Onko Britannia oikeasti valmis hylkäämään brexit-neuvottelut? MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mitkä ovat suurimmat kiistakapulat EU:n kanssa

Olisiko Britannia valmis hylkäämään brexit-väännön oikeasti, kuten brittilehden lähteet vihjasivat – ja mitkä kysymykset hiertävät tällä hetkellä pahiten EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa? MTV Uutisten kirjeenvaihtaja avaa kiperää tilannetta.

Britannian ja EU:n välille neuvotellaan sopimusta brexitin jälkeistä aikaa ajatellen. Neuvottelujen etenemisestä voidaan saada lisätietoja jo tänään, kun Britannian pääministeri Boris Johnson ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen käyvät neuvottelujen tilaa läpi puhelimitse. 

Jonkinlaista edistystä neuvotteluissa voisi odottaa, sillä brittiläisen Sun-lehden mukaan pääministeri Johnson olisi valmis lopettamaan neuvottelut jo lähituntien aikana. Lehden lähteiden mukaan Johnson pitää EU:n vaatimuksia kohtuuttomina.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvioi, että Johnsonin uhkaus voi olla silkkaa peliä.

– Johnson on aiemminkin uhannut lähteä neuvotteluista ja keskeyttää koko prosessin. Arvioisin, että tämä on nyt sitä kovaa peliä Johnsonin ja EU:n välillä, jota Johnson on tottunut käyttämään ja jossa hän on eräänlainen oman alansa mestari.

Piuholan mukaan neuvotteluosapuolien välillä on silti vielä useampi aihe, joissa yhteistä, molemmille sopivaa ratkaisua ei ole löytynyt. Keskeisiä ongelmakohtia on kolme.

– Tiedetään, että pääneuvottelijat ja muu neuvottelijajoukko ovat Brysselissä, ja siellä käydään kiistaa ja neuvotteluja näistä kolmesta keskeisestä kysymyksestä, jotka ovat auki.

Piuholan mukaan yksi hankalimmista neuvottelukohdista liittyy kalastukseen Britannian aluevesillä.

Mistä on kyse tarkemmin, ja mitkä muut neuvottelukohdat tuottavat osapuolille harmaita hiuksia? Katso Piuholan analyysi artikkelin yllä olevalta videolta. Kirjeenvaihtaja arvioi myös, kummalla osapuolella on tällä hetkellä neuvotteluissa paremmat kortit.

Lue myös:

    Uusimmat