Mainos

Oletko surullinen, yksinäinen tai ahdistunut? Se voi olla onnenpotku

Tohtori Tim Lomasin teos The Positive Power Of Negative Emotions, suom. negatiivisten tunteiden positiivinen voima, auttaa käsittelemään vaikeita tunteita. Daily Mail kokosi kirjan pohjalta listan epämiellyttäviä tuntemuksia, joilla on positiivisia seurauksia.

Surullisuus

Kukapa haluaisi olla vapaaehtoisesti surullinen? Surua voi kuitenkin tarkastella monesta kulmasta: yleensä ihminen suree rakasta asiaa, jonka menetti, ja siksi suru ilmaisee välittämistä ja rakkautta.

Suru myös suojaa ihmistä. Kun ihminen on haavoittuvimmillaan, suru saa hänet vetäytymään. Suru saa hänet hoivaamaan itseään ja haavojaan, kunnes olo tuntuu jälleen vahvalta. Kun suru on hoitanut tehtävänsä, ihminen palaa muiden pariin.

Suru voi myös viedä ihmisen aivan uudelle uralle: se voi saada ymmärtämään, ettei ihmissuhteesta olisi kuitenkaan tullut mitään, vaikka eroaminen sattuukin. Anna siis surun tehdä työtään!

Tylsyys

Tylsyys oli jo lapsena kammottava, välteltävä tunne, josta harvalla on hyvää sanottavaa. Tylsyys on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, koska kun tietoinen mieli ei työskentele, alitajunnan voimat pääsevät esiin.

Jos ihminen ei keskity tiettyyn asiaan, hänen mielensä saa vaellella vapaasti. Tämä edesauttaa luovuutta.

Syyllisyys

Syyllisyyttä on monenlaista: ihminen voi tuntea syyllisyyttä tekemästään teosta, tai siitä, että on saanut elämässä enemmän kuin muut.

Syyllisyys voi auttaa ihmistä kasvamaan paremmaksi. Usein omien virheiden tutkiskeleminen auttaa kasvamaan ja kehittymään. Kun ihminen huomaa stressaantuneena huutavansa äidilleen, joka ei tehnyt hänelle mitään, hän voi samalla oppia jotakin itsestään ja käytöksestään.

Jos kärsit valtavasta syyllisyydestä, muista, ettei itseviha auta ketään. Ole armollinen itsellesi!

Viha

Vihaa on monenlaista. Jos ihminen esimerkiksi jumittaa liikenteessä, vihaisuus purkautuu turhautumisena. Jos viha syntyy kumppanin tekemän petoksen vuoksi, tunne on aivan toisenlainen.

Turhautumisena purkautuva vihaisuus voi näyttää ihmiselle, että häneltä puuttuu kärsivällisyyttä, tai kannustaa vaihtamaan työmatkan reittiä. Siten viha siis kasvattaa ja luo hyvää muutosta.

Pettämisen aiheuttama vihaisuus on paljon voimallisempaa, ja tärkeintä olisikin valjastaa se positiiviseen tarkoitukseen. Pettämisen aiheuttama tuska voi esimerkiksi auttaa petettyä päättämään, että jatkossa hän ansaitsee parempaa. Viha voi olla ajava voima, joka tekee ihmisestä sen, mitä hän on aina tahtonut olla. Viha tulisi aina käyttää kasvattavaan toimintaan! 

Yksinäisyys

Yksin oleminen eroaa yksinäisyydestä. Oma aika on arvostettua ja toivottua, yksinäisyys puolestaan pelottavaa ja ahdistavaa. Yksinäisyyttä ei kuitenkaan tulisi yrittää ratkaista epätoivoisella seuranhaulla.

Tärkeintä olisi kyetä muuttamaan yksinäisyyden tunne omaksi ajaksi, yksinolemiseksi, jossa oman ajan kauneutta osaa arvostaa. Yksinäisyyttä voi pitää potentiaalisena kasvun tilana, jossa muiden mielipiteet ja vaateet eivät paina. Ajattele tätä: jos tila on tyhjä, siinä mahtuu kasvamaan.

Ahdistus

Ahdistus kertoo, että menossa on uudenlaisen tekemisen tavan tai omien rajojen testaaminen. Esimerkiksi matkustelu, uusien ihmisten tapaaminen tai eksymisen mahdollisuus voivat aiheuttaa ahdistusta.

Ahdistusta ei tulisi nähdä vikana, vaan tilanteena, jossa teet jotakin uutta ja astut pois mukavuusalueeltasi. On parempi olla ahdistunut kuin täysin itseriittoinen! Uudet kokemukset voivat johtaa uusiin, jännittäviin asioihin elämässä.

Kokeile tätä harjoitusta ja rentoudu:

0:49

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.