Omakotitalo Vanhasta Porvoosta

Kristiina asuu kahden koiransa kanssa uudehkossa paritalossa Porvoossa. Hän haluaisi kuitenkin vanhempaa tunnelmaa ja nykyinen asunto alkaa olla hänen tarpeisiinsa turhan suuri. Vanha Porvoo on luonteva vaihtoehto; lisäetu olisi, jos asunnon yhteyteen voisi perustaa antiikkiliikkeen. Kristiina lähtisi mieluiten liikkeelle mahdollisimman alkuperäisestä rakennuksesta, mutta voisi se olla remontoitukin - riippuu siitä, kuinka remontoija on onnistunut kunnioittamaan talon henkeä.

Kohde 1:

Vanhasta Porvoosta on tarjolla asuntoja todella harvoin. Nettihaku toi esiin yhden mahdollisuuden. Kyseessä on kuuden asunnon muodostamassa yhtiössä sijaitseva yksiö, jossa parvella sijaitseva makuuhuone. Rakennukset ovat peräisin 1740-luvulta ja remontoitu 1989-1991.

Tiedot:

Asunto Oy Porvoon Sillanmäki 10 sijaitsee Kirkkotorin laidassa aivan Tuomiokirkon kupeessa. Yhtiön rakennukset ovat peräisin 1740-luvulta ja ovat tietenkin hirsirakenteisia. Kaikki rakennukset (3 kpl) on saneerattu kokonaan 1989-91.

Yhtiössä on seitsemän asuntoa, piharakennuksessa yhteiset varastotilat ja sauna.

1h+k+kph+parvihuone 39,00 m²+ 20,00 m²

alakerta: eteinen, kylpyhuone, tupakeittiö ja pari askelmaa alempana olohuone

yläkerta: parvihuone (mh+vh), jonne johtaa kierreportaat

Mh: 129.000 e VMh. 129.000 e

Todettiin, että asunto on optimaalisen kokoinen yhdelle ihmiselle. Sisällä oli tasoeroja: olohuone sijaitsee pari askelmaa muita tiloja alempana ja yläkerran parvelle johtavat hyvin jyrkät ja kapeat kierreportaat.

Keittiö on ihanteellisen kokoinen ja hyvin varusteltu - ja mikä Kristiinaa erityisesti miellytti: siellä oli puuhella. Myös olohuoneen kaakeliuuni oli ihastuttava. Hiukan mietitytti, mahtuisivat vanhat antiikkihuonekalut sinänsä kohtuullisen kokoiseen olohuoneeseen. Yläkerran parviratkaisu oli tavattoman miellyttävä; valoisa, lämmin ja kodikas.

Vanhassa Porvoossa liikkuu turisteja joskus riesaksi asti. Yksi asunnon hyvistä puolista oli sen sijainti melko ylhäällä katutasoon nähden: uteliailla ei olisi mahdollisuutta nähdä suoraan sisään. Sisältä puolestaan näköala oli parasta mahdollista laatua.

Parvelle johtavat portaat arveluttivat Kristiinaa. Vaikka ne ovat selvästi lujaa tekoa, ne ovat jyrkät ja ahtaat, eikä yläkerran aukko vakuuttanut turvallisuudellaan..

Kristiinan arvio:

"Jos olisin totaalisen yksinäinen ihminen, se olisi tässä. Mutta näissä olosuhteissa tarvittaisiin viitisentoista neliötä lisää."

Taloyhtiössä hyvää:

* mahtava sijainti Kirkon kupeessa Wanhan kaupungin sydämessä

* yhtiöllä hyvä saunaosasto

* suojaisa yhtiöpiha

Taloyhtiössä huonoa:

* ei omaa pihaosuutta, vaikka on rivitalo

Kohde 2:

Kristiina löysi Wanhasta Porvoosta toisenkin vaihtoehdon. Lähtökohta tuntui houkuttelevalta. Siinä on tilaa oleellisesti enemmän ja sen saisi omaksi selvästi halvemmalla - myyntihinta on 98.000 euroa.. Koska talo on huonossa kunnossa, edessä olisi kuitenkin mittava korjausurakka.

Tiedot:

Pientalo n.120 m²

"1h+k" ja 2 h toiminut kultasepän verstaana, sekä pieni liikehuoneisto (käynti kadun puolelta). Rakennus on suojelukohde.

Rakennus on hirsirunkoinen, rakennettu todennäköisesti 1700-luvun loppupuolella tai 1800- luvun alussa.

Rakennus on ryhdissään, siinä on hyvä konesaumattu peltikatto ja kivijalka tukeva.

Rakennukseen tulee vesi, ei viemäriä. Talo myydään kiinteistönhallinnanjako-sopimukseen perustuvalla tontin murto-osalla, eli on siis omakotitalo keskellä kaupunkia omalla pienellä tontilla. Talon kulmaan saa mahtumaan pienen terassipihan.

Samalla tontilla on pitkä liiketiloina käytetty rakennus, joka on myös suojelukohde. Siitä muodostetaan oma Kiinteistö-oy:nsä. Lisäksi samalle tontille rakennetaan uusi kerrostalo ja saneerataan jo olemassa oleva.

"Asunto-osassa" on kaksi erillistä tilaa, jotka ovat yhdistettävissä.

Tilat ovat täysin saneerattavassa kunnossa.

Ulkoapäin maalaukset olivat hivenen rapistuneet ja sisätila toimi täyteen ahdettuna varastona. Vesivahingoista ei ollut merkkiäkään ja lattia oli vankkaa valua - sen päälle olisi helppo rakentaa melkein mitä hyvänsä.

Tässä tapauksessa peruskorjaus todella tarkoittaisi perusteellista korjausta. Uusiksi olisi pantava niin viemäröinnit, sähköt kuin ikkunatkin, eristyksiäkin luultavasti jouduttaisiin parantamaan. Ja mitä sanoisi Museovirasto? Tällaisen peruskorjauksen kustannuksia on mahdoton arvioida tarkasti.

Kristiinan arvio:

"Valtavasti mahdollisuuksia. Mutta ainakaan vielä en ole valmis peruskorjaukseen."

Kristiinan haave ei siis ainakaan vielä toteutunut. Ensimmäinen vaihtoehto oli hänelle liian pian, mutta se löysi kuitenkin nopeasti ostajansa.

Toisessa jäivät askarruttamaan lähes tuhanteen euroon neliöltä nousevat korjauskustannukset.

(JKA 8.1.2005)

Oletko Sinä löytänyt netistä kiinnostavia ostokohteita? Pyydä meidät mukaan niitä arvioimaan. Lisätietoja löydät näiltä nettisivuilta, kohdasta 'Etsintäkuulutus'.

Viikon päästä tutustumme kahteen kaksioon Helsingin Töölössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja