Kohtuullista ajattelua opettava 80/20-sääntö auttaa laihtumaan samalla herkuttelun hyväksyen. Sallivassa ruokavaliossa on kuitenkin myös sudenkuoppansa. Women's Health kertoo, miten 80/20-dieetillä voi laihtua pysyvästi.
Moni dieetti kaatuu kurinalaisuuteensa. Vaikka laihdutetut kilot kannustaisivat osaltaan jatkamaan tiukan ruokavalion noudattamista, voi halu herkutella kasvaa liian suureksi. Herkuttelun salliminen pitkän pidättäytymisen jälkeen voi johtaa ahmimiseen, dieetistä repsahtamiseen ja kilojen palaamiseen.
80/20-dieetin ideana on sallia myös kohtuullinen herkuttelu, jolloin ihmisen on helpompaa omaksua terveellisestä ja olemusta hoikentavasta ruokavaliosta itselleen elämäntapa. Dieetin peukalosääntö on, että ihminen syö 80 prosenttia ajasta terveellisesti ja sallii itselleen vapaamman syömisen herkutteluineen 20 prosenttia ajasta.
Sääntöä voi toteuttaa paitsi päivä- myös viikkotasolla. Päiväkohtaisesti sääntö voi tarkoittaa esimerkiksi kolmea terveellistä ateriaa ja yhtä herkkuhetkeä, viikkokohtaisesti vaikkapa terveellisen ruoan syömistä arkena ja kohtuullista herkuttelua viikonloppuisin.
80/20-sääntöä noudattaessaan on tärkeää tietää, mitkä ruoka-aineet putoavat terveellisten ja mitkä herkkujen luokkaan. Women's Healthin haastattelema, liikalihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri Matthew Weiner luokittelee ”hyviksi kaloreiksi” esimerkiksi hedelmistä, vihanneksista, pähkinöistä, siemenistä ja pavuista saadun energian. ”Huonoja kaloreita” puolestaan ovat puhdistetusta sokerista ja viljoista, juustoista sekä muista runsasrasvaisista eläinproteiineista saadut kalorit.
