Jos parasetamoli ei auta päänsärkyyn, on mahdollista, että kipuun liittyy esimerkiksi tulehdusreaktiota.
Miksi Panadol ei auta päänsärkyyn? Aiheesta löytyy useita nettikeskusteluja. Mutta mikä lienee vastaus?
Lue myös: Miksei parasetamolia saa ottaa alkoholin kanssa? Apteekkari vastaa
"Jos potilas kokee, että tulehduskipulääke tehoaa paremmin, se on tietysti myös yksilöllistä"
Panadol-nimisen lääkkeen vaikuttava aine on parasetamoli. Tarkasti kysymys siis kuuluisikin, miksei juuri parasetamoli auta särkyyn.
Tavallisesti parasetamoli on tehokas ja turvallinen lääke.
– Sitä tulee käyttää oikealla annoksella oikeankokoiselle ihmiselle, siinä on selkeät annostukset, milloin se tehoaa, Outokummun apteekin apteekkari ja Apteekkariliiton toinen varapuheenjohtaja Anu Töyräs sanoo.
Moni kokeilee aluksi 500 milligramman annosta, vaikka aikuiselle tuhat milligrammaa voisi olla sopivampi annos. Sen voi ottaa kolme kertaa päivässä.
– On sinällään mahdollista, että jos parasetamoli ei auta päänsärkyyn, niin se on migreenityyppistä päänsärkyä ja siihen liittyy tulehdusreaktiota. Tällöin tulehduskipulääke voi olla tehokkaampi vaihtoehto, Töyräs sanoo.
– Jos potilas kokee, että tulehduskipulääke tehoaa paremmin, se on tietysti myös yksilöllistä ja siinä on vaihtelua yksilöiden välillä. Yksiselitteistä vastausta sille, miksi parasetamoli ei välillä tehoa, ei ole.
Lue myös: Syötkö omegavalmisteita tai tulehduskipulääkkeitä? Sydänlääkäriltä varoitus
Parasetamolissa vähemmän haittoja
Parasetamoli on hyvin turvallinen oikealla annoksella käytettynä. Sen käytössä on huomattavasti vähemmän haittoja ja riskejä kuin esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä.
– Tulehduskipulääkkeet eivät sovi astmaatikoille. Ne heikentävät verenpainelääkkeiden tehoa, niitten jatkuvampi säännöllisempi käyttö voi lisätä mahahaavan ja suolistovuotojen riskiä sekä rasittaa munuaisia. Ne eivät sovellu raskaana oleville, Töyräs listaa.
Parasetamoli on Töyrään mukaan turvallinen myös pienille lapsille oikealla annoksella käytettynä.
Se, miksi parasetamoli toimii, on edelleen osittainen mysteeri. Parasetamolin kivunlievityksen vaikutusmekanismista on tehty lukuisia tutkimuksia, mutta sen vaikutusta molekyylitasolla ei ole pystytty tarkasti selvittämään.
Alkoholin kanssa parasetamolia ei tule käyttää.
Katso myös: Särkylääkkeiden yllättävät vaarat – näistä ostajan kannattaa olla tietoinen
9:09Fimean ylilääkäri ja farmaseutti Vesa Mustalammi ei koe, että juuri tietyt lääkkeet olisivat vaarallisia, vaan kaikkiin lääkkeisiin liittyy riskejä. Asiantuntijat muistuttavat, että itsehoitolääkkeiden kanssa apteekista saatu neuvonta on äärimmäisen tärkeää.