Mainos

Onko meillä kohta tunnin aikaero Viroon? Kellojen kääntelyn lopettaminen voisi sotkea aikatauluja ja vaikeuttaa Suomi-turistien matkoja

5:02

Enemmistö virolaisista haluaisi maansa jäävän pysyvästi kesäaikaan, jolloin Suomi olisi Baltian maita pysyvästi tunnin jäljessä. Viimeisimmän mielipidemittauksen mukaan 62 prosenttia virolaisista kannattaa kesäaikaa ja 26 prosenttia talviaikaa. 12 prosentille asia on samantekevä.

Suomessa lievä enemmistö on kuitenkin talviajan kannalla, samoin kuin kuusi kahdeksasta puolueiden puheenjohtajista. Asiasta päätetään mahdollisesti jo ensi keväänä.

Viron kyselyn osallistui 13 000 ihmistä. Parhaillaan tehdään kuitenkin laajempaa tutkimusta asiasta, koska kyselyä pidettiin liian pinnallisena ja epätieteellisenä. Uudessa tutkimuksessa kysytään myös, että jos Suomi jää talviaikaan, niin pitäisikö Viron seurata Suomen esimerkkiä seuraavalla kierroksella. Latvia ja Liettua liputtavat vahavasti kesäajan puolesta. Moni asia mutkistuisi aikaeron takia.

Monia vaikutuksia voisi tulla

Virossa käy vuosittain 2,7 miljoonaa suomalaista, joille kellojen siirtäminen voi aiheuttaa sekaannuksia muun muassa laiva-aikataulujen suhteen. Myös kuljetus -ja logistiikka-ala voisi kärsiä. Suunnitteilla olevalle tunnelihankkeelle se olisi mahdoton kysymys.

Erikoisasiantuntija Triinu Sillamaa Viron talousministeriöstä sanoo, ettei kesäajan hyödyistä ole vielä tarkkoja tutkimustuloksia.

– Se tiedetään, että jos meillä olisi pysyvä kesäaika, niin ihmiset nukkuisivat 12 prosenttia valoisasta ajasta, kun taas pysyvän talviajan aikana valoisasta ajasta nukuttaisiin 19 prosenttia.

– Kaikista paras lopputulos olisi se, että pysyisimme samassa ajassa niin Suomen kuin muidenkin Baltian maiden kanssa. Virolaiset käyvät paljon töissä Suomessa ja Latviassa ja yrityksillä on paljon tekemistä keskenään, sanoo Sillamaa.

"Talviaika terveellisempi"

Viron unilääketieteen yhdistyksen johtaja, tohtori Heisl Vaherin mielestä pelkät taloudelliset näkökohdat eivät saisi ratkaista asiaa, kuten eivät myöskään mielipidekyselyt. Vaher itse kannattaa talviaikaa.

– Talviaika on elimistömme kannalta terveellisempi vaihtoehto, eivätkä kesäajan taloudelliset edut ole niin suuret.

– Lääkärinä haluan korostaa, että niille ihmisille, jotka kärsivät kroonisista sairauksista kuten korkeasta verenpaineesta ja sydänsairauksista tilanne on huono. Huonon ja lyhyeksi jäävän unen takia ajan siirtely on vahingolista. Myös pienten lasten ja koululaisten pitäisi nukkkua enemmän kuin nykyään, sanoo Heisl Vaher. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja