Omaisen kadotessa surutyö ei lopu – apu riittämätöntä

Kadonneen Omaiset ry toivoo, että viranomaiset ottaisivat kadonneiden ihmisten tapaukset käsittelyyn nykyistä vakavammin ja nopeammin. Tärkeää on myös, ettei kadonneiden omaisia unohdettaisi eivätkä he unohtaisi itse itseään.

– Kun omainen katoaa, päällimmäinen huoli on, että asiat eivät ole niin kuin niiden kuuluisi olla ja jotain pitäisi tehdä. Viranomainen ryhtyy toki nopeisiin toimiin, mikäli kateissa on vanhus tai lapsi. Poliisin toimeksiannosta myös Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa reagoi nopeasti, kunhan edes summittainen katoamispaikka on tiedossa, kuten metsään eksyneellä marjastajalla. Kuitenkin usein apua hakiessa ja katoamisilmoitusta poliisille tehtäessä vastaus on: emme voi tehdä mitään, odotellaan ja katsellaan. Asiaa ei oteta todesta. Jos asiaan ei pystytä liittämään niin sanottua rikosepäilyä, tutkinta lähtee liikkeelle jähmeästi tai ei ollenkaan, Kadonneen Omaiset ry:n puheenjohtaja Esa Anttalainen sanoo.

Anttalaisen mielestä viranomaisten pitäisi kuunnella kadonneiden omaisia tarkemmin.

– Kun mietitään, onko joku kadonnut vapaaehtoisesti vai onko jotain pahaa tapahtunut, kuka olisi kadonneen ihmisen suhteen parempi asiantuntija kuin lähiomainen? Jos käsketään odottamaan viikko tai muutama päivä, se tuntuu tuossa tilanteessa äärettömän pahalta – siltä, että päästetään viimeisetkin jäljet häviämään.

– Kadonnut, täysi-ikäinen ja nuhteeton Suomen kansalainen on tässä mielessä väliinputoaja. Koska katoaminen ei ole rikos, asialle ei voida eikä välttämättä edes haluta tehdä mitään. Poliisin ja muidenkin mielissä on ihmeen sitkeässä ajatus, että nuhteettoman ja täysi-ikäisen ihmisen katoaminen olisi aina omaehtoista. Näinhän ei tietenkään ole.

Kadonneen Omaiset ry tarjoaa vertaistukea kadonneiden omaisille.

– Tapahtuneeseen liittyviä tuntoja on aika vaikea purkaa ulkopuolisille, koska niitä on hankala selvittää itselleenkään. Saman kokeneen ihmisen kanssa toista ymmärtää selittämättäkin.

– Omaisen katoaminen muuttaa aivan varmasti ihmissuhteita. Määrätyn ajan tutut kyllä jaksavat olla kiinnostuneita omaisen kohtalosta ja kysellä, onko mitään uutta selvinnyt. Hyvin äkkiä "ulkopuoliset" eivät kuitenkaan enää tiedä, voiko asiasta vielä puhua, ja jos voi, niin mitä. Aihetta aletaan välttää ja omaisen nostaessa sen esille halutaankin jutella jostain muusta. Kadonneen omainen voi tämän takia eristäytyä ja paluu normaaliin arkeen muodostua aika lailla mahdottomaksi.

Etsintätoimintaa yritetään kehittää

Anttalainen sanoo, että omaisen katoamisesta tekee omaisen kuolemaan verrattuna poikkeavan nimenomaan se, että asia on ja pysyy kesken niin kauan kunnes kadonneen kohtalo selviää.

– Surutyön loppuun saattaminen estyy. Koska asiaa ei pysty käsittelemään loppuun, sen tavallaan lokeroi mielessään vähän syrjään. Tapahtunut aiheuttaa käsittämätöntä tuskaa ja stressiä. Akuutin tilanteen ollessa päällä kaikki asiat pitäisi vielä jaksaa hoitaa kadonneenkin puolesta. Varsinkin, jos kyse on perheen huoltajasta, katoamisesta seuraavat ongelmat ovat aika mittavia. Aika äkkiä jää huomiotta se, että on itsekin aikalailla avun tarpeessa.

– Ennemmin tai myöhemmin omaa elämäänsä on silti ainakin yritettävä jatkaa. Se, miten siihen tilanteeseen pääsee, on kysymys, johon tuskin kenelläkään on vastausta.

Kadonneen omaiset ry poistetaan yhdistysrekisteristä näillä näkymin ensi kesän aikana.

– Yhdistyksenä emme pysty vaikuttamaan katoamistapausten selviämiseen. Ihmiset ovat ehkä silti kokeneet tämän jälleen yhtenä oljenkortena, joka on pettänyt heidät. Toiminta-ajatuksenamme on kuitenkin nimenomaan vertaistuki, ja vaikka olemme poistumassa yhdistysrekisteristä, tarkoituksena ei ole laittaa pillejä kokonaan pussiin. Kotisivumme ja Facebook-ryhmämme aiotaan ainakin toistaiseksi pitää hengissä, Anttalainen sanoo.

Koska viranomaisten toimet etsintöjen järjestämiseksi ovat rajalliset, jatkoetsintöjä ei tee juuri kukaan eivätkä koulutetut toimijat ota vastaan toimeksiantoja omaisilta, yhdistys ajaa myös uuden vapaaehtoisen etsintäryhmän perustamista. Sen esikuvana on ruotsalainen Missing People Sweden -vapaaehtoisjärjestö, jonka ansiosta on löydetty kymmeniä kadonneita.

– Ryhmään voi ilmoittautua mukaan kotisivujemme kautta. Jatkossa tarkoitus on kuitenkin keskittyä enemmänkin kehittämään yhteistyötä Vapepan kanssa sekä muuttamaan heidän toimintamallejaan Missing People Swedenin mallin mukaisesti.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat