"Kysytään, kuinka uskallan laittaa niin paljastavia kuvia tuhansien nähtäville" – Satu, 23, inspiroi muita kehopositiivisilla kuvillaan

Satu, 23, julkaisee kehopositiivisia kuvia 0:24
Satu, 23, julkaisee kehopositiivisia kuvia

Satu Kämäräinen, 23, julkaisee kehopositiivisia kuviaan esimerkiksi Instagramissa. Somemaailmassa Satua ärsyttää tarpeeton ilkeys. – Miksi ihmeessä kukaan haluaa tulla muistetuksi siitä, että aiheuttaa muille pahaa fiilistä?

Se päivä oli huono. Satu Kämäräinen, 23, päätti avautua Snapchat-tililleen.

Moni tuntee Sadun sosiaalisesta mediasta Surkuu-nimimerkillä. Hän julkaisee sisältöä muun muassa Instagramissa. Snapchatissa Satu kertoi kokemistaan ulkonäköpaineista ja siitä, miten ei tuona päivänä edes halua katsoa itseään peilistä.

– Sain yllättäen paljon viestejä, kuinka fiiliksiini on helppo samaistua ja että on jopa outoa, että näköiselläni naisella on moisia ajatuksia. Tämä taas hämmensi minua, koska onhan meillä kaikilla varmasti niitä päiviä, kun mikään ei suju ja peilistä katsoo takaisin se epämiellyttävän näköinen mörkö. Tämä on aivan normaalia, oli kyseessä kuka tahansa, ja halusin muistuttaa ihmisiä siitä, Satu sanoo.

Paniikkihäiriön ja sosiaalisten tilanteiden pelon takia Satu on viettänyt paljon aikaa kotona.

– Innostuin laittautumaan kotona ja kuvaamaan itseäni. Kun kehopositiivisuus-ilmiö tuli esille, halusin kantaa oman korteni kekoon antamalla yhden tavallisen naisen näkökulman lisää asiaan, hän sanoo.

"Moni haluaa antaa vertaistukea toisilleen ja levittää positiivisuutta"

Satu on jakanut kuvia paitsi Instagramissa, myös esimerkiksi Naistenhuone-Facebook-ryhmään.

– Keskustelut ovat olleet enimmäkseen hyvin mukavaa luettavaa. Naiset ovat kertoneet omia fiiliksiään kuvien kera, ja näin ollen monet ovat nähneet, etteivät ole yksin ulkonäköpaineidensa kanssa. Myös useat ovat kehuneet ja tsempanneet toisiaan. On mielestäni ihastuttavaa, että niin moni haluaa antaa vertaistukea toisilleen ja levittää positiivisuutta, Satu sanoo.

Kritiikkiäkin tulee toisinaan. Yleensä se liittyy niukkaan vaatetukseen.

– Kysytään, kuinka uskallan laittaa niin paljastavia kuvia itsestäni tuhansien ihmisten nähtäville ja enkö koe tekeväni itsestäni halpaa. En koe, eikä kuvien julkaisu tunnu itsestäni pahalta tai suurelta asialta. Ymmärrän kuitenkin, miksi kaikki eivät halua lisätä samankaltaisia kuvia kuin minä, Satu sanoo.

Hän itse ei ottaisi itsestään alastonkuvia, mutta ei silti näe niissä mitään väärää.

– En vain koe sen olevan minun juttuni. Kaikki eivät myöskään pidä minun tekemisiäni omana juttujaan. Ja koska haluan että ihmiset ymmärtävät ja kunnioittavat minun päätöksiäni, on minun myös tehtävä se muille.

"Olen kuitenkin alusta asti tiennyt, että somessa saa myös ikäviä kommentteja"

"There is this one girl who is constantly saying my thighs are fat. Uh, well.. they are?"

Näin Satu kirjoitti reisistään kuvansa yhteyteen. Hän saa toisinaan ilkeitä heittoja kuviinsa: niissä voidaan todeta esimerkiksi, miten Sadulla on ”läskit reidet”. Tarkoitus on satuttaa.

