Olivia, 25, laskee alleen joka yö, joutuu käyttämään aikuisten vaippoja – yliaktiivinen rakko voi olla yllättävän yleinen vaiva

Kanadalaisnainen joutuu jatkuvasti juoksemaan vessassa ja käyttämään öisin vaippoja selvitäkseen yliaktiivisen virtsarakkonsa kanssa. Toistaiseksi mikään hoito ei ole auttanut oireisiin, kertoo brittilehti The Sun.

Kanadalainen Olivia Robbin, 25, herää joka aamu paniikissa. Nainen tietää, että taas hän on laskenut alleen – tosin nyt lakanat eivät ole välttämättä menneet pilalle, sillä nykyisin Olivia käyttää aikuisten vaippoja.

Nuorena Olivia kävi kotikoulua, joten hän ei ymmärtänyt, että hänessä oli jotakin erilaista. Teini-ikäiseksi asti lääkärit vain kertoivat perheelle, että tytöllä oli pieni rakko ja se parantuisi ajan kanssa.

Olivia joutuikin nuoruudessaan kokemaan monia kiusallisia hetkiä ollessaan ystäviensä luona yökylässä: joka kerta hän heräsi lakanat märkänä.

Alla olevalla videolla vinkataan erikoinen pika-apu pissahätään. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


Nuori nainen kokeili myös useita lääkkeitä selvittääkseen, johtuisiko oire vain pitkittyneestä virtsatientulehduksesta. Kun vaihtoehdot alkoivat loppua ja Olivia oli 19-vuotias, hän sai urologilta vihdoin diagnoosin ongelmalleen.

Hänellä oli yliaktiivinen rakko, erittäin vaikea sellainen.

Yliaktiivisessa virtsarakon oireyhtymässä naisella esiintyy äkillistä, voimakasta virtsaamisentarvetta. Sairauteen liittyy myös pakkovirtsankarkailua.

Tällainen oireisto saattaa vaivata Terveyskirjaston mukaan jopa kuudesosaa naisista.

Yliaktiivinen virtsarakko johtuu tyypillisesti yliaktiivisesta rakkolihaksesta, joka supistelee tahdosta riippumatta.

"Se todella on turhauttavaa"

Vaivaa yritettiin hoitaa muun muassa hermostimuloinnilla ja botoxilla – tuloksetta. Kaksi vuotta sitten Olivia kävi myös leikkauksessa. Vaikka se helpotti oiretta, ongelma ei poistunut.

Edelleen Olivia laskee öisin alleen, oli rakko täynnä tai ei.

Nyt diagnoosista on lähes seitsemän vuotta, eikä Olivia pysty edelleenkään istumaan elokuvateatterissa kokonaisen elokuvan ajan. Töissään pankissa hän on jatkuvasti valmis juoksemaan vessaan.

– Se todella on turhauttavaa, koska se tulee viidessä sekunnissa ja rakkoni on kivuissa kiireellisyydestä, Olivia kertoo The Sunille.

Rahaa nuorella naisella on kulunut myös ”omaisuuksia” lakanoiden pesemiseen päivittäin ja niiden säännölliseen vaihtamiseen. Myös patjaa on saanut uusia tavallista useammin, ja niitä perhe on saanut onneksi sukulaisiltaan.

6–8 kertaa päivässä vessaan on hyvä päivä

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ikävän vaivan takia Olivialla on myös ollut vaikeuksia löytää poikaystävää. Onneksi äiti ja läheinen ystävä ovat olleet tiivisti hänen tukenaan sairauden ajan.

– Joskus minun täytyy mennä vain kuudesta kahdeksaan kertaan päivässä – joskus se on paljon enemmän. Rakollani on hyviä päiviä ja huonoja päiviä, Olivia sanoo.

– Se on vain jotain, mikä minun on täytynyt hyväksyä.

Aiheen avoimesta käsittelystä uusi intohimo

Nykyisin Olivia pitää yliaktiivisesta rakostaan YouTube-kanavaa. Hän haluaa olla sairauden äänitorvi ja levittää siitä tietoisuutta. Olivia ei halua, että kukaan joutuu enää olemaan yksin kiusallisen vaivan kanssa, kuten hän joskus oli.

Lievempiin yliaktiivisen virtsarakon oireisiin auttaa useimmiten omatoiminen lantiopojan lihasten ja virtsarakon harjoittaminen. Kofeiinipitoisia juomia, alkoholia ja hiilihappojuomia on syytä välttää. Jos oire haittaa elämää, kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

– Se oli kaikista pelottavin asia, jonka olen koskaan tehnyt, mutta 12 tunnin jälkeen sain ensimmäisen sähköpostini joltakulta, johon avoimuuteni oli vaikuttanut ja se oli kaikista palkitsevin asia, jonka olen koskaan tuntenut. Se teki siitä sen arvoista, Olivia kertoo.

– Tämä [tubettaminen] on nyt intohimoni elämässä.

Vielä Olivia ei tiedä, paraneeko hänen yliaktiivinen virtsarakkonsa koskaan. Muutama hoitovaihtoehto on enää jäljellä. 

Olivia kuitenkin kertoo olevansa nyt itsevarma siitä, kuka hän on – kaikesta huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja