Boris Johnson piipahti Kiovassa Ukrainan itsenäisyyspäivänä: "Britannia ei anna sekunniksikaan periksi Putinin kiristykselle" – MTV seurasi sotaa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 24. elokuuta 2022. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainassa vietetään tänään itsenäisyyspäivää
  • Unicef: Ukrainan sodassa kuollut tai haavoittunut vähintään noin tuhat lasta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan puoli vuotta sitten
  • USA:lta Ukrainalle liki kolmen miljardin dollarin apupaketti
  • Venäläinen diplomaatti ei usko rauhanomaiseen sopimukseen Venäjän ja Ukrainan välillä
  • EU ehdottaa Ukrainan joukkojen laajamittaista kouluttamista naapurimaissa
  • ISW: Venäjän hyökkäys saavuttanut kulminaatiopisteensä Itä-Ukrainassa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

21.35: Ainakin 15 kuollut ja 50 haavoittunut venäläisten iskiessä juna-asemalle Ukrainassa

Venäläiset iskivät ukrainalaiselle juna-asemalle Ukrainan itsenäisyyspäivänä.

Ainakin 15 on kuollut ja 50 loukkaantunut venäläisten iskiessä ukrainalaisella juna-asemalle Dnipropetrovskin maakunnassa, kertoo Reuters.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videopuheessaan venäläisten laukaisseen ohjuksen, joka osui junaan Chaplyen kaupungissa.

Zelenskyi kertoo neljän vaunun syttyneen tuleen.

21.08: Ukrainan suurlähettiläs arvostelee Paavi Franciscusta 

Ukrainan Vatikaanin pyhän istuimen -suurlähettiläs Andrii Yurash arvosteli paavi Franciscusta tämän viitattua tunnetun venäläisen äärinationalistin tyttäreen Darja Duginaan sodan uhrina.

Dugina kuoli lauantaina autopommi-iskussa Moskovassa.

– Viattomat maksavat sodasta, paavi Franciscus sanoi keskiviikkona ja viittasi "tyttöparkaan, jonka autopommi heitti ilmaan".

Venäjä on syyttänyt surmasta ukrainalaisia, mutta Ukraina on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa tekoon.

Ukrainan suurlähettiläsJurash sanoi twiitissään, että paavin sanat olivat pettymys.

– Miten on mahdollista mainita yksi Venäjän imperialismin ideologeista viattomana uhrina? Venäläiset tappoivat hänet, hän kirjoitti.

– Ei voi puhua samoissa kategorioissa hyökkääjästä ja uhrista, raiskaajasta ja raiskatusta.

20.10: Boris Johnson piipahti Kiovaan Ukrainan itsenäisyyspäivänä

Britannian pääministeri Boris Johnson piipahti keskiviikkona yllätysvierailulle Kiovaan juhlistaakseen Ukrainan itsenäisyyspäivää.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole koskaan ymmärtänyt, miten vahva tahto ukrainalaisilla on vastarintaan. Te puolustatte oikeuttanne elää rauhassa ja vapaana, ja juuri siksi Ukraina voittaa, Johnson sanoi toimittajille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi myöhemmin Johnsonille korkean kunniamerkin, jonka saavat ne, joiden katsotaan tukeneen merkittävästi maan itsemääräämisoikeutta.

– Kaikki maat eivät ole niin onnekkaita, että niillä olisi tällainen ystävä. Britannia auttaa meitä lähestymään voittoa, josta me olemme varmoja, Zelenskyi sanoi.

Britannia on tukenut Ukrainaa sodan alusta asti muun muassa kalustoavulla, rahoituksella ja kouluttamalla joukkoja.

– Me emme Britanniassa anna sekunniksikaan periksi Putinin kiristykselle, Johnson vakuutti.

19.52: Venäjän "juhlaparaatissa" Kiovassa tuhottuja venäläistankkeja 

Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaat ovat tuoneet pääkadulleen tänään tuhottuja venäläistankkeja paraatimuodostelmaan.

Kiovalaiset ovat halunneet esityksellä irvailla Venäjälle sen epäonnistumisesta tavoitteessaan Kiovan valtaamisesta.

Itäisiltä ja eteläisiltä rintamilta kootulla venäläiskalustolla on myös osoitettu kunniaa Ukrainan itsenäisyydelle sodan puolivuotispäivänä ja Ukrainan 31. itsenäisyyspäivänä.

17.54: Zelenskyi: Venäjä on ampunut ohjuksia kohti rautatieasemaa 

Venäjä on ampunut ohjuksia kohti rautatieasemaa Dnipron alueella. Asiasta kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi YK:n turvallisuusneuvostolle uutistoimisto Reutersin mukaan. Dnipro sijaitsee pääkaupunki Kiovan eteläpuolella.

– Tällaista on meidän elämämme joka päivä. Näin Venäjä on valmistautunut tähän YK-istuntoon, Zelenskyi sanoi videon välityksellä.

YK:n turvallisuusneuvoston edustajat ovat keskustelleet tänään Ukrainan tilanteesta.

Zelenskyin mukaan ohjusisku tappoi ja vammautti useita. Hän varoittaa, että uhriluku voi vielä nousta.

16.40: Venäjä: Kaksi Zaporizhzhjan ydinvoimalan työntekijää pidätetty – "Uhkasivat laitoken turvallisuutta" 

Kaksi Venäjän hallussaan pitämän Zaporizhzhjan ydinvoimalan työntekijää on pidätetty. Heitä syytetään muun muassa tietojen välittämisestä Ukrainalle. 

Lisäksi kolmas, ulkopuolinen ihminen on pidätetty, koska tämä oli Venäjän mukaan rikkonut laitoksen sisäänpääsysääntöjä ja tehnyt yhteistyötä Ukrainan asevoimien kanssa.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Venäjän kansalliskaarti sanoo lausunnossaan estäneensä "laittomiksi toimiksi" kutsumansa toimet, jotka uhkasivat sen mukaan voimalaitoksen turvallisuutta.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin ja sijaitsee Itä-Ukrainassa lähellä sodan etulinjaa. Se joutui venäläisjoukkojen haltuun maaliskuussa. 

Ydinvoimala on joutunut toistuva tulituksen kohteeksi viime viikkoina, mikä on herättänyt pelkoa suuonnettomuudesta. 

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet pommituksesta toisiaan.

15.05: Bidenilta virallinen ilmoitus ilmoitti Ukrainalle myönnetystä apupaketista 

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut tänään virallisesti, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle liki kolmen miljardin dollarin eli noin kolmen miljardin euron edestä lisää sota-apua. Lisäapu myönnettiin Ukrainan tänään vietettävän itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Apupaketista oli ollut tieto jo tätä ennen, mutta se sai vahvistuksen Valkoisesta talosta tänään.

Kyseessä on suurin Ukrainan saama yksittäinen tukipaketti Venäjän puoli vuotta sitten aloittaman hyökkäyksen aikana.

Eilen Saksan hallinnon tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Saksa toimittaa Ukrainalle uutta sota-apua 500 miljoonalla eurolla. Apu sisältää muun muassa aseistettuja hinausautoja ja sinkoja.

12.55: Valko-Venäjäkin onnitteli Ukrainaa 

Ukrainan itsenäisyyspäivän kenties erikoisimmat ja irvokkaimmat onnittelut tulivat pohjoisesta naapurimaasta Valko-Venäjältä. Valko-Venäjä on sallinut Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen kulkea alueensa läpi, ja Ukrainaan on myös tehty iskuja suoraan Valko-Venäjän alueelta.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo kuitenkin olevansa vakuuttunut, etteivät maiden väliset nykyiset "ristiriidat" kykene tuhoamaan kansojen vuosisataisia hyviä naapuruussuhteita. Valko-Venäjä haluaa edistää sopusointua ja "ystävällistä sekä kunnioittavaa" yhteydenpitoa Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä kaikilla tasoilla, Lukashenka jatkoi.

10.59: Venäjän puolustusministeri: Sotilasoperaatiota hidastettu harkitusti

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo, että hitaampi vaihe Venäjän sotilasoperaatiossa Ukrainassa oli harkittu toimenpide, jolla pyritään vähentämään siviiliuhrien määrää.

Puheenvuorossaan Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksessa Shoigu vakuutti, että Venäjä on tehnyt kaikkensa välttääkseen siiviliuhreja.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat edenneet hitaasti viime kuukausina. Venäjää on syytetty lukuisista iskuista siviilikohteisiin Ukrainassa käydyn sodan aikana.

10.54: Suomi toimittanut 23 rekkalastia siviilitarvikkeita Ukrainaan

Suomi on helmikuun jälkeen lähettänyt Ukrainaan 23 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua Ukrainaan, minkä lisäksi neljä lastia on lähetetty Moldovaan, kertoo sisäministeriö.

Heinäkuun alussa Suomi lähetti Ukrainaan lääkintä- ja säteilyturvatarvikkeita ja tämän kuun alussa pelastustoimen varusteita, kuten paareja, ensiapupakkauksia, suojavarusteita ja defibrillaattoreita eli sydäniskureita.

Lisäksi ukrainaan on lähetetty kuusi sammutusajoneuvoa ja 13 ambulanssia. Materiaaliavun arvoksi on arvioitu yli kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi Ukrainan läheisiin maihin on lähetetty asiantuntijoita tukemaan avun koordinointia.

10.40: Zelenskyi: Ukraina ei tee myönnytyksiä

Ukraina "taistelee loppuun asti" maahan hyökännyttä Venäjää vastaan, vannoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tänään maansa itsenäisyyspäivänä. Presidentti korosti itsenäisyyspäivän puheessaan myös, että Ukraina ei tee kompromisseja tai myönnytyksiä miehittäjälle.

Tänään on myös kulunut puoli vuotta siitä, kun Venäjä pitkien valmisteluiden jälkeen hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Sodan aluksi moni uskoi Venäjän voittavan nopeasti, mutta rintamalinjat ovat jämähtäneet kesän aikana paikalleen, eikä sodalle ole nähtävissä loppua.

10.16: Norja ja Britannia lahjoittavat Ukrainalle droneja

Norja ja Britannia toimittavat Ukrainalle mikrodroneja avuksi sodassa Venäjää vastaan, Norjan puolustusministeriö kertoi tänään. Erittäin pienikokoisia Teledyne FLIR Black Hornet -droneja käytetään tiedusteluun ja kohteiden tunnistamiseen. Ministeriön mukaan niiden hinta on korkeimmillaan 9,3 miljoonaa euroa.

10.08: Kiovassa ei kansallispäivää juhlita ulkoilmatapahtumin

Julkiset kokoontumiset on kielletty Kiovassa kansallispäivästä huolimatta, ja Harkovan kaupungissa on voimassa ulkonaliikkumiskielto.

Ukrainan hallitus on kerännyt tuhottuja venäläisiä panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja Kiovan keskustaan voitonmerkeiksi.

9.30: Ukrainan presidentti: Ukraina uudelleensyntyi hyökkäyksen edessä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tänään nauhoitetussa kansallispäivän puheessaan, että Ukraina syntyi uudelleen, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Puheessaan hän on luottavainen sodan päättyvän Ukrainalle voitokkaasti.

– Me sanoimme aiemmin rauha. Nyt me sanomme: voitto, hän sanoo videolla.

Hän myös vakuuttaa, että Ukraina tulee valtaamaan takaisin Donbassin itäosat ja Krimin, mutta ei täsmennä, millainen matka tähän lopputulokseen tulee olemaan.

8.50: Niinistö ja Marin onnittelevat Ukrainaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääminiteri Sanna Marin ovat muistaneet itsenäisyyspäivää sodan keskellä viettävää Ukrainaa. Kumpikin vakuutti tviitissään Suomen seisovan Ukrainan rinnalla.

5.26: Useat suomalaiskaupungit kunnioittavat tänään Ukrainan kansallispäivää

Ukrainan kansallispäivää vietetään tänään 24. elokuuta. Tänään on myös kulunut puoli vuotta Venäjän hyökkäyksen alusta.

Useissa Suomen kaupungeissa päivää kunnioitetaan monin erilaisin juhlamenoin ja liputuksin.

Helsingissä liputetaan Ukrainan lipuilla useissa eri paikoissa. Lisäksi keskustakirjasto Oodissa avataan ukrainalaisille tarkoitettu tervehdyskirja, jonne voi jättää viestin syyskuun 24. päivään asti.

Tampereella ja Jyväskylässä järjestetään liputus. Lisäksi Tampereella Tammerkoski valaistaan sinikeltaiseksi Ukrainan lipun värien mukaisesti maan kansallispäivänä.

Kauniaisissa pidetään hyväntekeväisyysfestivaali kansallispäivänä ukrainalaisten pakolaisten auttamiseksi.

Porissa asuvat ukrainalaiset järjestävät koko perheen tapahtumaan Kirjurinluodon kesäteatterilla.

5.23: Yhdysvallat aikoo lähettää Ukrainalle kolmen miljardin dollarin edestä lisää sota-apua

Yhdysvallat aikoo ilmoittaa lähettävänsä Ukrainalle kolmen miljardin dollarin eli noin kolmen miljardin euron edestä lisää sota-apua Ukrainan itsenäisyyspäivän kunniaksi, kertoo maan viranomainen uutistoimisto AFP:n mukaan. Valkoisen talon odotetaan vielä virallisesti ilmoittavan apupaketista.

Kyseessä on suurin yksittäinen tukipaketti puolivuotisen hyökkäyksen aikana. Se on osa Yhdysvaltain puolustusministeriön Ukrainan turvallisuusapua, jonka varoja voi käyttää sodan välittömin kustannuksiin, kuten aseiden ja muiden tarvikkeiden hankintaan.

Lisäksi Yhdysvalloilla on erillinen väylä, jolla presidentti Joe Biden on voinut määrätä välittömästi ase- ja ammusapua toimitettavaksi Ukrainan armeijalle Yhdysvaltain armeijan olemassa olevista varastoista. Puolustusministeriö ilmoitti viime viikolla 775 miljoonan dollarin eli noin 775 miljoonan euron aseistusavusta.

5.22: Arvosteltu Saksa lähettää apua Ukrainaan ensi vuonna

Aiemmin tällä viikolla Saksan hallinnon tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Saksa toimittaa Ukrainalle uutta sota-apua yhteensä 500 miljoonalla eurolla. Joukossa on muun muassa aseistettuja ilmatorjuntajärjestelmiä, hinausautoja ja sinkoja. Suurin osa avusta on tarkoitus toimittaa ensi vuonna.

Liittokansleri Olaf Scholzin hallinto on saanut erityisesti Ukrainan viranomaisilta arvostelua siitä, ettei se ole ollut erityisen innokas tarjoamaan aseapua Ukrainalle.

Saksa on päättänyt investoida sata miljardia euroa oman armeijansa nykyaikaistamiseen.

Tiistain seuranta-artikkelin löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat