Ukrainalaisen urheilijan unelma musertui venäläisen kohtaamiseen – maa pohtii boikottia Pariisin olympialaisiin

Ukraina saattaa jättää urheilijansa lähettämättä ensi kesän Pariisin olympialaisiin, jos hyökkäyssotaa jatkavan Venäjän tai Valko-Venäjän urheilijat hyväksytään neutraalilla statuksella kisoihin, toteaa maan urheiluministeri.

Eri lajiliittojen rivit ovat rakoilleen sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea antoi niille mahdollisuuden päättää venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden päästämisestä arvokisoihinsa.

Tällä hetkellä KOK käy keskusteluita ensi kesän olympialaisista, joiden osalta päätöstä ilman maatunnuksia osallistuvien urheilijoiden osallistumisesta ei ole vielä tehty. 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskin kanslia tiedotti keskiviikkona, että KOK olisi jo tehnyt päätöksen kieltää Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoita osallistumasta ainakaan kansallisten tunnustensa alla olympialaisiin. 

Vielä on kuitenkin todennäköistä, että KOK päästää kyseisten maiden urheilijoita kisoihin neutraalein tunnuksin.

Ukraina teki jo huhtikuussa linjauksen, ettei se anna urheilijoidensa kohdata venäläisiä vastustajia minkään lajien arvokisoissa. Viimeisimpänä ukrainalaismiekkailija Igor Reizlin joutui luopumaan voittosaumasta miekkailun MM-kisoissa jouduttuaan kaaviossa venäläisen Vadim Anohinin vastustajaksi.

Keskiviikkona Ukrainan urheiluministeri Vadym Huttsait kertoi edelleen Reutersin haastattelussa, ettei maa ole toistaiseksi pyörtämässä päätöstään venäläisten kohtaamisesta. Se voisi tietää boikottia Pariisin olympialaisiin.

– Aloitamme keskustelut liittojen ja urheiluihmisten kanssa. Katsotaan, toteutuuko se. Päätöstä ei ole vielä tehty, ja siksi mikään pehmentymistä ei ole tapahtunut, Huttsait kommentoi.

Ministerin mukaan on kestämätön ajatus, että ukrainalaiset kohtaisivat venäläisiä urheilijoita samaan aikaan, kun heidän kotikaupunkejaa pommitetaan.

– Emme voi antaa heidän olla (venäläisten) lähellä, mutta toisaalta rankaisemme urheilijoitamme, jos he eivät pysty kilpailemaan. He haluavat mennä sinne, voittaa ja näyttää lippuamme palkintopallilla, urheiluministeri valitteli.

Lue myös:

    Uusimmat