Nokkosrokko kulki läpi koko Meritin kehon ja verenpaine romahti – punkin pureman aiheuttaman "liha-allergian" oireita ei todellisuudessa aiheuta vain liha

Punkit aiheuttavat sairauksia myös lemmikeille 1:53
KATSO MYÖS: Eläinlääkärin ohjeet punkkitarkastuksen tekemiseen koiralle

Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava virasto CDC varoitti heinäkuussa, että punkin pureman aiheuttamasta punaisen lihan allergiasta on tulossa merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Vaikka vaivasta puhutaan punaisen lihan allergiana, allergisoituu ihminen todellisuudessa sokerimolekyylille, jota löytyy myös sisäelimistä, maitotuotteista ja joistain lääkkeistä.

Merit Kuusniemi, 60, nautti täysillä lokakuisesta päivästä vuonna 2021. 

Päivä oli alkanut lenkkeilyllä ja talviuinnilla kesäasunnolla Espoon Suvisaaristossa ja jatkunut herkullisella lounaalla, jonka kanssa hän nautti lasillisen samppanjaa ja viiniä.

Mutta vain hetki sen jälkeen, kun Merit oli illalla aloittanut kotimatkansa autoillen Espoosta kohti Turkua, hän tunsi ihmeellistä kutinaa korvien takana ja tunsi sinne nousevan paukamia. Nokkosrokko levisi nopeasti niskaan, hartioille ja käsivarsiin ja hengitys alkoi tuntumaan vaikealta. 

Soitin miehelleni, että minulle on tapahtumassa jotain outoa ja hän kehotti minua ajamaan suoraan lääkäriin. Jorvi oli vain 5 minuutin ajomatkan päässä, mutta saavuttuani pihaan en löytänyt parkkipaikkaa.

Tässä vaiheessa nokkosrokko oli vallannut jo Meritin koko kehon ja hän päätti jättää auton sakkopaikalle ja kiiruhtaa sisään Jorvin sairaalaan.

Otin vuoronumeron, mutta pian ymmärsin, etten voi enää odottaa. Kun hoitajat näkivät minut, he heittivät käsistään paperit ja kynät ja ohjasivat minut paareille makaamaan. Pian minua hoiti noin puolen tusinaa ihmistä.

Merit oli saanut anafylaktisen reaktion, jonka seurauksena myös hänen verenpaineensa romahti äkillisesti.

Tilanne taisi olla aika kriittinen. Sain adrenaliinia ja maksimiannoksen lääkkeitä, mutta silti nokkosihottuma helpotti vasta neljä tuntia myöhemmin.

Anafylaksia tarkoittaa äkillistä vakavaa moneen elimeen yhtaikaa vaikuttavaa allergista reaktiota, johon liittyy usein laaja-alainen nokkosihottuma ja turvotuksia. Anafylaktisen reaktion aiheuttaa tavallisesti allergia ruoalle, lääkkeelle tai ampiaiselle, kertoo Terveyskirjasto.

Meritin saamalle kohtaukselle ei tiedetty syytä, sillä hänellä ei ollut aiemmin todettu minkäänlaisia allergioita. 

Vasta myöhemmin jatkotutkimuksissa selvisi, että Merit oli sairastunut alfa-gal-sokeriallergiaan.

Ei liha-allergia, vaan nisäkäsperäisen sokerimolekyylin allergia

Alfa-gal-sokeriallergia tai alfa-gal-syndrooma tunnetaan paremmin nimellä liha-allergia tai punaisen lihan allergia. 

Nimitys on kuitenkin osittain harhaanjohtava, sillä joillekin altistuneille punaisen lihan lisäksi oireita aiheuttavat myös muut nisäkäsperäiset tuotteet, kuten sisäelimet, maitotuotteet, gelatiinia sisältävät suoneen annettavat valmisteet, lääkkeet ja ruoka-aineet sekä syöpälääke setuksimabi. 

Myös eläinperäisiin sydänläppiin voi liittyä ongelmia sydänpotilailla, jotka ovat allergisia punaiselle lihalle.

Kaikki allergiaverikokeen perusteella punaiselle lihalle allergisoituneet eivät kuitenkaan aina saa oireita. Jossain harvoissa tapauksissa oireita voivat aiheuttaa myös eläinperäiset maitotuotteet, koska ne sisältävät samaa sokerirakennetta kuin liha, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Jussi Liippo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Alustavien tutkimushavaintojen mukaan maitotuotteiden pienimääräinen nauttiminen voi joskus johtaa myös allergian lievittymiseen.

Allergeeni punkin syljestä

Toisin kuin ruoka-allergioissa yleensä, alfa-gal-sokeriallergia ei voi puhjeta vain syömällä edellä mainittuja tuotteita, vaan allergia puhkeaa punkin puremien jälkeen.

Galaktoosi-alfa-1,3-galaktoosi on sokerirakenne, joka on löydetty punkin syljestä ja näissä allergiatapauksissa elimistön immuunivaste kohdistuu tätä sokeria kohtaan, Liippo kertoo.

Punkin sylkeen sokeri päätyy ilmeisesti riistaeläimistä, kuten kauriista, peuroista ja hirvistä. Varmaa tietoa tästä ei kuitenkaan vielä ole. Punkin syljestä sokerimolekyyli päätyy sitten ihmiseen pureman välityksellä ja aiheuttaa altistuksen ihon kautta.

Verenvuotoa peräaukosta ja rajuja nokkosihottumakohtauksia

Merit Kuusniemi sai alfa-gal-sokeriallergiadiagnoosin vuonna 2021, mutta oudot oireet olivat vaivanneet häntä jo vuodesta 2015 alkaen. 

Oli ripulia ja kovaa vatsaa ja niiden jatkuessa pitkään sain pahat peräpukamat ja haavaumat. Kun tilanne vatsaoireiden kanssa oli pahimmillaan, vuosi peräaukosta kirkasta verta päivittäin. 

Kun sitten ystäväni suosituksesta pidin mehupaaston ja vatsaoireet hellittivät, ymmärsin, että oireeni johtuvat jostain ruoka-aineesta.

Meritillä todettiinkin yliherkkyys muun muassa mustapippurille, ananakselle ja maltaille, mutta kun niidenkään poisjättäminen ruokavaliosta ei vienyt oireita kokonaan pois, jatkui huoli omasta terveydestä edelleen.

Tammikuussa 2019 sain keskellä yötä aivan järkyttävän nokkosrokkokohtauksen. Allergialääkkeellä kohtaus meni ohi muutamassa tunnissa, mutta ihmettelin, mistä kohtaus johtui, kun en ollut koskaan aiemmin sellaista saanut.

Lopulta vasta lokakuussa 2021 tapahtunut anafylaksia johti lääkärit epäilemään allergiaa ja viimein Merit sai selityksen rajuille ja kauan jatkuneille oireilleen.

Kesäpaikallamme Espoon Suvisaaristossa on hirveät määrät punkkeja ja olen saanut irrottaa niitä iholtani vuodesta 2009 asti useita kertoja. En osaa sanoa, koska sain pureman, joka lopulta aiheutti allergian.

Nyt vältän ruokavaliossani kaikkea nisäkäsperäistä. Samoin lääkkeissä, koska olen huomannut, että jo hyvinkin pieni määrä nisäkäsperäistä ainetta saa hyvin rajut oireet aikaan.

Oireet samanlaisia kuin muissa ruoka-aineallergioissa, mutta aikataulu on poikkeava

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Jussi Liipon mukaan alfa-gal-sokeriallergian oireet vastaavat muiden ruoka-aineallergioiden oireita, mutta oireiden ilmenemisaikataulussa on iso poikkeus.

Kun esimerkiksi maapähkinän tai kananmunan valkuaisen aiheuttamat oireet tulevat hyvin nopeasti, aiheuttaa punaisen lihan ja harvoin myös maitotuotteiden sisältämä sokerimolekyyli oireita vasta 2–6 tuntia altistuksesta.

Ilmeisesti oireiden viivästyminen johtuu siitä, että sokerin täytyy ensin imeytyä suolistosta verenkiertoon ennen kuin se pääsee aiheuttamaan oireita elimistössä.

Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion? Näillä vinkeillä voit pelastaa ihmishengen. Juttu jatkuu videon alla.

