Nyt puhuu Ukrainan diskattu olympiavoittaja – skandaalipäätös kuohuttaa

Ukrainan miekkailutähti Olga Kharlan vaatii sääntömuutoksia diskauksensa jälkeen. Nelinkertainen olympiavoittaja hylättiin hänen kieltäydyttyä kättelemästä Venäjän Anna Smirnovaa Milanin MM-kisoissa torstaina.

Kharlan, 32, voitti ensimmäisen kierroksen kohtaamisen pistein 15-7.  Hän ei ojentanut kättään kohti Smirnovaa, vaan halusi kätellä miekkoja napautttamalla.

Smirnova protestoi Kharlanin elettä 45 minuutin ajan. Miekkailun säännöissä vastustajan kättely on välttämätöntä ja siitä laistaminen johtaa "mustaan korttiin", eli hylkäykseen.

– Tämä oli hyvin raskas ja tärkeä päivä. Se mitä tapahtui herätti paljon kysymyksiä, Kharlan kertoi Instagramissa julkaisemallaan videolla myöhemmin torstaina.

– En halunnut kätellä tämän urheilijan kanssa ja toimin sydämeni mukaan. Kun kuulin heidän haluavan hylätä minut, se musersi minut ja huusin tuskasta.

– Uskon minun kaikkien muiden tässä maailmassa ymmärtävän, että sääntöjen täytyy muuttua, koska maailma muuttuu.

Ukrainan miekkailuliitto on vahvistanut tukevansa Kharlania tilanteessa. Liitto valmistelee valitusta hylkäyksestä.

– Tulemme valittamaan tästä päätöksestä, koska ottelun tuominnut tuomari ei antanut hänelle suoraan mustaa korttia tai hylännyt häntä. Se tapahtui vasta myöhemmin, kun seuraava vastustaja ja tuomari olivat jo selvinneet, Liiton puheenjohtaja Mykhailo Illiashev kommentoi.

Kharlanin kohteluun reagoi myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. Kuleba väitti Twitterissä Smirnovin toimineen likaisesti hävittyään reilun kilpailun ja vertasi tilannetta Venäjän armeijan toimintaan taistelukentällä.

Kharlan ei pysty olemaan mukana naisten joukkuekilpailussa, jos hänen hylkäyksensä pysyy voimassa. Kilpailu käynnistyy lauantaina heinäkuun 29. päivä.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat