Nyt puhuu maskeja välittänyt pikavippiliikemies Onni Sarmaste: "Moka tilausfarssissa on sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön"

8:03
Tämä kaikki hengityssuojafiaskosta tiedetään.

Liikemies Onni Sarmaste tuo oman näkökulmansa "tilausfarssiin" esiin Facebook-päivityksessään.

Viime päivien eriskummallisen maskikohun yksi keskeinen toimija on ollut aiemmin pikavippibisneksessä toiminut liikemies Onni Sarmaste.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) tilasi Sarmasteen yritykseltä miljoonilla euroilla hengityssuojaimia, jotka saapuivat Suomeen tiistaina.

Laboratoriotestit osoittivat, etteivät suojaimet sovellu sairaalakäyttöön. Lisäksi kauneusyrittäjä Tiina Jylhä on väittänyt Sarmasteen vieneen tältä miljoonakaupat.

Perjantain tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että HVK:n toimitusjohtaja Tomi Lounema on eronnut tehtävästään. Sarmasteen mielestä sotkun syypää on muualla.

– Moka tilausfarssissa on sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön, ei Huoltovarmuuskeskuksen. HVK:tä pyydettiin tilaamaan sellaista tavaraa, joka ei kuulunut niiden valikoimiin, Sarmaste kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Käytännössä Sarmaste haluaa siis vierittää vastuuta työministeri Tuula Haataisen (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) niskoille. Päivityksessään Sarmaste vaatii hallitukselta vastuunkantoa "koko hallitukselta pääministeri Marinia myöten".

Toistaiseksi ei ole tiedossa, minkälaisen ohjeistuksen HVK on saanut ministeriöistä hengityssuojaimien tilaamiseen huoltovarmuusvarastojen auettua tai onko ohjeistusta ministeriötasolta ylipäätään annettu.

Työministeri Haatainen sanoi tänään, ettei hänen pöydällään ole ollut eikä kuulukaan olla operatiivisia kysymyksiä.

Liikemies Sarmaste: Tavara vastasi HVK:n tilausta

Sarmaste sanoo päivityksessään, että Suomeen toimitettu tavara vastasi Huoltovarmuuskeskuksen tilausta.

Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström sanoi tänään, että suojaimet oli tilattu ensisijaisesti sairaalakäyttöön.

Puheissa vaikuttaa olevan käytännössä ristiriita, sillä Suomeen saapuneet maskit eivät lopulta soveltuneet sairaalakäyttöön. 

Tällä hetkellä maskit ovat käytössä sosiaalitoimen yksiköissä.

IS: Ulosotossa 46 000 euroa

Onni Sarmaste on taustaltaan useissa yrityksissä toiminut liikemies. Ilta-Sanomien mukaan yrityksistä käytännössä kaikki ovat joko heikossa hapessa tai lakanneet olemasta.

Lehden mukaan Sarmasteella on yhteensä 46 000 euroa ulosotossa.

Liikemiehen Facebook-sivu on varsin tavanomainen ja pitää sisällään esimerkiksi lomakuvia. Sarmaste kertoo matkustaneensa esimerkiksi Hondurasissa, Maltalla ja Ranskassa.

Päivityksissään Sarmaste muun muassa haukkuu vihreiden äänestäjiä ja valittaa iltapäivälehtien tasosta.

Sarmaste on kommentoinut aiemmin monimutkaista sotkua Helsingin Sanomille ja Suomen Kuvalehdelle. HVK:n toimitusjohtajan eroon ja poliittiseen selkkaukseen Sarmaste ei ole aiemmin ottanut kantaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja