"Ollaan menossa nolliin" – THL:n pääjohtajan mukaan koronavirus on henkihieverissä: epidemian ensimmäinen erä ohi jo lähiviikkoina?

4:11
THL:n pääjohtaja antaa MTV:n Uutisextra-ohjelmassa yllättävän arvion koronavirusepidemian tilasta Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta yllättää arviollaan, että koronaepidemian ensimmäinen vaihe saattaa olla lähiviikkoina Suomessa jo ohi. Tervahaudan mukaan taudin huippu jäi selvästi odotettua ja pelättyä matalammaksi.

Tautitilanne on helpottanut jo kuukauden ajan.

– Nyt näyttää siltä, että ollaan menossa ns. nolliin.

Onko nolla mahdollinen?

– On mahdollinen ja voi olla, että näillä rajoituksilla ja ihmisten noudattamilla arkisilla toimilla me pääsemme ehkä lähiviikkojen aikana jo siihen nollaan ja virus tällä erää siis tukahtuu, Tervahauta ennustaa MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Ei usko suomalaisten villiintyvän koronarajoitusten purkamisesta 

THL:n pääjohtaja ei usko, että suomalaiset villiintyvät, kun koronarajoitukset alkavat helpottaa viimeistään kesäkuussa. Tällä viikolla Suomessa avautuivat ala- ja yläkoulut sekä varhaiskasvatus jatkui normaalisti. Suomalaiset ovat noudattaneet tähän asti säntillisesti viranomaisten ja hallituksen suosituksia ja määräyksiä.

– Suomalaiset osoittivat tämän ensimmäisen aallon aikana halunsa päästä tästä viruksesta eroon täällä Suomessa. Ihmiset ovat tehneet viruksen leviämisen kovin vaikeaksi sille pöpölle. Virus tarvitsee kontakteja ihmisten välillä levitäkseen. Olemme noudattaneet hygieniatoimia omalla kohdallamme ja nämä yhdistettynä rajoitustoimenpiteisiin ovat mahdollistaneet, että virus alkaa olla Suomessa henkihieverissä, Tervahauta sanoo.

THL:n uusien lukujen mukaan koronavirustartunnat ovat Suomessa reilussa laskussa ja yli kuudestatuhannesta tartunnan saaneesta 5000 on jo parantunut. 

Alueelliset koronaratkaisut mahdollisia?

Tauti jyllää tällä hetkellä vielä pääkaupunkiseudulla, mutta jollain alueilla uusia tartuntoja ei ole tullut viime aikoina. THL:n pääjohtaja olisi valmis harkitsemaan, että eri alueilla voisi olla toisistaan poikkeavia rajoituksia tautitilanteen perusteella. 

– Nyt sellaista kannattaa ruveta miettimään tästä eteenpäin, kun pääsemme tähän hybridistrategiaan, jossa on hieman ajatuskin, että vaihdellaan eri toimenpiteiden painopistettä. Kyllä sellainen alueellinen tietynlainen eritahtisuus voisi olla ihan rationaalista.

Suomessa valmistaudutaan koronaviruksen mahdolliseen toiseen aaltoon syksyllä. 

THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan koko haastattelu MTV:n Uutisextrassa huomenna klo 19.10 alkaen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja