JSN:lta langettava päätös MTV:lle rikosuutisesta

MTV Uutiset on saaanut Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen joulukuussa julkaistusta rikosuutisesta. MTV Uutiset kertoi jutussaan, että Oulun poliisin entistä rikoskomisariota syytetään raiskauksesta. Juttu sisälsi tietoja syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta. 

JSN:n mukaan uutisessa kerrottiin seksuaalirikoksesta syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta tarpeettoman yksityiskohtaisesti.

JSN-päätös kokonaisuudessaan: 

Langettava päätös 8297/MTV/22

MTV

Asia: rikoksesta epäillyn tai tuomitun tunnistaminen

Uutisessa kerrottiin seksuaalirikoksesta syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta tarpeettoman yksityiskohtaisesti. Tämä teki hänen tunnistamisensa helpoksi.

Kantelu 1.12.2022

Kantelu kohdistuu MTV:n 1.12.2022 julkaisemaan verkkojuttuun Entistä poliisia syytetään raiskauksesta Oulussa – uhrina miehen entinen vaimo.

Kantelu kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti: ”Ilmestynyt verkkojulkaisu on kirjoitettu kunnioittamatta syyttömyysolettamaa. Näin tarkoilla henkilötiedoilla julkaistu artikkeli asettaa henkilön helposti tunnistettavaksi ja siten todella kielteiseen julkisuuteen. Lisäksi juttu on määrätty kaikilta osin salassa pidettäväksi, eikä näin ollen puolustautuminen julkisuudessa ole mahdollista. Ei voida luoda näin törkeää klikkiotsikkoa tarkoilla henkilötiedoilla, kun poliisiurasta on 4,5v, jolloin henkilö on joutunut työnsä puolesta kommentoimaan muutamaa rikosasiaa julkisuudessa.”

Kantelun tekijä on toimittanut neuvostolle jutussa mainitun syytetyn suostumuksen kantelun tekemiseen. Kantelussa ei yksilöidä, mitä Journalistin ohjeita jutussa mahdollisesti rikottiin.

Julkisen sanan neuvosto otti kantelun käsittelyyn Journalistin ohjeen 32 näkökulmasta.

Päätoimittajan vastaus 30.12.2022

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen toteaa vastauksessaan, että kyseessä oli rikosuutinen, joka oli tehty tavanomaisten rikos- ja oikeusuutisointia koskevien tapojen mukaisesti.

Päätoimittajan mukaan jutun kohteena olleessa oikeudenkäynnissä oli vastaajana henkilö, joka oli aiemmin virkansa puolesta kommentoinut mm. seksuaalirikostapauksia. Lisäksi kyseinen henkilö oli työskennellyt virastoissa ja rooleissa, joissa käytetään julkista valtaa.

Päätoimittajan mukaan jutussa ei kuitenkaan avattu miehen henkilöllisyyttä suurelle yleisölle. Jutussa mainitut syytetyn taustatiedot vahvistivat kuvaa julkishallinnon edustajasta, mutta päätoimittajan mukaan näiden taustatietojen tai MTV:n jutun perusteella syytetyn henkilötietoja ei voinut suoraan löytää.

Päätoimittaja mainitsee, että monet Oulun poliisilaitoksen edustajat olivat julkisuudessa kommentoineet Oulun seksuaalirikosvyyhtejä.

Päätoimittaja toteaa MTV:n kiistävän kantelun väitteen siitä, että jutussa ei kunnioitettu syyttömyysolettamaa. Artikkelissa kerrottiin toteavasti ja prosessinomaisesti siitä, mistä miestä syytettiin. Asian taustoituksen vuoksi miehen työhistoriaa avattiin lyhyesti.

Päätoimittaja tuo esille, että jutun kohteena olleessa oikeuskäsittelyssä annettiin tuomio joulukuussa, jolloin MTV seurasi tapauksen loppuun Journalistin ohjeiden mukaisesti ja julkaisi tuomiosta jutun Oikeus hylkäsi entisen rikoskomisarion raiskaussyytteet – tuomitsi miehen naisen pahoinpitelystä. 

Ratkaisu JO 32: Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.

MTV kertoi jutussaan, että Oulun poliisin entistä rikoskomisariota syytetään raiskauksesta. Juttu sisälsi tietoja syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta. Jutussa kerrottiin lisäksi, että syytetty oli tiettynä ajankohtana rikoskomisariona toimiessaan kommentoinut julkisuudessa lapsiin kohdistuneita seksuaalirikostapauksia.

Jutusta ilmeni, että asian oikeuskäsittely oli kesken. Jutussa mainitut syytteet hylättiin sittemmin käräjäoikeudessa. Julkisen sanan neuvosto toteaa, että kysymys oli vasta syytteestä, joten tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä tuli noudattaa varovaisuutta. Neuvosto painottaa, että henkilöllisyyden julkaisemista rikosepäily- ja syytevaiheessa on aina harkittava tapauskohtaisesti.

Neuvosto katsoo, että jutun sisältämät tiedot syytetyn työ- ja opiskeluhistoriasta olivat tarpeettoman yksityiskohtaisia. Julkaistujen tietojen kokonaisuus teki syytetyn tunnistamisen helpoksi. Tämä oli varomatonta, kun kyse oli vasta syytteestä.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että MTV on rikkonut Journalistin ohjeiden kohtaa 32, ja antaa sille huomautuksen.

Ratkaisu tehty: 10.5.2023 Ratkaisun tekivät: Eero Hyvönen (pj), Marja Keskitalo, Johannes Koponen, Anssi Marttinen, Valpuri Mäkinen, Hanna Parhaniemi, Harto Pönkä, Henrik Rydenfelt, Timo Sipola, Jani Tanskanen ja Marjukka Vainio-Rossi.

Lue myös:

    Uusimmat