Onko herkkudieetti paras tie pysyvään painonpudotukseen? Salli itsellesi herkkuhetki päivittäin

Näin syöt oikein 8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Elämäntaparemontin aloittaminen täydellä teholla uuden vuoden alussa on yleistä. Monelle ehdoton dieetti on kuitenkin mahdoton ylläpitää, ja paluu vanhaan on vääjäämättömästi edessä.

Ravitsemusterapeutti Terri Ann Nunnsin mukaan avain kestävään painonpudotukseen on pieni herkkuhetki päivittäin. Ruokavaliota kutsutaan myös herkkudieetiksi. Asiasta kertoo The Sun.

Päivittäiset herkut pitävät mieliteot kurissa

Täydellinen kieltäytyminen herkuista saattaa auttaa pudottamaan painoa nopeasti, mutta pitkällä aikavälillä se ei kuitenkaan ole kestävä ratkaisu.

– Ennen pitkää mieliteot käyvät liian suuriksi, ja voit päätyä ahmimaan kaikkia himoitsemiasi ruokia, Nunns kertoo The Sunille.

Päivittäinen pieni herkku auttaa pitämään mieliteot kurissa ja tekee uudesta ruokavaliostasi kestävän.

Herkun tulee pysyä pienenä

Herkkudieetillä olevan kannattaa tarkkailla, etteivät makupalat karkaa liian suuriksi. Herkun tulisi olla pieni suupala, joka tyydyttää mieliteon.

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi syötävän tulisi olla alle 150 kaloria.

Suunnittele syömisesi

Ruokavalion ylläpitämistä voi helpottaa suunnittelemalla viikon syömiset etukäteen. Myös välipalat ja herkut on hyvä sisällyttää suunnitelmaan.

Kun mieliteot iskevät, suunnitelma auttaa pitäytymään ruokavaliossa: tiedät, että päivän herkku on näköpiirissä.

Tulevan viikon syötävät voi myös valmistaa etukäteen. Tämä saattaa ehkäistä esimerkiksi kaloripitoisiin einesruokiin turvautumista.

Vältä herkkupäiviä

Herkkupäivinä moni syö mitä tahansa haluaa, dieetistä välittämättä. Vaikka teoriassa idea toimii, käytännön toteutus voi jäädä ontumaan. Herkkupäivä voi johtaa ahmimiseen ja ylensyömiseen.

Liian monien kalorien hotkiminen yhtenä päivänä voi pilata dieettisi, ja jopa kumota koko viikon työsi.

Pienten herkkujen syöminen tasaisesti taas vähentää ahmimista ja estää ylensyönnin kierteen syntymisen.

Nauti ruoastasi

Syödessään monet keskittyvät myös esimerkiksi puhelimen selailuun tai tv:n katsomiseen. Ruoan äärelle pysähtyminen olisi kuitenkin tärkeää.

Kun tietoisesti keskityt syömiseen, nautit todennäköisemmin enemmän ruoastasi. Pyri minimoimaan häiriötekijät syödessäsi. Keskity ruokaasi: havainnoi sen makua, ulkonäköä ja hajua.

Kun noudatat tätä myös herkuttelun kohdalla, pystyt lopettamaan syömisen yhteen makupalaan. Herkkuhetkesi tuntuu todennäköisesti myös paljon tyydyttävämmältä.

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat