Mainos

Onko metsävakuutuksesi arvo kymmenen senttiä vai peräti muutaman euron?

Suomalaiset metsänomistajat eivät vakuuta metsiään kovin hanakasti. Myrskyturvan on metsälleen hankkinut joka kolmas metsänomistaja. Metsäpaloja tai esimerkiksi myyrätuhoja korvaavia vakuutuksia on hieman useammalla, Finanssialan Keskusliitosta kerrotaan.

Nähtäväksi jää, innostuvatko metsänomistajat hankkimaan vakuutuksia Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkimainingeissa.

– Ainakaan kesän 2010 myrskyt eivät aiheuttaneet piikkiä vakuutusten hankinnassa, sanoo vakuutusasiantuntija Outi Aalto Finanssialan Keskusliitosta.

Tapani- ja Hannu-myrskyjen jäljiltä moni metsänomistaja saattaa jäädä metsävahinkojensa kanssa yksin, jos vakuutusta ei ole lainkaan tai jos piironginlaatikossa lojuu ainoastaan ainaismetsävakuutus. Nimensä puolesta ainaisen metsävakuutuksen voisi kuvitella olevan hyvääkin lajia, mutta asianlaita on toisin. Ainaismetsävakuutukset ovat eräänlaisia muinaisjäänteitä vuosikymmenien takaa.

– Ainaismetsävakuutukset ovat jääneet ajasta jälkeen, sanoo Aalto.

Niitä ei ole esimerkiksi sidottu indeksiin, ja vakuutusmäärät ovat jääneet laahaamaan.

– Ei ainaisvakuutuksesta ole asiakkaalle hyötyä. Siinä mielessä ne kannattaisi myydä takaisin vakuutusyhtiölle.

Esimerkiksi Tapiola tarjoaa alennusta nykymuotoisesta metsävakuutuksesta, jos vanhan ainaismetsävakuutuksen myy heille takaisin.

Ainaismetsävakuutuksia toistasataatuhatta kappaletta

Finanssialan Keskusliiton mukaan ainaismetsävakuutuksia on suomalaisilla henkilöillä noin 180 000 kappaletta ja yrityksillä 30 000 kappaletta.

Eniten ainaisia metsävakuutuksia on Tapiolan, Ifin ja Pohjolan asiakkailla.

Ifiltä saatujen tietojen mukaan ainaismetsävakuutuksia on heillä noin 80 000 kappaletta. Tapiolassa vakuutuksia on yli 100 000 kappaletta.

– Tärkeää on huomata, että ainaismetsävakuutuksia on hyvinkin paljon enemmän kuin yksittäisiä vakuutuksenottajia. Aina kun osti esimerkiksi lisää metsää jo vakuutetun metsän rinnalle, piti uudelle metsäosuudelle tehdä uusi erillinen vakuutus. Yhdellä yrityksellä tai henkilöllä voi olla omistamaansa metsään useampi vakuutus, sanoo Aalto.

Takaisinostoarvot pieniä — muutama kymmenen euroa yleisin summa

Vakuutusyhtiöiden toiveissa on, että metsänomistajat myisivät ainaismetsävakuutuksensa takaisin ja ostaisivat tilalle ajantasaisen metsävakuutuksen. Ainaismetsävakuutus korvaa nykyisellään vain murto-osan vahingoista.

– Ainaismetsävakuutukset ovat ongelmallisia, koska ne ovat vanhoja ja alivakuutus on suuri eli vakuutusmäärät ovat jääneet pahasti jälkeen, sanoo Ifin vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen.

Vakuutusyhtiöiden maksamat takaisinostoarvot ovat kuitenkin varsin pieniä. Takaisinostoarvoon vaikuttaa muun muassa se, miten vakuutus on aikoinaan maksettu, montako maksuerää on ollut, milloin vakuutus on alkanut, minkä kokoinen metsä on kyseessä ja mistä summasta se on vakuutettu.

– Jos puhutaan aivan vanhimmista ja pienimmistä ainaisvakuutuksista, kyse on jokusista kymmenistä senteistä. Jos taas puhutaan uudemmasta vakuutuksesta ja esimerkiksi kymmenen hehtaarin metsäalasta, takaisinostoarvo on kymmeniä euroja. Satojen hehtaarien kohdalla kyse on jo sentään jokusesta sadasta eurosta, sanoo Kemppinen.

Takaisinostoarvot jäävät vaatimattomiksi, koska vuosikymmeniä sitten sorvattu vakuutusmäärä ei vastaa metsän nykyarvoa. Metsä ja sen arvo ovat vuosien saatossa kasvaneet. Ainaismetsävakuutusta ei myöskään ole sidottu minkäänlaiseen indeksiin. Samalla inflaatio on muuttanut rahan arvoa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja