Nyt rytisee! Pörssikurssit syöksyvät, Helsingin pörssi aukesi rajulla 7 prosentin laskulla – "Alkaa jo oikeasti pelottamaan tämä tilanne"

Koronaviruspelon aiheuttama pörssien syöksy on jatkunut tänään eri puolilla maailmaa – Nordean korko- ja valuuttamarkkinoiden pääanalyytikko Jan von Gerich kertoo, miten tilanne vaikuttaa sijoittajiin 3:29
Video: Pörssit syöksyivät jo viime viikolla – Nordean analyytikko Jan von Gerich kertoi tuolloin, kuinka pahaksi tilanne voi äityä.

Pörssikurssit laskevat monin paikoin ympäri maailmaa voimakkaasti. Taustalla ovat sekä koronavirus että Saudi-Arabian uhkaus hintasodasta öljyyn liittyen.

Helsingin pörssi avasi pörssiviikon Suomen aikaa kello 10 noin seitsemän prosentin laskulla. Syöksyä voi pitää poikkeuksellisen voimakkaana.

Perjantaina päättyneessä öljyntuottajamaiden kokouksessa Saudi-Arabia ilmoitti öljyn hinnan merkittävistä alennuksista. Käytännössä tilanne merkitsee tuotannon voimakasta kasvua ja hintasotaa Saudi-Arabian ja Venäjän välillä.

Reaktiona tilanteeseen öljyn hinta on romahtanut maailmanmarkkinoilla tuntuvasti. Eurooppalaisen Brent-öljyn ja yhdysvaltalaisen WTI-öljyn hinnat ovat pudonneet noin 26 ja 28 prosenttia.

"Alkaa jo oikeasti pelottamaan tämä tilanne"

Pörssi-indeksit ovat laskeneet useilla prosenteilla Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Japanissa Tokion pörssi on laskenut noin kuusi prosenttia.

Useat suomalaisekonomistit kirjoittivat aiheesta vakavasävyisiä Twitter-viestejä jo ennen Helsingin pörssin avautumista.

Öljyn hintakehityksen ohella syöksyä selittää koronavirus, joka on jatkanut leviämistään. Teollisuusmaiden järjestö OECD on arvioinut koronaviruksen vievän maailmantalouden pahimpaan kriisiin sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Lue myös:

    Uusimmat