Milloin astmatutkimuksiin? Pitkittyneiden oireiden riskinä parantumattomat muutokset keuhkoissa

Astman oireet voi hämätä iän karttuessa: Milloin hengityksestä pitää huolestua? 10:19
Iho-, allergia- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo millaisia astmatyyppejä tunnetaan. Tapaamme Marianne Leinosen, jonka astma löytyi kuntotestin ansiosta.

Astman sairastavuus on lisääntynyt Suomessa aina 1960-luvulta saakka. Taustalla arvioidaan olevan muuttuneet hygieniaolosuhteet. Astma on tärkeä saada hyvään hoitotasapainoon ajoissa, jotta se ei aiheuta keuhkoihin pysyviä vaurioita.

Astma on keuhkosairaus, jota sairastaa arviolta noin 10 prosenttia väestöstä. Sen sairastavuus yleistyy iän myötä, ja yli 60-vuotiaista naisista astmaa sairastaa noin 16 prosenttia ja miehistä 10 prosenttia.

Tarkkaa syytä sairauden yleistymiseen ei tunneta, mutta asiantuntijoiden arvioiden mukaan taustalla voi olla kaupungistuminen, jonka myötä ihmiset altistuvat luonnon monipuoliselle mikrobistolle vähemmän kuin maalla asuessaan.

Tiesitkö? Astmatietoviikkoa vietetään 1.–7.5.2023.

Astmaan voi sairastua kuka tahansa vauvasta vaariin, mutta usein pienten lasten astma on hyväennusteinen ja paranee kasvun myötä. Muutoin kyseessä on krooninen sairaus, jonka kanssa voi elää hyvää elämää, kun hoitotasapaino on kunnossa.

– Heti, jos epäilee itsellään astmaa, on syytä käydä tutkimuksissa. Jos astmaoireet pitkittyvät tai pääsevät pahenemaan, riskinä on, että se aiheuttaa parantumattomia muutoksia keuhkoihin, sanoo Iho-, allergia- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs Huomenta Suomessa.

Katso yllä olevalta videolta, mitä astmatyyppejä jo tunnetaan ja miten sairautta hoidetaan. Videolla tapaamme myös Marianne Leinosen, jonka astma paljastui kuntotestin aikana.


Lue myös:

    Uusimmat