Nyt tätä superfoodia saa – luonnon oma terveysherkku löytyy lähimetsästä

Ravintorikas mustikka alkaa näyttää kypsymisen merkkejä, joten jo tällä viikolla kannattaa käydä poimimassa tätä superfoodiksikin kutsuttua marjaa. Sato on kuitenkin tänä vuonna keskinkertainen.

Piirakkamarjoja on jo saanut jonkin aikaa aukeammilta paikoilta, mutta Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan mustikan pääsato kypsyy tämän viikon loppuun mennessä poimittavaksi. Nyt kannattaakin poimia korit äkkiä täyteen tätä superherkkua, sillä mustikkasato on viime vuoden huippusadon jälkeen vain keskinkertainen. Itä-Suomen mustikkasadosta on tulossa suurempi kuin Länsi-Suomen tai Lapin sadosta.

Mustikka muuntautuu moneksi keittiössä. Se on hyvä raaka-aine marjakeittoihin, pirtelöihin, puuroihin, mehuihin ja leivonnaisiin. Mustikkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Ravintorikas herkku

Arktiset Aromit ry valitsi aiemmin tänä vuonna vuoden 2013 marjaksi monikäyttöisen mustikan. Superfoodiksi kutsuttu marja on maukas ja ravintorikas herkku, joka sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia.

Mustikan valttina pidetään erityisesti sen sisältämiä antosyaaneja, joilla on havaittu olevan ihmiselle hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Harvardin yliopistossa tehtiin yhteensä 93 600 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin perustuva tutkimus, joka toi lisätietoa marjojen sisältämien antosyaanien vaikutuksesta. Se osoitti, että antosyaanirikkaiden mustikoiden ja mansikoiden säännöllinen käyttö vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen. 18 vuoden ajan kerätyt terveys-ja ruokavaliotiedot paljastivat, että antosyaania sisältävien marjojen nauttiminen saattaa vähentää sydänkohtauksen riskiä nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Marjoja vain harvoin syöviin naisiin verrattaessa sydänkohtausriski oli 32 prosenttia pienempi niillä naisilla, jotka söivät mustikoita tai mansikoita kolmesti viikossa.

Tutkijat uskovat marjojen sydänterveydelle myönteisten vaikutusten johtuvan muun muassa mustikan sisältämistä flavonoideista ja erityisesti antosyaniini-flavonoideista, koska niiden on todettu laskevan verenpainetta, edistävän verisuonten toimintaa ja parantavan insuliiniresistenssiä. Tutkimus julkaistiin tammikuussa arvostetussa Circulation-lehdessä.

(MTV3)

Kokeile reseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat