Oiva Toikan Linnut

Oiva Toikan (s.1931) lasilintujen tarina alkaa vuodesta 1972 kun Toikka suunnitteli Siepon. Yllätyksellisyyttä rakastava taiteilija keksi käyttää Sieppoihinsa kulloinkin lasihytissä sulatettavia värejä ja niin Siepon väriyhdistelmät vaihtelivat päivästä toiseen. Siepon jälkeen on tullut muita lintuja. Jokainen laji on omansa. Joku puhuttelee kauneudellaan tai arvokkuudellaan, toinen on suloinen, joku jännittävä ja inspiroiva.

Oiva Toikka ei pyri orjallisesti jäljittelemään luontoa vaan nimet ovat viitteellisiä ja luonnonläheisten lajien rinnalla on puhtaita fantasialintuja. Mutta jokaisella on kertomus. Ja jokainen katsoja voi nähdä linnussa aivan oman tarinansa. Tämä tekeekin linnuista rakastettuja lahjoja ja haviteltuja keräilijöiden aarteita. Koska kukin lintu syntyy yksilöllisenä käsityönä, jokainen niistä on ainutkertainen taideteos.

Lasinpuhaltajamestarin silmä ja käsi viimeistelevät kunkin yksilön taiteilijan suunnitteleman mallin mukaiseksi. Jokaisen linnun alkuperän takaa signeeraus ”O. Toikka Nuutajärvi”. Nykyään linnut, Birds by Toikka, ovat Iittalan kansainvälinen menestyskokoelma, joka uusiutuu jatkuvasti. Lajeja on tuotannossa kolmattakymmenettä.

Lasi on professori Oiva Toikan materiaaleista tutuin. Hän on suunnitellut lasia 1960-luvun lopulta alkaen. Lähes yhtä pitkä on monipuolisen taiteilijan ura näyttämötaiteen parissa. Hän on puvustanut ja lavastanut mm. teatterille sekä oopperalle.

  • Toimittaja Hanna Sumari
  • Kuvauksen linnut iittala.
  • Kuvien linnut ovat Sieppoja
  • t.i.l.a. osa 4, 27.1.2005

Lue myös:

    Uusimmat