Zelenskyi: venäläisten joukkojen pysyminen Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on riski maailmanlaajuiselle säteilykatastrofille – MTV seuraa sotaa Ukrainassa

Ukrainan itsenäisyyspäivä näkyi näyttävästi ympäri maailmaa 0:40
Ukrainan itsenäisyyspäivä näkyi näyttävästi ympäri maailmaa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 25. elokuuta 2022. 

  • Rautatieaseman ohjusiskussa kuollut jo yli 20 ihmistä.
  • Unicef: Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut vähintään noin tuhat lasta.
  • Venäjän hyökkäyksen alusta on kulunut jo puoli vuotta.
  • Venäjän Shoigu: Sotilasoperaatiota hidastettu harkitusti.
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.45: USA: Venäjän yrityksiä viedä Ukrainan sähköä ei voi hyväksyä

Yhdysvallat varoitti torstaina Venäjää yrittämästä käyttää Ukrainan energiaa omiin tarpeisiinsa. Zaporizhzhjan ydinvoimala Ukrainassa jouduttiin torstaina kytkemään täysin irti sähköverkosta ensimmäistä kertaa voimalan historian aikana viimeisenkin sähkölinjan vikaannuttua.

–  Sähkö, jonka voimala tuottaa, kuuluu Ukrainalle, eikä yrityksiä kytkeä voimala irti verkosta tai ohjata sähköä miehitetyille alueille voida hyväksyä, painotti ulkoministeriön edustaja Vedant Patel toimittajille.

Patel sanoi, ettei Yhdysvaltojen tietoon ole tullut, että säteilyarvot voimalan ympäristössä olisivat nousseet, mistä hänen mukaansa kiitos kuuluu voimalan "rohkeille ja epäitsekkäille työntekijöille"

22.35: Zelenskyi: venäläisten joukkojen pysyminen Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on riski maailmanlaajuiselle säteilykatastrofille

Zelenskyin mukaan IAEN:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden on toimittava nopeammin ja pakotettava venäläiset poistumaan  Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta.

Venäläiset joukot ovat tunkeutuneet voimalaan ja tulittaneet sieltä käsin Ukrainan asemia.

– Jokainen minuutti, jonka venäläiset joukot pysyvät Zaporizhzhjan laitoksella, on riski maailmanlaajuiselle säteilykatastrofille.

22.08: Zelenskyi keskusteli Bidenin kanssa seuraavista sodan seuraavista askeleista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi käyneensä Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa hyvän keskustelun torstaina. Zelenskiy kiitti Bidenia tuesta sodassa Venäjää vastaan.

Zelenskyi kertoi Twitterissä presidenttien keskustelleen seuraavista askelista kohti voittoa.

–Keskustelimme Ukrainan tulevista askeleista tiellämme kohti voittoa hyökkääjästä ja Venäjän vastuuseen saattamisesta sotarikoksista.

21.15: Venäjä lisää sotialiden määrää 137 000 sotilalla

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen, jonka mukaan maan asevoimiin voidaan lähikuukausina lisätä 137 000 sotilasta, kertoo BBC.

Tällä hetkellä Venäjällä sotilaiden määrä on rajoitettu reiluun miljoonaan.

Asetus on annettu keskellä rekrytointikampanjaa, jonka yhteydessä koko maassa on tarjolla suuria rahallisia kannustimia.

Rekrytoijien on raportoitu käyneen jopa vankiloissa lupaamassa vangeille vapautta ja rahaa.

20.24: IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty jälleen sähköverkkoon

Kansainvälisen atomienergiyhtiö IAEA:n mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimala on jälleen kytketty takaisin sähköverkkoon. Yhtiö kertoo asiasta Twitterissä. 

19.32: Venäjä kasvattaa armeijaansa

Venäjän armeijan henkilöstön määrää kasvatetaan yli kahteen miljoonaan, kerrottiin presidentti Vladimir Putinin allekirjoittamassa uudessa asetuksessa. Myös sotilaiden määrä nousee 1,15 miljoonaan.

Edellisen kerran armeijan henkilöstön määrää kasvatettiin vuonna 2017. Tuolloin henkilöstön määräksi sovittiin 1,9 miljoonaa, joista runsaat miljoona oli sotilaita.

Asetus tulee voimaan tammikuussa. Siinä ei kerrota syytä henkilöstömäärän nostoon, mutta Venäjä käy kuluttavaa sotaa Ukrainassa ja suhteet länsimaihin ovat vajonneet aallonpohjaan.

16.43: Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty irti sähköverkosta

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimala on kytketty irti sähköverkosta ensimmäistä kertaa voimalan historian aikana, kertoo voimalan käytöstä vastaava yhtiö.

Energoatomin mukaan voimalan irtikytkemisen syynä ovat voimalaa miehittävien venäläisten toimet.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

15.00: Ukrainan syyttäjät tunnistaneet noin 600 hyökkäysrikoksista epäiltyä venäläistä

Ukrainan syyttäjät ovat tähän mennessä tunnistaneet noin 600 hyökkäysrikoksista epäiltyä.

Ryhmässä on korkea-arvoisia sotilaskomentajia, poliitikkoja ja poliittisia kommentaattoreita.

Tuomioistuimesta on laadittu kansainvälinen sopimus, joka on nyt valmis hallituksille allekirjoitettavaksi. Allekirjoittaneet maat tunnustavat tuomioistuimen tuomiovallan, mikä tarkoittaa, että tuomitut voidaan pidättää kyseisen maan alueella.

Ukrainan presidentin hallinnon päällikön Andri Smyrnovin mukaan useat maat ovat valmiita allekirjoittamaan asiakirjan ennen vuoden loppua.

Puola ja Baltian maat ovat kannattaneet vahvasti uutta tuomioistuinta, kun taas Ranska ja Saksa ovat ainakin toistaiseksi olleet varautuneempia.

– Jotkut maat yrittävät pitää pienen ikkunan auki päästäkseen neuvottelemaan Putinin kanssa, Smyrnov sanoo.

13.36: Järjestö: Venäjä käyttänyt laajalti rypälepommeja Ukrainassa 

Venäjä on käyttänyt laajalti rypälepommeja Ukrainassa, kertoo rypälepommien vastainen järjestö CMC vuosiraportissaan. Nämä räjähteet ovat järjestön mukaan vaatineet satoja siviiliuhreja sekä vahingoittaneet koteja, kouluja ja sairaaloita.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, satoja Venäjän joukkojen tekemiä rypälepommituksia on joko dokumentoitu, raportoitu tai niiden on väitetty tapahtuneen.

Myös Ukrainan armeijan joukot näyttävät CMC:n mukaan käyttäneen rypäleammuksia "useita kertoja".

Venäjä tai Ukraina eivät ole liittyneet sopimukseen, joka kieltää rypälepommien käytön, siirron, tuotannon ja varastoinnin. Sopimuksen on allekirjoittanut yli sata valtiota.

13.25: Espanja lähettää Ukrainaan sotakalustoa 

Espanja lähettää Ukrainalle ilmatorjuntapatterin, 1 000 tykistöammusta, 1 000 tonnia dieseliä, panssaroituja ajoneuvoja sekä 30 000 talviunivormua, maan puolustusministeriö tiedottaa. 

– Espanja jatkaa Ukrainan tukemista taistelussa rauhan ja vapauden puolesta, puolustusministeriö totesi.

11.03: Uhriluku Ukrainan rautatieiskussa kasvanut jo 25 kuolleeseen

Ukrainassa kuolonuhrien määrä on noussut Venäjän keskiviikkoisessa ohjusiskussa rautatieasemalle Dnipropetrovskin alueella maan keskiosassa.

Tämän hetkisten tietojen mukaan ainakin 25 ihmistä on kuollut iskussa. Tiedot loukkaantuneiden määrästä vaihtelevat: Zelenskyi oli sanonut aiemmin 50 ihmisen loukkaantuneen, kun taas uutiskanava CNN:n tietojen mukaan 31 ihmistä olisi loukkaantunut. 

