Ole röyhkeä, jos haluat esimieheksi

Taloussanomat pohtii minkälaisia ominaisuuksia tarvitaan noustakseen esimiesasemaan. Pääseekö vain röyhkeä ylenemään pomoksi?

– Työelämässä pääsee eteenpäin omilla näytöillään. Ilman jonkinlaista määrätietoisuutta ja uskoa itseensä on kuitenkin vaikea nousta johtajaksi, sanoo seniorikonsultti Tommi Telanto psykologitoimisto Talentista Taloussanomille.

– Menestymistä edesauttaa valitettavan usein tietynlainen röyhkeys ja se, että pystyy pitämään puolensa, Telanto pohtii.

Työterveyslaitokselta puolestaan arvioidaan, että johtavaksi haaveilevalla on oltava selkeät uratavoitteet, halu vaikuttaa sekä saada valtaa.

Organisaation arvot määrittelevät sen, kuka tulee työtehtävään valituksi. Jos pyrkyryyttä ja oman edun tavoittelua arvostetaan, kypsä ja nöyrä ihminen, jolla voisi olla paljon annettavaa, ei välttämättä edes lähde tavoittelemaan pestiä.

– Jos organisaatiossa pääsee eteenpäin tällaisilla taktiikoilla, kypsimmät eivät yleensä tule valituiksi, eivätkä kypsimmät myöskään ole yleensä valitsemassa.

Tietyntyyppiset persoonat saavat oman osaamisensa ja tekemisensä paremmin esiin kuin toiset.

– Vaikka nämä ovatkin todennäköisesti yliedustettuina johtotehtävissä, tämä ei tarkoita, että kaikki johtajat olisivat tällaisia tai että muut eivät voisi menestyä johtajina. Johtamisen osaamispotentiaalia on tunnistaa osaamispotentiaali silloinkin, kun ihminen itse ei tiedä, että pystyisi, sanoo johtamisen ja organisoinnin professori Juha Laurila Turun yliopistosta Taloussanomille.

Asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että johtajuus Suomessa on muuttumassa. Yleisradion entinen toimitusjohtaja Mikael Jungner kirjoitti Helsingin Sanomissa viikonloppuna johtajuudesta ja arvioi, että perinteinen pomo uhkaa Suomen kilpailukykyä. Telannon mielestä tulevaisuuden johtajuudessa arvot, vuorovaikutus ja inhimillisyys korostuvat.

–Tällainen johtaja johtaa aidosti sydämellään. Hänen persoonansa kypsyminen mahdollistaa uudenlaisia tapoja hahmottaa maailmaa ja nähdä yhä hienovaraisempia asioita, sanoo Telanto Taloussanomille.


(MTV3/Helmi)

Kuva: Shutterstock

Lähde: Taloussanomat

Lue myös:

    Uusimmat