Nyt puhuu jalkapallon EM-kisoista pois potkittu kohutoimittaja – "Minulla on traumoja"

Videolla kuvaa keskiviikon EM-kisaotteluista.

Albaniaslaistoimittaja Arlind Sadikun työlupa vietiin Englannin ja Serbian välisessä ottelussa tapahtuneen välikohtauksen jälkeen. Nyt Sadiku on kommentoinut tapausta The Guardianille.

Artmotion-kanavalle töitä tekevä Sadiku oli välikohtauksen sattuessa tekemeässä juontoa Serbian ja Englannin välisessä ottelussa aivan serbialaiskannattajien edustalla.

Juontonsa lopuksi Sadiku kääntyi katsomoon päin ja teki käsillään kyseenalaisena pidetyn kaksipäisen kotkaeleen. Kaksipäinen kotka on Albanian kansallinen symboli. Käsiele on usein yhdistetty serbialaisiin kohdistuneeseen provosointiin.

Sveitsin albanialaiset sukujuuret omaavat Granit Xhaka ja Xherdan Shaqiri saivat vuoden 2018 MM-kisoissa tuhansien eurojen sakot, kun he tuulettivat tuolloin Serbian verkkoon tehtyjä maalejaan samaisella kotkaeleellä.

Uefa reagoi Sadikun temppuun mitätöimällä tämän työluvan EM-kisoissa.

Kosovon albaani Sadiku kommentoi ensimmäistä kertaa elehdintäänsä The Guardianin haastattelussa. Sadikun mukaan serbialaiset huusivat hänelle Kosovo on Serbian sydän -huutoja. Serbia ei ole tunnustanut vuonna 2008 itsenäiseksi valtioksi julistautunutta Kosovoa.

– Ihmiset eivät tiedä, miltä minusta tuntui sillä hetkellä, koska minulla on traumoja sodasta. Taloani pommitettiin keskellä yötä, kun olin lapsi. Minä olin nukkumassa ja muistan heränneeni lasinpalasia ja verta ympäri kasvojani ja kehoani, Sadiku kertoo The Guardianille.

– Tiedän, että se oli epäammattimaista journalistisesta näkökulmasta, mutta perheeni näkeminen tuollaisessa tilanteessa oli traumaattista minulle, enkä voi unohtaa sitä, Sadiku jatkaa.

Sadiku kertoo saaneensa sosiaalisessa mediassa jopa tappouhkauksia viime päivien aikana.

Serbian ja Albanian kannattajat ovat olleet otsikoissa EM-kisojen aikana jo useampaan otteeseen. Uefa lätkäisi Serbialle 14 500 euron sakot fanien rasistisesta solvauksista ja tavaroiden kentälle heittämisestä.

Albania sai 37 375 euron sakot fanien rasistisista huudoista Italia-ottelun yhteydessä.

Albanian ja Kroatian välisen ottelun yhteydessä molempien maiden kannattajat olivat huutaneet serbialaisille suunnattuja solvauksia. Serbian jalkapalloliiton pääsihteeri Jovan Surbatovic uhkasi Serbian vetäytyvän EM-kisoista, jos Uefa ei rankaise Albaniaa ja Kroatiaa tapauksesta.

Lue myös:

    Uusimmat