Osaatko toimia, jos läheisesi saa allergisen reaktion? Näillä vinkeillä voit pelastaa ihmishengen 5:29
Videolta näet, miten epipeniä käytetään.

Ruoka-aineallergian oireita ovat vatsan turvotus ja kipu, ripuli, nokkosihottuma, kutina, nielun ja huulten turvotus sekä hengenahdistus. Oireet voivat olla lieviä tai voimakkaita ja niitä voi tulla yksittäisiä tai useita samaan aikaan.

Viime kädessä tulee kaikkien näiden oireiden yhdistelmä, johon liittyy verenpaineenlasku. Silloin puhutaan anafylaksiasta ja sitä hoidetaan adrenaliinilla.

Joskus punkinpuremakohtiin tulevat sitkeästi ja pitkään kutiavat papulat voivat olla viite alfa-gal-allergiasta.

CDC:n heinäkuisen raportin mukaan alfa-gal-oireyhtymä on merkittävä nouseva kansanterveysongelma, jolla voi olla vakavia terveysvaikutuksia, jotka voivat kestää joillain potilailla läpi heidän elinikänsä.

Katso myös: Netta Vahteri, 32, sai puutiaisaivotulehduksen raskaana ollessaan. Juttu jatkuu videon alla.

Netta Vahteri, 32, sai puutiaisaivotulehduksen raskaana ollessaan – tautiin sairastutaan yhä useammin 7:25
Katso videolta, mitä Netta Vahteri kertoo puutiaisaivotulehduksen oireistaan. Videolla näytetään myös, miten nopeasti tautitapaukset ovat Suomessa yleistyneet.

Nämä tekijät alentavat elimistön oirekynnystä allergiselle reaktiolle

Syy, miksi Merit sai anafylaktisen reaktion juuri tuona lokakuisena päivänä vuonna 2021, saattaa piillä fyysisen rasituksen, aspiriinin, alkoholin ja lihansyönnin yhteisvaikutuksessa.

Merit oli aloittanut päivänsä lenkkeilyllä ja avantouinnilla ja nauttinut lounaaksi pari annosta alkoholia ja liharuokaa. Lisäksi hän kertoo ottaneensa aspiriinin aamun aikana.

Jos ihmisellä on tietämättään allergia ja hän on nauttinut tulehduskipulääkettä, aspiriinia, alkoholia tai rasittanut itseään fyysisesti ja sitten syö allergisoivaa ruoka-ainetta, voivat oireet iskeä päälle herkemmin, Liippo kertoo.

Myös samanaikainen, lieväkin infektio voi altistaa oireille. Erityisesti oireita voi tulla, jos on käyttänyt infektio-oireisiin ja kuumeeseen tulehduskipulääkkeitä tai aspiriinia. Mitä useampi näistä asioista toteutuu yhtäaikaisesti, sitä enemmän elimistön oirekynnys allergiselle reaktiolle on alentunut.

Yhdysvalloissa satoja tuhansia tapauksia, Suomen tilannetta ei tiedetä

Heinäkuussa 2023 Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaava viranomainen CDC kertoi, että vuosien 2010–2022 aikana maassa oli yli 110 000 epäiltyä alfa-gal-syndrooma tapausta. Vuodesta 2017 vuoteen 2021 tapausten määrä kasvoi noin 15 000:lla vuodessa.

Virasto kuitenkin arvioi, että maassa olisi peräti 450 000 alfa-gal-oireyhtymään sairastunutta. Arvio perustuu siihen, että allergiaa diagnosoidaan vähän, eikä sitä tunneta lääkärien keskuudessa hyvin.

Duodecimin mukaan Ruotsissa altistuneita tiedetään olevan satoja. 

Suomen luvuista ei ole varmaa tietoa, kertoo Jussi Liippo.

Suomessa puuttuu tutkimustieto siitä, kuinka monella on alfa-gal-syndrooma. Viimeisen viiden vuoden aikana täällä Varhan alueelle olemme löytäneet noin kymmenkunta tapausta eri ikäisiltä potilailta. Uutisten perusteella tilanne on sama myös muualla Suomessa. Todennäköisesti allergisia potilaita on alueilla, joissa altistuminen punkeille on runsasta.

Lue myös:

    Uusimmat