Onko koirasi varsinainen ankeuttaja? Tämän takia osa koirista keskeyttää muiden leikit: "Ei tarkoita, että koira ei haluaisi, että toisella on kivaa"

Osa koirista vaikuttaa haluavan estää muiden leikit. Lemmikki saattaa koirapuistossa intoutua haukkumaan leikkiviä koiria, mutta miksi? 

Koirapuistossa kohtaa monenlaisia koiria, joista osa vaikuttaa suoranaisilta ankeuttajilta. Osa koirista saattaa intoutua haukkumaan muiden painileikkejä poliisinomaisesti – kuin haluten keskeyttää kaikenlaisen ilonpidon.

– Se ei välttämättä ole sitä, mitä ihminen inhimillistäen ajattelee: että koira ei haluaisi, että kellään on hauskaa. Koira ei ihan sellaiseen ajatteluun pysty, vaikka se siltä vaikuttaakin, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta sanoo.

Leikkitappelu voi olla koiralle liian kiihdyttävää: "Jos leikki näyttää rajulta..."

Paljon koirien viestinnästä menee omistajilta ohi. Koirilla on käytössään esimerkiksi rauhoittavia signaaleja, joilla ne voivat rauhoittaa muita.

– Jos leikki näyttää rajulta, koira saattaa mennä väliin siksi, että se haluaa rauhoitella tilannetta. Se tavallaan haluaisi, että kaksi koiraa lähtee eri suuntaan. Toinen syy voi olla se, että on kiihdyttävää katsoa, kun kaksi muuta leikkitappelee. Yksi koira menee siihen vähän kierroksilla ja yrittää päästä leikkiin mukaan, Lohivirta kuvaa.

– Joskus, kun kaksi koiraa alkaa jahdata kolmatta, siihen voi alkaa tulla liikaa kierroksia mukaan ja jahdattavalla ei olekaan enää kivaa. Siinä jahtausleikki muuttuu liian todeksi.

Kyseessä voi olla myös paimennuskäyttäytymiseen liittyvä pysäyttäminen tai kontrollointi.

Katso myös: Miksi koira tulee kotona vihellyksestä luo, mutta metsässä "korvat katoavat"? Asiantuntija paljastaa syyn yleisen ongelman taustalla. Juttu jatkuu videon alla.

Miksi koira tulee kotona vihellyksestä luo, mutta metsässä"korvat katoavat"? 1:20
Miksei koira tottele joka paikassa?

Hänen vanhemmasta koirastaan kuoriutuu joskus "ilopoliisi", jos perheen nuorempi koira painii toisen koiran kanssa.

– Jos molemmilla oma kaveri, kaikki on hyvin, mutta jos vain nuorempi koira leikkii, vanhempi saattaa mennä ikään kuin "auttamaan" ja katsomaan, ettei nuoremmalle tapahdu mitään.

"Se ei tarkoita, että koira ei haluaisi, että toisella on kivaa"

Vaikka leikkien valvominen saattaa omistajalle vaikuttaa poliisitoiminnalta, ankeuttamisesta ei ole kyse.

– Jotkut koirat ovat sosiaalisesti taitamattomia ja leikki voi sellaiselle koiralle olla liian hektistä. Ne eivät osaa leikkiä nätisti, vaan menevät rähinällä mukaan. Ehkä siinä tapahtuu liikaa asioita ja leikistä alkaa pikkuhiljaa tulla liian rajua ja osittain lipsahtaa totisuuden puolelle, Lohivirta sanoo.

Eri koiraroduilla on myös erilaisia tapoja leikkiä. Aina ne eivät täysin ymmärrä toistensa tapoja.

– Se ei tarkoita, että koira ei haluaisi, että toisella on kivaa.

Lue myös:

    Uusimmat