– Harvemmin nämä kuitenkaan saavat minulle pahaa fiilistä, koska eiväthän tuntemattomien ihmisten negatiiviset kommentit vaikuta loppupeleissä elämääni lainkaan. Juuri tämä reisikommentti aiheutti lähinnä hieman huvitusta, koska totta kai minä itsekin näen, että reisissäni on tavaraa, kun ne kuitenkin ovat minussa kiinni hyvin lujasti. Pidän myös itse henkilökohtaisesti enemmän pulleammista reisistä, joten kyseinen henkilö oikeastaan kehui minua! Satu sanoo.

– Olen kuitenkin alusta asti tiennyt, että somessa saa myös ikäviä kommentteja, halusi niitä tai ei. Parhain tapa suhtautua niihin on välinpitämättömyys.

Sosiaalista mediaa selatessa voikin alkaa tuntua siltä, etteivät naisen kuvat koskaan voi olla "oikeanlaisia": julkaisitpa mitä vain, aina kuvassa on jotakin väärää.

– Asian kääntöpuoli on se, että on myös aina ihmisiä, jotka pitävät juuri sinusta sellaisena kuin olet, Satu pohtii.

– Tästä syystä olen sitä mieltä, että jokainen voi huoletta olla ihan sellainen kuin tahtoo. Vaikka on ihmisiä, jotka pitävät sinua ja kuviasi vääränä, on myös paljon heitä, jotka pitävät niitä juuri täydellisinä.

Somemaailmassa Satua ärsyttääkin juuri tarpeeton ilkeys.

– Varsinkin Facebookissa, kun ollaan oman nimen kanssa kirjoittelemassa, annat itsestäsi tosi epämiellyttävän kuvan, jos näppäimistöltä ei tule muuta kuin inhottavia asioita toisille. Miksi ihmeessä kukaan haluaa tulla muistetuksi siitä, että haluaa väkisin aiheuttaa muille tosi pahaa fiilistä?

"Dickpiceistä" suoraan estolistalle

Asiattomia, seksuaalissävytteisiä kommentteja Satu saa kuviinsa silloin tällöin. Ne hän jättää täysin huomiotta.

– Muutamasta paljastavammasta kuvasta huolimatta minulla ei ole mielenkiintoa keskustella rintojeni tarkasta koosta tai siitä, sheivaanko kaikki karvat kehostani. Joskus nämä seksuaalisävytteiset viestit ovat vain niin övereitä, että niille tulee kikateltua yhdessä miesystäväni kanssa. Jos jonkun jatkuva viestien pommitus alkaa liiakseen harmittaa tai ahdistaa, estän kyseisen tyypin, Satu kuvaa.

Dickpiceistä, yllättäen lähetetyistä peniskuvista, pääsee suoraan estolistalle.

– Mikäli haluaisin katsoa kuvia tuntemattomien genitaaleista, katsoisin aikuisviihdettä, Satu sanoo.

Hän itse seuraa sosiaalisessa mediassa useiden sellaisten naisten kuvia, joista loistaa terve rakkaus itseään kohtaan.

– He ovat tuiki tavallisia ihmisiä, joilla on hyvä itsetunto, ja se on kaunista katsottavaa.

"On hyvin ihanaa, että on vaikuttanut johonkin positiivisesti"

Kuvia ja tekstejä julkaistuaan Satu on saanut naisilta viestejä, joissa nämä kertovat julkaisujen tuoneen helpotusta itsetunto-ongelmiin. Se tuntuu hyvältä.

– Se voi kuulostaa pieneltä, mutta on hyvin ihanaa, että on vaikuttanut johonkin positiivisesti ihan vain olemalla sitä, mitä on. Juuri sitä haluan antaa muille ihmisille.

Jos voisit kertoa omaa kehoaan tai jotain sen osaa vihaavalle ihmiselle yhden asian, mikä se olisi?

– Jos haluat muutosta itseesi tai elämäntilanteeseesi, tee se omasta tahdostasi, älä siksi, että joku muu haluaisi sinun näin tekevän. On myös tärkeä muistaa, että on eri asia olla pitämättä erityisemmin jostain ominaisuudesta kehossaan kuin vihata sitä. Pyri rakastamaan itseäsi ja muita, vaikkei se aina helppoa olekaan.

Lue myös:

    Uusimmat