen selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimusta. Joka tapauksessa ne ovat helppo tapa liikkua päivän mittaan.

Katso myös video: Nappaa haltuun tehokas lihaskuntotreeni!

Tehokas lihaskuntotreeni –  toimittajamme testasi! 6:08
Viiden jälkeen -ohjelman toimittaja Inka pääsi testaamaan tehokasta lihaskuntotreeniä.

Lue myös:

    Uusimmat