Voiko yksinäisyys heikentää luita? Tutkijat tekivät kiinnostavan havainnon

Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä? 8:53
Videolla ravitsemusterapeutti kertoo, onko D-vitamiinipillerien popsimisesta hyötyä.

Sosiaalinen eristäytyminen voi vaikuttaa haitallisesti luuston terveyteen, kertoo hiirillä tehty tutkimus.

Yhdysvaltalaistutkimus on selvittänyt yksinäisyyden vaikutuksia hiirten luihin, kertoo New York Post.

Päätutkija, lääkäri Rebecca Mountain kertoo, että sosiaalinen eristäytyminen on yhdistetty useiden terveysriskien lisääntymiseen. Yksinäisyys lisää muun muassa mielenterveysongelmia ja nostaa sairastavuutta ja kuolleisuutta.

Aiemmat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että psykososiaaliset stressitekijät ja mielenterveyshäiriöt ovat suuria riskitekijöitä osteoporoosille ja murtumille. Yksinäisyyden vaikutuksia suoraan luuhun ei ole kuitenkaan tutkittu aiemmin, Mountain sanoo.

Tutkimuksessa yhden ryhmän aikuiset hiiret altistettiin sosiaaliselle eristäytymiselle laittamalla ne yksin häkkiin ja toisen ryhmän hiiret laitettiin häkkiin neljästään. Hiiriä seurattiin näissä olosuhteissa neljän viikon ajan.

Tutkijat havaitsivat, että sosiaalinen eristäytyminen aiheutti merkittävää luun laadun heikkenemistä, kuten mineraalitiheyden vähenemistä. Tämä tapahtui kuitenkin vain uroshiirillä, ei naarashiirillä.

Kaiken kaikkiaan tietomme viittaavat siihen, että sosiaalisella eristäytymisellä on dramaattinen negatiivinen vaikutus uroshiirten luuhun, mutta se voi toimia eri mekanismien kautta tai eri aikavälillä naarashiirillä, Mountain sanoo.

Lisätutkimusta tarvitaan siitä, mitä löydöksemme ovat verrattavissa ihmispopulaatioon.

Katso video: Miten osteoporoosia voi ennaltaehkäistä ja hoitaa? Luustoliiton asiantuntija kertoi asiasta MTV:lle vuonna 2019.

Pidä luusto kunnossa - vinkit osteoporoosin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn 8:51

Lue myös:

    Uusimmat