Molekyylibiologi löysi vaihtoehdon lääkekannabikselle – ei sisällä huumaavaa ainetta

Vakavasti sairas Hanna, 29, on käyttänyt yli 20 000 euroa lääkekannabikseen – kysyy nyt, miksi lääkettä on niin hankala saada 6:56
KATSO MYÖS: Vakavasti sairas Hanna, 29, on käyttänyt yli 20 000 euroa lääkekannabikseen – ihmettlee, miksi lääkettä on niin hankala saada. Video vuodelta 2021.

Hyödyttömänä tähän asti pidetty perunnokipuu on levinnyt laajalle alueelle Amerikassa.

Lääkekannabikselle on löydetty vaihtoehto, kasvi, josta puuttuu huumaava aine. Tähän asti monin paikoin rikkakasveihin rinnastetun löydön suomenkielinen nimi on perunnokipuu, kerrotaan Helsingin yliopiston Kasvimuseosta STT:lle.

Nopeasti kasvava perunnokipuu on levinnyt Amerikassa laajalle. Sitä tavataan yleisesti Etelä-Amerikan trooppisilta alueilta lähtien aina Yhdysvaltain Floridan eteläosaan asti.

Kasvin salaisuuden löysi brasilialainen molekyylibiologi Rodrigo Moura Neto testeissään laboratoriossa Rio de Janeirossa. Hän havaitsi, että perunnokipuun hedelmät ja kukat sisältävät yhtä marihuanan aktiivisista ainesosista, kannabidiolia eli CBD:tä. Se on osoittautunut lupaavaksi sairauksien, kuten epilepsian, autismin, ahdistuneisuuden ja kroonisen kivun hoidossa.

Ratkaiseva oli Neton toinen havainto: perunnokipuu ei tuota toista kannabiksen pääainesosaa, tetrahydrokannabinolia tai THC:tä. Tämä on psykoaktiivinen aine, joka aiheuttaa huumevaikutuksen.

On arvioitu tuoreeltaan, että löytö avaa mahdollisuuden runsaalle uudelle CBD-lähteelle ilman kannabiksen huumepuolta, joka on edelleen laiton monissa maissa.

Myös THC:llä on päihdyttävän vaikutuksen lisäksi lääkinnällisiäkin vaikutuksia. Suomessa myyntiluvan on saanut mm. Sativex-suusumute, jota voidaan käyttää MS-potilaiden spastisuuden hoitoon.

"Potentiaali on valtava"

Moura Neto, 66, on saanut havaita muuttuneensa pikavauhtia tunnetuksi ja kysytyksi mieheksi. Hänellä on runsaasti tapaamisia patenttiasiantuntijoiden ja yritysten kanssa, jotka haluavat hyödyntää useiden miljardien dollarien CBD-markkinoita.

–  Oli hienoa löytää kasvi [jossa oli CBD:tä, mutta] ilman THC:tä. Näin välttyy kaikelta psykotrooppisiin aineisiin liittyvältä sotkulta, sanoo Moura Neto, joka on viettänyt suurimman osan viidestä viime vuosikymmenestä Rio de Janeiron liittovaltion pienessä laboratoriossa.

–  Tämä tarkoittaa, että potentiaali on valtava, hän arvioi uutistoimisto AFP:lle.

Monet CBD:n lääketieteelliset käyttötarkoitukset ovat edelleen tutkimuksen alla. Lääkemarihuanan viljely on esimerkiksi Brasiliassa edelleen laitonta, vaikka maan kongressi on valmistellut lainsäädäntöä asian muuttamiseksi.

Joka tapauksessa CBD:n kysyntä kukoistaa jo nyt. Sen maailmanmarkkinoiden arvoksi arvioitiin viime vuonna lähes viisi miljardia dollaria. Analyysiyritys Vantage Market Research arvioi CBD-markkinoiden arvon kasvavan yli 47 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä.

Moura Neto kertoo löytönsä mahdollisuuksista seistessään yhden perunnokipuun vieressä. Puut voivat kasvaa 20 metriä korkeiksi.

Moura Neto haluaa kaikkien tieteilijöiden voivan tutkia perunnokipuuta

Moura Neto sanoo, että hän ja hänen edustamansa yliopisto voivat tutkia patentointia CBD:n uuttamiseksi hedelmistä ja kukista. Mutta hän ei patentoi perunnokipuuta itseään. Hän haluaa, että tieteilijät kaikkialla voivat tutkia sitä.

–  Jos unelmoisin miljardöörin elämästä, minusta ei olisi tullut professoria, hän korostaa.

Useat EU-maat ovat laillistaneet lääkekannabiksen tai joidenkin kannabinoidien käytön tai harkitsevat muutosta lainsäädäntöönsä.

Suomessa kannabiksen lääkekäyttö on ollut laillista vuodesta 2008. Lääkekäytössä on kyse lääkärin määräämästä lääkevalmisteesta, jota käytetään sairauden tai oireen hoitoon.

Juttua korjattu 11.8.2023 klo 16.28: Jutusta saattoi aiemmin saada käsityksen, että tetrahydrokannabinolilla (THC) on vain päihdyttävä vaikutus. Juttuun on lisätty maininta, että THC:llä on kuitenkin myös lääkinnällisiä vaikutuksia. 

 

Lue myös:

    Uusimmat