Kuolleiden joukossa on myös kaksi lasta, 6- ja 11-vuotiaat. 

Presidentin kansliapäällikkö Kyrylo Tymoshenko sanoi, että etsintä- ja pelastustoimet on saatettu päätökseen asemalla Chaplynen kylässä.

9.43: Putin halutaan syytteeseen Ukrainassa

Ukraina kehittää suunnitelmaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen korkeimpien sotilaskomentajiensa asettamisesta syytteeseen sodan aloittamisesta.

Kansainvälisen tuomioistuimen suunnittelua johtaa Andri Smyrnov, Ukrainan presidentin hallinnon päällikkö.

Syyte koskisi hyökkäysrikoksia. Ne ovat osa niin kutsuttua kansainvälisen oikeuden Rooman perussääntöä, joka hyväksyttiin vuonna 2010.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on käsitellyt maailman vakavimpia rikoksia viimeisen 20 vuoden ajan. Se tutkii jo nyt sotarikoksia, rikoksia ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhaa Ukrainassa. ICC ei kuitenkaan voi tutkia väitteitä Ukrainan sodan hyökkäysrikoksista, koska Venäjä tai Ukraina eivät ole ratifioineet Rooman perussääntöä.

Ukrainan ajama tuomioistuin on siksi Smyrnovin mukaan "ainoa tapa varmistaa, että sodan aloittaneet rikolliset saatetaan nopeasti syytteeseen".

Lue lisää aiheesta täältä.

6.18: Ukrainassa rautatieaseman ohjusiskussa kuollut jo yli 20 ihmistä

Ukrainassa kuolonuhrien määrä on noussut Venäjän keskiviikkoisessa ohjusiskussa rautatieasemalle Dnipropetrovskin alueella maan keskiosassa. Iskussa on kuollut ainakin 22 ihmistä, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyi verkkosivullaan.

Zelenskyin mukaan nuorin kuolonuhri oli 11-vuotias.

Aiemmin kerrottiin ainakin 15 ihmisen kuolleen ja 50 haavoittuneen.

MTV Uutiset Live eilen: Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija: "Putinin ase on nälkä"

Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija:"Putinin ase on nälkä" 1:59

Keskiviikko 24.8.2022:

21.35: Ainakin 15 kuollut ja 50 haavoittunut venäläisten iskiessä juna-asemalle Ukrainassa

Venäläiset iskivät ukrainalaiselle juna-asemalle Ukrainan itsenäisyyspäivänä.

Ainakin 15 on kuollut ja 50 loukkaantunut venäläisten iskiessä ukrainalaisella juna-asemalle Dnipropetrovskin maakunnassa, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videopuheessaan venäläisten laukaisseen ohjuksen, joka osui junaan Chaplyen kaupungissa.

Zelenskyi kertoo neljän vaunun syttyneen tuleen.

21.08: Ukrainan suurlähettiläs arvostelee Paavi Franciscusta 

Ukrainan Vatikaanin pyhän istuimen -suurlähettiläs Andrii Yurash arvosteli paavi Franciscusta tämän viitattua tunnetun venäläisen äärinationalistin tyttäreen Darja Duginaan sodan uhrina.

Dugina kuoli lauantaina autopommi-iskussa Moskovassa.

– Viattomat maksavat sodasta, paavi Franciscus sanoi keskiviikkona ja viittasi "tyttöparkaan, jonka autopommi heitti ilmaan".

Venäjä on syyttänyt surmasta ukrainalaisia, mutta Ukraina on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa tekoon.

Ukrainan suurlähettiläsJurash sanoi twiitissään, että paavin sanat olivat pettymys.

– Miten on mahdollista mainita yksi Venäjän imperialismin ideologeista viattomana uhrina? Venäläiset tappoivat hänet, hän kirjoitti.

– Ei voi puhua samoissa kategorioissa hyökkääjästä ja uhrista, raiskaajasta ja raiskatusta.

Voit lukea keskiviikon uutisia lisää täältä

Lue myös:

    Uusimmat