Nyt ostetaan viestejä Ukrainan pommeihin – Artem kosi tykinammuksella: "Hän sanoi kyllä”

Ammuksiin ja aseisiin kirjoitetuilla viesteillä kerätään rahaa Ukrainan armeijan varusteisiin. Asiasta uutisoi amerikkalainen The New York Times (NYT).

Sotilaat ovat kirjoittaneet itse tykinammuksiin ja lentokoneista tiputettaviin pommeihin viestejä iät ja ajat.

Piruilevat tai hassun hauskat viestipommit ovat tuttuja esimerkiksi toisesta maailmansodasta ja Vietnamin sodasta.

Ukrainassa on nähty muutakin kuin niin sanotusti suuta soittavia ammuksia.

32-vuotias Artem Poliukhovych pohti pitkään, miten pyytää puolisoaan naimisiin. Muut vaihtoehdot jäivät kakkoseksi, kun eteen tuli mahdollisuus kirjoittaa kosinta Neuvostoliiton aikaiseen tykinammukseen, jolla oli tarkoitus iskeä venäläisjoukkoja vastaan.

– Sitä voidaan pitää tavallaan aggressiivisena kosintana, Poliukhovych sanoi NYTin mukaan.

– Hän sanoi kyllä, Poliukhovych jatkoi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys tankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa Ukrainan julkaisemalla videolla.

Viestipalvelua tarjoaa signmyrocket.com, joka väittää keränneensä yli 200 000 dollaria hyväntekeväisyyteen kolmessa kuukaudessa.

Sivustolla kirjoitetaan "viesti venäläisille" ja asejärjestelmä tai ammus, johon haluaa viestin liitettävän. Tarjolla on muun muassa 155 ja 203 millimetrisiä tykinammuksia ja lennokista tiputettava kranaatteja.

Siinä missä viesti tykinammukseen irtoaa 150 dollarilla eli noin 150 eurolla, niin hävittäjän kylkeen tekstin hankkiminen kustantaa 30 000 dollaria.

Todisteeksi saa joko kuvan tai videon. Viestejä on luonnollisesti ollut laidasta laitaan. Yhdessä lukee "tämä on homopommi", toisessa taas "rakkaudella Piilaaksosta", NYT kirjoittaa.

Signmyrocket.comin mukaan kaikki lahjoitukset käytetään Ukrainan armeijan sotilaiden varustamiseen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjän suurhyökkäyksen jälkeen Ukrainan armeija on saanut tukea paitsi valtioilta, niin myös yksityishenkilöiltä rahan ja varusteiden muodossa. 

Helmikuussa Helsingin Sanomat uutisoi kolmikosta, joka osti myös sotilaskäyttöön soveltuvaa tavaraa myyvästä Varustelekasta yli 50 000 eurolla varusteita ja kuljetti ne Ukrainan rajalle.

Joukkorahoituksen avulla puolestaan on pyritty ostamaan Bayraktar-yritykseltä sodan aikana mainetta keränneitä TB-2-lennokkeja.

Esimerkiksi liettualainen keräys sai kasaan kuusi miljoonaa euroa kolmessa päivässä ostaakseen Ukrainan armeijalle TB2-dronen, Bayraktar tiedotti. Yritys kertoi lahjoittavansa lennokin Ukrainalle maksutta.

Lue myös:

    Uusimmat