Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Nyt tätä superfoodia saa – luonnon oma terveysherkku löytyy lähimetsästä

Shutterstock
Julkaistu 10.07.2013 10:20

Ravintorikas mustikka alkaa näyttää kypsymisen merkkejä, joten jo tällä viikolla kannattaa käydä poimimassa tätä superfoodiksikin kutsuttua marjaa. Sato on kuitenkin tänä vuonna keskinkertainen.

Piirakkamarjoja on jo saanut jonkin aikaa aukeammilta paikoilta, mutta Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan mustikan pääsato kypsyy tämän viikon loppuun mennessä poimittavaksi. Nyt kannattaakin poimia korit äkkiä täyteen tätä superherkkua, sillä mustikkasato on viime vuoden huippusadon jälkeen vain keskinkertainen. Itä-Suomen mustikkasadosta on tulossa suurempi kuin Länsi-Suomen tai Lapin sadosta.

Mustikka muuntautuu moneksi keittiössä. Se on hyvä raaka-aine marjakeittoihin, pirtelöihin, puuroihin, mehuihin ja leivonnaisiin. Mustikkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Ravintorikas herkku

Arktiset Aromit ry valitsi aiemmin tänä vuonna vuoden 2013 marjaksi monikäyttöisen mustikan. Superfoodiksi kutsuttu marja on maukas ja ravintorikas herkku, joka sisältää runsaasti C- ja E-vitamiinia.

Mustikan valttina pidetään erityisesti sen sisältämiä antosyaaneja, joilla on havaittu olevan ihmiselle hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Harvardin yliopistossa tehtiin yhteensä 93 600 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin perustuva tutkimus, joka toi lisätietoa marjojen sisältämien antosyaanien vaikutuksesta. Se osoitti, että antosyaanirikkaiden mustikoiden ja mansikoiden säännöllinen käyttö vaikuttaa positiivisesti sydänterveyteen. 18 vuoden ajan kerätyt terveys-ja ruokavaliotiedot paljastivat, että antosyaania sisältävien marjojen nauttiminen saattaa vähentää sydänkohtauksen riskiä nuorilla ja keski-ikäisillä naisilla. Marjoja vain harvoin syöviin naisiin verrattaessa sydänkohtausriski oli 32 prosenttia pienempi niillä naisilla, jotka söivät mustikoita tai mansikoita kolmesti viikossa.

Tutkijat uskovat marjojen sydänterveydelle myönteisten vaikutusten johtuvan muun muassa mustikan sisältämistä flavonoideista ja erityisesti antosyaniini-flavonoideista, koska niiden on todettu laskevan verenpainetta, edistävän verisuonten toimintaa ja parantavan insuliiniresistenssiä. Tutkimus julkaistiin tammikuussa arvostetussa Circulation-lehdessä.


Lähde: Arktiset Aromit ry, Metsäntutkimuslaitos Metla

(MTV3)

Kokeile reseptejä:

Lisää aiheesta:

Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi marjoista on terveellisempi?Mustikan ja pensasmustikan todellinen ero – kumpi on terveellisempää?"Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteenTiesitkö? Pensas- ja metsämustikalla oleellinen ero – näitä marjoja suomalainen ravitsemusterapeutti suosittelee erityisesti syömään Kotimainen sesonkimarja on todellinen terveyspommi – tätä kesäherkkua voit nauttia hyvällä omallatunnolla! Mustikoita kannattaisi syödä joka päivä – viisi hyvää syytä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen18:58
    Flunssa

    Taudit kaatavat nyt kansaa sänkyyn: Kolme keinoa, joilla helpotat oireita

  • Eilen17:32
    Sairaudet ja taudit

    Tippurin hoitoon läpimurto

  • Eilen16:43
    Jouluruoka

    Joulukinkku voi epäonnistua jo ennen uunia – ethän tee näin?

  • Eilen14:13
    Musiikki

    Voiko lauluhäpeästä päästä eroon? Toimittaja testasi

  • Eilen11:54
    Joulu

    Kuusitrenditkin muuttuvat: "Disney-pullukka" on historiaa – tällaisen kuusen suomalaiset nyt haluavat