Oikeus hylkäsi entisen rikoskomisarion raiskaussyytteet – tuomitsi miehen naisen pahoinpitelystä

Oulun käräjäoikeus hylkäsi entistä poliisia vastaan nostetut syytteet useista raiskauksista ja yhdestä pahoinpitelystä. Oikeus tuomitsi 38-vuotiaan miehen kuitenkin naisen pahoinpitelystä.

Lisäys 11.5.23: 

MTV Uutiset on saaanut Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen tästä jutusta, lue lisää JSN antoi MTV:lle huomautuksen rikosuutisesta

Oulun poliisin entistä rikoskomisariota syytettiin useista raiskauksista, jotka olisivat tapahtuneet vuosina 2015–2017. Lisäksi miestä syytettiin kahdesta pahoinpitelystä, joista toinen olisi tapahtunut lokakuussa 2017 ja toinen marraskuussa 2018.

Oikeus tuomitsi miehen ainoastaan marraskuussa 2018 tapahtuneesta pahoinpitelystä. Mies tuomittiin 30 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan runsaat 1 000 euroa.

Lisäksi mies määrättiin maksamaan pahoinpitelyn uhrille 700 euroa tilapäisestä haitasta ja sairaanhoitokulut.

Miehen kertomus oli uskottavampi

Kaksi päivää kestänyt oikeudenkäynti pidettiin marraskuussa kokonaan suljetuin ovin, koska kysymyksessä oli seksuaalirikosasia, joka koskee erityisen arkaluonteisia asianomistajan yksityiselämään liittyviä seikkoja.

Raiskaussyytteissä oli kyse siitä, oliko ex-poliisi pakottanut asianomistajana olleen naisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä häneen kohdistuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa tai käyttikö mies hyväkseen naisen tiedottomuutta, pelkotilaa tai muuta avutonta tilaa.

Syytteen mukaan väitettyjä tekoja oli tapahtunut ainakin 1–2 kertaa kuukaudessa kolmen vuoden ajan ja ne olivat sisältäneet eri tyyppisiä sukupuoliyhteyksiä.

Mies kiisti syytteen kokonaisuudessaan. Hänen mukaansa yhdynnät olivat tapahtuneet yhteisymmärryksessä.

Oikeuden mukaan sekä miehen että naisen kertomukset tapahtumista olivat sinällään mahdollisia. Miehen kertomus oli kuitenkin yksityiskohtaisempi ja johdonmukaisempi kuin naisen kertomus.

Oikeus katsoi, että miehen menettelystä jäi varteenotettava epäily ja siksi se päätyi hylkäämään raiskaussyytteet.

Ensimmäisen pahoinpitelysyytteen oikeus hylkäsi, koska syyteoikeus oli vanhentunut.

Tuomittiin naisen pahoinpitelystä

Mies tuomittiin kuitenkin pahoinpitelystä, joka oli tapahtunut marraskuussa 2018. Mies oli riidattomasti työntänyt uhria siten, että tämä oli lentänyt selälleen maahan.

Käräjäoikeus piti uskottavana sitä, että uhriksi joutunut nainen oli ensin oikeudettomasti hyökännyt miestä kohti. Nainen oli kuitenkin fyysisesti heikommassa asemassa kuin mies, joten häneen kohdistettu väkivalta oli tarpeettoman voimakasta.

Mies tuomittiin pahoinpitelystä sakkorangaistukseen ja lisäksi hänet tuomittiin maksamaan naiselle korvauksia sairaanhoidosta ja tilapäisestä haitasta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat