Mainos

Oikeusministeri Häkkänen: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita pitää kontrolloida tarkemmin – "Ja mahdollisimman nopeasti palautus lähtömaahan"

10:12
Eduskuntaryhmät kokoontuivat Suomea järkyttäneiden seksuaalirikosten takia.

Suomalainen yhteiskunta ei voi toimia kestävästi, jos maassa on tuhansia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä viranomaistoiminnan tavoittamattomissa, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tiistaina Vantaan vankilassa järjestetyssä mediatilaisuudessa. Hän vaatii tiukempaa kontrollia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

– Sehän on ihan selvä, että eurooppalainen ja myös suomalainen maahanmuuttojärjestelmä ja turvapaikkajärjestelmä ei ollut varautunut siihen, että niitä käyttäisivät hyväkseen myös sellaiset henkilöt, jotka eivät oikeasti ole turvapaikan tarpeessa. Eikä siihen, että tulee merkittävä määrä laittomasti maassa oleskelijoita, joita ei ehditä palauttaa kunnolla, Häkkänen sanoi.

Hän totesi, että apu pitää edelleen suoda ihmisille, jotka tarvitsevat turvapaikan.

– Mutta heille, joille ei turvapaikkaa anneta, tulee kyetä järjestämään ennen palautusta viranomaisten tarkka kontrolli. Ja mahdollisimman nopeasti palautus lähtömaahan pois Suomesta.

Ei ota kantaa keinoihin

Häkkänen ei halua ottaa kantaa konkreettiisiin keinoihin kontrollin lisäämiseksi, sillä kyse on sisäministeriön hallinnonalaan kuuluvasta lainsäädännöstä.

– He päättävät keinoista. Esimerkiksi massamainen säilöönotto johonkin paikkaan maksaa maltaita ja on vaikea toteuttaa. Tarvitaan varmasti uusiakin toimenpiteitä, Häkkänen sanoo.

"Poliisin läsnäoloa somessa lisättävä"

Häkkäsen mukaan Oulun ja Helsingin kaltaisten rikosepäilyjen ehkäisemiseksi tarvitaan parempaa viranomaisyhteistyötä, nuorisotyötä, valistusta kouluissa sekä vaarojen ja uhkien tiedottamista.

– Myös poliisin tulee kyetä operoimaan paremmin somen puolella. Tämä on monitahoinen paketti. En antaisi sellaista mielikuvaa, että jotain yhtä rikoslain pykälää viilaamalla asia ratkeaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja