Miksi lihaksiin koskee treenin jälkeen? Ei kerro palautumisesta mitään

Näillä superkombinaatioliikkeillä ehkäiset lihasten kipeytymisen treenatessa 1:57
Katso video: Näillä kolmella liikkeellä voit valmistaa kehoasi treeniin ja ehkäistä lihaskipuja. Vinkkejä antamassa liikuntafysiologi Tapio Tulenheimo.

Mistä tietää, onko elimistö palautunut treenistä? Mitä lihasten kipeytyminen kertoo treenin tehosta? Liikuntafysiologi Tapio Tulenheimo antaa kyytiä urheilumyyteille.

Luulitko, että lihaskipu kertoo tehokkaasta treenistä? Olet väärässä.

Liikuntafysiologi Tapio Tulenheimon mukaan on myytti, että lihakset olisivat treenin jälkeen kipeät, koska treeni olisi ollut "tarpeeksi tehokas" tai lihakset eivät olisi vielä palautuneet treenistä.

– Kipu syntyy treenin jälkeen siitä, että olet tehnyt jotain elimistöllesi uutta tai yllättävää ja aivoille lähetetään siitä signaali, että elimistön normaalia tasapainoa on horjutettu. Ja kun on liikunnasta kyse, se aivoille lähtevä signaali on kipu.

– Kun tiettyä treeniä on tehnyt pari kertaa, elimistö tottuu siihen ja kipu hälvenee.

Toisin sanoen lihakset voivat olla palautuneet ja kipeät tai sitten ne eivät ole palautuneet ja ne ovat kipeät.

Tämä kertoo lihasten palautumisesta

Mistä sitten tietää, onko elimistö palautunut tehdystä treenistä?

– Kaikista luotettavin tapa määrittää palautumista on se, miten treenit menee. Jos eilen oli treeni ja teet saman treenin tänään, pystytkö suorittamaan sen samalla tasolla kuin eilen?

– Jos pystyt, kätytännössä olet palautunut treenistä.

Venyttely unohtui ennen treeniä, lisääkö se loukkaantumisen riskiä?

Kehon lämmittelyä ja venyttelyä suositellaan usein ennen treeniä, mutta Tulenheimon mukaan ne eivät auta ehkäisemään treenaamisen aikana tapahtuvia tapaturmia.

– Venyttelyä on tutkittu paljon, mutta siitä ei näytä olevan merkittävästi hyötyä loukkaantumisen ehkäisyssä, elimistön valmistelemisessa treeniin tai treenistä palautumisessa. Toisaalta, jos tykkäät venyttelystä ja se saa sinut rentoutumaan, ei siitä haittaakaan ole.

Katso koko haastattelu tästä:

No pain, no gain: Voiko lihaksia kehittää ilman kipua? 7:53
Liikuntafysiologi Tapio Tulenheimo Huomenta Suomen vieraana.

Lue myös:

    Uusimmat